Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Soproni németek - erősítik az identitást

Az 1946-os kitelepítés szörnyű emléke még ma is élénken él a soproni német nemzetiségen belül. Krisch Magdolna elnök nyilatkozott portálunknak.

- A nemzetiségi törvény jogilag bármit lehetővé tesz, szép gondolatokat tartalmaz, ám a valóságban szinte semmire sincs elegendő forrás - kezdte nyilatkozatát Krisch Magdolna, a soproni német nemzetiségi önkormányzat elnöke. - Éppen ezért hosszú távra nem tudunk előre tervezni, csupán éves távlatban gondolkozhatunk. Arra szegődtünk, hogy folyamatosan erősítsük az identitást. S ez nem is oly egyszerű feladat, ugyanis az 1946-os kitelepítés szörnyű emléke még ma is élénken él. Budaörs után Sopronból vitték el a legnagyobb számban az embereket.

Krisch Magdolna.
Krisch Magdolna.


Krisch Magdolna kifejtette a soproni városvezetéssel már felvették a kapcsolatot, városszerte - beleértve Bánfalvát és Brennbergbányát is - padokat tesznek ki. Az elnevezéseknél a Soproni német Kultúrklub is segít majd.

- Szomorúan látom, hogy sokan nem tudják, hogy mi történt 1946-ban - folytatta az elnök. - Felmerült, hogy a kitelepítési emlékműnél egy három nyelvű magyarázó táblát helyeztetünk el. A város polgármestere ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a németek házának ügyét. Sokat várunk ettől. Mindezek mellett egy helyi híres német, vagy egy közösség emléke előtt tisztelgő domborművet is szeretnénk állítani.

Mint megtudtuk, Sopron legnagyobb civil szervezete továbbra is megtartja a több száz résztvevőt vonzó rendezvényeit.

Olvasóink írták

 • 5. FREDDY/S 2010. november 12. 10:51
  „Die Betrüger sind unter uns, nicht war...”
 • 4. FREDDY/S 2010. november 12. 06:03
  „Das ist wahr!!!”
 • 3. CsabaKiraly 2010. november 11. 16:14
  „Krauts.”
 • 2. CsabaKiraly 2010. november 11. 04:43
  „Nalunk mindenkinek tobb joga van a "magyaroknal". Arra varok, hogy ezek a svabok is karteritest koveteljenek. Nekem az a felfogasom, hogy ne Magyarorszagon verjek a melluket mekkora nemetek. Azt se tartom lehetetlennek, hogyha adolf elne tole is varhatnank karpotlasi kovetelmenyt. Aki nem "magyar" az ne felejtse el, hogy vegeredmenyben csak vendegek nalunk es semmi fele kovetelmenyuk nem lehet. Ha nem tetszik fel is ut es le is. Ezt a tobbi "vendeg" figyelmebe is ajanlom. Es nekem senki se jojjon azzal, hogy "Magyar" mert magyar utlevele van. Magyarnak lenni tobb (TOBB) mint egy kis konyv a zsebben.”
 • 1. FREDDY/S 2010. november 11. 05:11
  „Csak az a sajnálatos, hogy eddig a soproni német nemzetiségieknek biztosított támogatást nem a soproni német nemzetiségiek érdekében használták fel, de az igazság mindig kiderül, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag régészeti leletek Sopron földjében - fotók

Régészeti feltárásairól tartott előadást Polgár Péter régész Sopronban. A Győri úti… Tovább olvasom