Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Soproni mélygarázs: Sakk-matt a minusz hetediken

Sopron - Nem derült ki, ki kezdeményezte a ma esti civil fórumot a mélygarázsban, de elégedett lehet: a minusz hetedik szinten tárgyalásba kezdett az SPT Kft., a bank, a város vezetése és az alvállalkozók, akiknek többszáz milliója van a „földben".
Izgalmas kezdet a Petőfi téren: közel száz ember dacolt a novemberi hideggel kedden este arra várva, kiderüljön végre: mi szükséges ahhoz, hogy a soproniak használhassák a másfél éve elkészült mélygarázst. A fórum szervezőjének kiléte továbbra is titok, de akárki is hirdette meg a civil találkozót, a számítása bejött. Eljött a Petőfi térre Glatz Ferenc, az SPT Mélygarázs Kft. jogi képviselője, Thomas Radil, a Sopron Bank Zrt. vezérigazgatója, Fodor Tamás polgármester, Dobos József jegyző, alpolgármesterek, több önkormányzati képviselő, alvállalkozók, és persze az érdeklődő, parkolni vágyó soproniak. S megtörtént, amire – legalábbis nyilvánosan – még nem volt példa: kinyitották a mélygarázst, s az érintettek a minusz hetedik szinten kiterítették kártyáikat.

További képek: kattintson! - Fotó: Magasi Dávid

Glatz Ferenc kezdte a párbeszédet, aki szerint Sopron önkormányzatán múlik, mikor nyithat meg a mélygarázs. Fodor Tamás polgármester azonnal reagált: a város nem fog háromszoros árat fizetni. Nyomatékosította azt is, addig esélye sincs a tulajdonos SPT-nek a szükséges engedélyek beszerzésére, míg az alvállalkozók ehhez hozzá nem járulnak. Az alvállalkozókat ugyanis nem fizette ki a fővállalkozó, a RapoBau, ezért az engedélyezésekhez szükséges iratokat, dokumentumokat a szakipari feladatokat elvégzők nem adják ki a kezükből. Glatz Ferenc erre elmondta, az SPT csak a RapoBau-val állt szerződésben, az alvállalkozókkal nem, ezért a tartozásokért sem vállal felelősséget. Erre pergő jogi vita következett, amiben Dobos József jegyző mondta ki a verdiktet: addig nincs mélygarázs, míg az alvállalkozók ügye nem rendeződik.

Thomas Radil bankigazgató próbálta csitítani az egyre forróbb hangulatot, de bár kompromisszumkésznek mutatkozott, szavaival – „átérezzük az alvállalkozók gondjait" – csak olajat öntött a tűzre. Lőkös Zoltán, az egyik megjelent alvállalkozó a számos közül, itt már úgy érezte, muszáj megszólalnia. Röviden összefoglalta a problémát, kimondta azt, amit sokan sejtettek, de biztosan senki sem tud: közös tulajdonosi kör állt az SPT Kft. és a fővállalkozó mögött (az SPT Mélygarázs Kft.-nek azóta megváltozott a háttere és a vezetése is), ez a magyarázat arra, hogy az egymilliárdos mélygarázs kétmilliárdba került. „Nyakkendős csalók csúnyán becsapták a várost és mindenkit, aki ebben az üzletben részt vett, de főként az alvállalkozókat, akiknek mintegy 600 millió forinttal maradtak adósok". A bátor és szókimondó vállalkozót megtapsolták...

Fotó: Magasi Dávid

A résztvevők persze most, hogy végre lehetőség nyílt a kérdezésre, mindent tudni akartak. Némi politikai adok-kapok, aztán műszaki vita után a kényes kérdések is újra és újra előkerültek. Hatósági engedélyekről, árakról, felelősségről, kompromisszumról folytak a szóbeli csörték, aminek Simon István alpolgármester vetett véget arra kérve a tulajdonosokat, szerezzék be a szükséges engedélyeket és nyissák meg a mélygarázst a soproniak előtt. Ez után már fehér asztal mellett folytathatják a tárgyalásokat a város vezetésével az árról, az üzemeltetésről.

Olvasóink írták

160 hozzászólás
 • 160. valaki13 2008. december 08. 07:24
  „Isten hozott a kenőpénzek országában

  Nem igazán izgat senkit sem a december 9-i Korrupcióellenes Világnap, a korrupciót az élet éppen olyan természetes részének tekintjük, mint a csapból folyó vizet. A látványos megvesztegetések mellett létezik a megélhetési korrupció hálója, amely átszövi az egész országot, a gazdaság integráns része lett.

  ,,Legszívesebben rájuk robbantanám a parlamentet"
  - dohog a szelídszavú virágárus az egyik bevásárlóközpontban, miközben elrendezi a broméliákat.
  Épp felizgatta magát, miután aláírta azt az ívet, amelyen egy magánszemély népszavazást kezdeményez, hogy az országgyűlési képviselőknek is csak a számlával alátámasztott kiadásai után járhasson költségtérítés.
  A parlamentben fogadták el nemrégiben azt a javaslatot, amely szerint a képviselőknek továbbra is jár az adó- és tb köteles alapilletményükön túl, az azt néha többszörösen is meghaladó és eddig teljesen adómentes költségtérítés.

  A politikusok ,,nagy" gesztusa a társadalom felé az, hogy ezután 15 százalékos adót fizetnek a költségtérítés után, miközben ez a rezsim - az eva-t is beleértve - minden létező hazai rendszer közül a legkedvezőbb, ráadásul a költségeiket továbbra sem kell számlával igazolniuk.
  ,,Nekem vajon milyen költségeimről nem kell számlát kérnem,
  és
  mit kapok az APEH-től ha nem adok számlát?"
  - dühöng a virágárus, a cserepek pedig csörögnek-zörögnek az apró helyiségben.
  Halkan megjegyzem ugyan az eva-t, mint a kisvállalkozások számára - igaz a magasabb kulccsal - lényegében hasonló lehetőséget biztosító törvényes megoldást, de a szúrós szemek elől jobbnak látom gyorsan elhagyni a terepet.
  A Transparency International (TI) nemzetközi szervezet évről-évre december 9-én tartja a korrupció-ellenes világnapot. Miközben a Magyar Kártya Napjától (december 29.) a Rejtvényfejtők Világnapjáig (február 3.) minden létező világnapot minden évben megülünk idehaza is, valahogyan senkinek sem tűnt föl, hogy ez eddig kimaradt.

  A feledékenység nem véletlen.

  A korrupciót természetesnek, sőt amolyan természeti adottságnak tekintjük, ami ellen felesleges küzdeni, mert volt, van és lesz, mint télen a hideg.

  A TI felmérései ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a messziről büdös nagy ügyleteken túl - ideértve a közbeszerzéseket, állami megrendeléseket, a Gripen megaüzletétől a Király utcai házak százmilliós elcsalásáig - a hazai korrupciós mechanizmusok nagy része a mindennapi kis ,,megalkuvások" óriáshálójából áll.
  Ennek a hálózatnak az egyik része az, amit megélhetési korrupciónak hívunk, a magánszemélyek és vállalkozások - vagy akár a cikk elején idézett képviselők - kisebb nagyobb döntései, amiket annak érdekében hoznak, hogy meg tudjanak élni.
  A kis- és középvállalkozások közül sokan feketén foglalkoztatnak embereket, fiktív számlákkal tüntetnek el költségeket, vagy egyszerűen adót csalnak, mert különben lehúzhatnák a rolót.
  A politikusok nem mernek a választóik szemébe nézni, nem mondják azt, hogy a jó döntésekhez képzett és jól fizetett szakemberek kellenek, tehát legyen magasabb és persze adóköteles a fizetésük, ami valamivel többe kerül mindannyiunknak, hanem álszemérmes és csalárd megoldásokat keresnek.
  Az ilyen megalkuvások és hazugságok rendszere miatt kapnak (és várnak el) csúszópénzt a parkoló őrök, hálapénzt az orvosok és ,,ösztönzőt" a gyors ügyintézésért az önkormányzai építési osztályvezetők.
  A virágárus felháborodása érthető, a politikusok felelőssége óriási, de december 9-én érdemes lenne egy napra neki is és mindannyiunknak elgondolkodni a mindennapi kis döntéseinken. A TI azt szeretné, ha erre az egy napra korrupciómentesek lennénk, nem adnánk és nem fogadnánk el hálapénzt, csúszópénzt, nem törekednénk jogtalan előnyökre, kérnénk és adnánk is számlát mindenért.
  És nem utolsósorban elmélkednénk egy kicsit azon, hogy mielőtt mindig másokban (korrupt hivatalnokokban, szemérmetlen politikusokban, offshore-ba menekülő vállalatvezetőkben) keresnénk a problémák gyökerét, mi magunk mit teszünk, és mit nem teszünk - és nem csak a korrupciómentes világnapon.

  Forrás. HVG Online”
 • 159. Bokk 2008. november 25. 14:41
  „Sógorhoz csatlakozva:
  "...Javaslatom az lenne, hogy egy közös alapból, Önkormányzat, STP, Bank, fizessenek ki minden alvállalkozót,.."
  A SPT, a RapoBau és az állvállalkozok is magáncégek. Miért fizetne az önkormányzat? Ennyi erőből fel lehetne deríteni az összes soproni alvállalkozót, akinek valahol adós maradt egy fővállalkozó, és nekik is fizetni. Vagy fizessenek minden soproninak 13. havi fizetést, ez is igen populáris felvetés lenne. Az önkormányzat pénze, a mi pénzünk, nem osztogatásra adtuk össze. Szerintem.
  Az alvállalkozók kössenek több biztosítékkal szerződést, ha már így működik a magyar építőipar. Nekem kissé fura egyébként, hogy ezekről a tartozásokról eddig nem esett szó. Ha lejárt tartozásokról van szó, miért nem indított senki felszámolási eljárást a RapoBau ellen, stb.?

  "Amennyiben az STP átadja a garázst, és a város nem veszi át tartós bérletre..."
  Ehhez szerintem először át kellene adni, kellene a használatbavételi engedély. Ezért kellene küzdeni az SPT-nek. Nem nagyon küzd, legalábbis nem látszik. Ha már lenne engedély, egész közel lenne a garázs megnyitása, ami most nagyon távolinak látszik.

  152. hozzászólás nemesbau 2008.11.24. 17:19
  "A mélygarázsban és a térfelszínen fellelhető hibák 99%-ban a generálkivitelező útasítására keletkeztek( liftház magasága,térburkolat stb.)"
  Most akkor a fővállalkozó mondta, hogy legyen sz*r a térkövezés? Nem a kis kő alapú megoldásra gondolok, hanem, hogy hullámos, néhol kiesik, néhol kupacban áll, stb. Miért mondta volna a fővállalkozó, hogy készüljön tré módon?”
 • 158. valaki13 2008. november 25. 09:31
  „EZERREL MEGY A PARASZTVAKÍTÁS!!!!!!!!!”
 • 157. valaki13 2008. november 25. 09:30
  „Intel155!

  HOGY MIK VANNAK????”
 • 156. Sógor 2008. november 24. 21:55
  „Intel!
  Azt írod, hogy:
  "...Javaslatom az lenne, hogy egy közös alapból, Önkormányzat, STP, Bank, fizessenek ki minden alvállalkozót,.."
  Ezzel nem értek egyet! A Rapo 1x már megkapta a pénzét és az Ő dulguk kifizetni az alvállalkozókat!”
 • 155. Intel 2008. november 24. 21:44
  „Na meg, hogy tisztán lássanak az alvállalkozók!

  Teljesen hivatalos forrásból származik az infó, azért, hogy véget vessünk a önkormányzat kábító, félrevezető nyilatkozatainak!

  A SPT Kft nem köteles a RAPO-BAU alvállalkozóinak a tartozásokat rendezni, mivel az erre vonatkozó rendelet, csak az idén jelent meg, és visszaható hatálya nincsen, tehát a polgár mesterünk ezzel félre vezette az alvállalkozókat.

  Amennyiben az STP átadja a garázst, és a város nem veszi át tartós bérletre, akkor az építtető bírósági úton inkasszóval leemelheti a 2,2 milliárd forintot a város bank számlájáról. Ez esetben a város teljesen fizetésképtelenné válna. Egy hónapig nem tudná fizetni a működési költségeket.

  Arra nem lát esélyt, hogy a város általindított, már jogerősen lezárt perekből, a város javára fordítanak egyet is.

  Jelenleg ez is az igazsághoz tartozik!”
 • 154. Intel 2008. november 24. 21:17
  „nemesbau!

  Elég jól tájékozott vagy, gondolom akkor azt is tudod, hogy ez a Rácz nevezetű fickó igen is kapcsolatban áll /t/ Orbán Viktorral.
  Viszont sehol papíron nem szerepel a neve, ezért nem lehet rábizonyítani semmit sem.
  Többen próbálták már...
  Azt is tudod, hogy a RaboBau vezetősége, majdnem az, mint a volt STP-é.
  Azzal is tisztába vagytok, hogy a jelenlegi város vezetés miatt van ez, és, hogy őket akarták most palira venni. Ezért nekik mindegy, mi is fog történni, főleg, hogy 250millió-ért felszíni parkolókat alakítanak ki!

  Javaslatom az lenne, hogy egy közös alapból, Önkormányzat, STP, Bank, fizessenek ki minden alvállalkozót, majd utána pedig tegyetek feljelentést, úgy, hogy a város ügyvédjei, saját költségükön megkeresnék a felelősöket!”
 • 153. valaki13 2008. november 24. 18:12
  „nemesbau!

  EZEK SZERINT TEHÁT A BANK és AZ SPT Kft MÁR FIZETETT IS A RAPO-BAU-nak!

  AKKOR AZ ALVÁLLALKOZÓK MIÉRT NEM KAPJÁK MEG A PÉNZÜKET???”
 • 152. nemesbau 2008. november 24. 17:19
  „A kivitelezök képiseletében csak annyit szeretnék leírni ez az egész mélygarázsos történet csak egy színjáték. A bank ill. a SPT képiselője a megbeszélésen is csak ködösített nem merte elmondani mennyit fizettek ki a generálkivitelezőnek(rapo-bau kft ),.Tehát az összejátszás most is valószínű. A genelkivitelező nem áll szóba senkivel sem ,csak hitegetnek minket valoszínű a pénzt felvették de tovább már hozzánk nem került. Semmi másról nincs szó itt mint a törvény adta kiskapukat kihasználva pénzlenyúlás tipikus esetéről. A mélygarázsban és a térfelszínen fellelhető hibák 99%-ban a generálkivitelező útasítására keletkeztek( liftház magasága,térburkolat stb.). Érdemes lenne útána nézni, hogy a RAPO-BAU tuljadonosa hány céget tett tönkre Budapesten ill. az országban. Figyelem épül a következő mélygarázs Vácon!! (ugyanaz a fővállalkozó (lehet más néven?)). Megoldás röviden a próblémára :az alvállalkozók kifizetése-hibák kijavítása és már meg is oldodott minden. Ajánlom ezt a variációt mindenkinek.”
 • 151. Bokk 2008. november 24. 14:47
  „149. hozzászólás valaki13 2008.11.24. 11:57
  Azt hiszem, hogy az előző városvezetésen kívül ezt mindenki így látja. Lehet vitatkozni a bekerülési összegen, de valamilyen elővásárlási jog nélkül fizetni (tulajdonképpen törleszteni) ilyen lízing jellegű ügyleteknél nem szokás. Az a mód, ahogy ezt az új városvezetés kiigazítani próbálta, szintén is megkérdőjelezhető. Aztán egyszer majd lesz ebből működő mélygarázs. Pedig lassan már újabbakat kellene építeni, jobban elhelyezve, értelmesebb konstrukcióban.”
 • 150. yello 2008. november 24. 14:01
  „Tetszik Bokk összefoglalója. A lényeges kérdések egyike: a Sopron Holding vezéréhez, hogy a közgyűlésen megtárgyalt 1,1 M után milyen út vezetett a 2,2 M-s bérleti szerződés aláírásáig? ki és mit módosított, mi alapján és milyen keretek között? ő nem nyilatkozik...
  A Hátsókapu tömb mizériájánál is kitűnt, hogy e város különösen mazochista módon köt önmagára nézően előnytelen szerződéseket. Most vagy ilyen dilettáns jogészek ülnek a városi fészekben vagy ez már a szándékosság fogalmát feszegeti és ez ellen tenni kellene.
  Mindenesetre a laikus hajlamos azt hinni, hogy a háttérben valaki(k) zsebe - és ezáltal szája! - jól betömődött az ügy kapcsán és most sakkozhatunk a végtelenségig...”
 • 149. valaki13 2008. november 24. 11:57
  „BOKK!

  AKKOR EZEK SZERINT AZ ELŐZŐ VÁROSVEZETÉS ÁLTAL KÖTÖTT SZRZŐDÉS(EK) MÉGISCSAK SÉRTIKA VÁROS, A VÁROSLAKÓK ÉRDEKÉT????”
 • 148. joco 2008. november 24. 05:40
  „140. Lárika 2008.11.23. 14:48 elolvastam a javasolt "irodalmat"”
 • 147. joco 2008. november 24. 05:39
  „134. TancsKaszabell 2008.11.22. 19:22Ha megirnám= lehet, hogy tényleg perelnének( nem az arcusi páros férfi tagjára gondoltam ,mert Ök csak "fenyegtni" tudnak) .Mivel Te sem "találtad" magadat a képem igy valoszinü nem Rolad irtam(ez csak egy poén volt)”
 • 146. Bokk 2008. november 23. 23:01
  „"142. hozzászólás valaki13 2008.11.23. 19:25
  AZ SPT MÁR FIZETETT? - HA IGEN AKKOR MIÉRT NEM KAPJÁK MEG A PÉNZÜKET AZ ALVÁLLALKOZÓK, VSAGY HA NEM FIEZETETT - MIÉRT NEM TETTE EZT?"

  Mindkettő magáncég, ez az ő ügyük. A város majd a kész garázst fogja bérelni. A hiba szerintem ott van, hogy olyan szerződést kellett volna kötni, amelyben szigorú feltételekkel kikötik, hogy ha nincs kész egy megadott határidőig a garázs, mi történik ( pl. tulajdonjog átszállás +x értéken megvásárlás, stb.). Jelenleg az SPT-t nem sürgetheti hatásosan senki, max. a bank tehetné. Megjegyezve, hogy a városvezetés meg sem próbálja sürgetni, nekik jelenleg szintén nem érdekük a garázs megnyitása, ha ennyi nyílt támadás után nem tudnak legalább valami kicsike eredményt felmutatni a korábbi ciklusban kötött mélygarázs-szerződés ellen, az óriási presztízsveszteséget jelentene. Persze minél hosszabb ez a huzavona, annál nagyobb a veszteség így is.
  Közben meg a többi városi probléma háttérbe szorul.”
 • 145. Bokk 2008. november 23. 22:52
  „Kedves fcsoproni,
  köszönöm a felajánlást, nem vagyok képviselő, sem érintett, sőt még közvetetten sem vagyok érintett, én nem fogok autóval a mélygarázsban parkolni. De legalább eszembe jutott, hogy azt szerettem volna a 139. hozzászólásom végére írni, hogy én nem látom a kiutat a jelenlegi helyzetből, egy jó darabig szerintem még nem lesz nyitva ez a garázs, szokjon át mindenki a biciklire. Én kerékpárral járok mindenhová, tényleg jó. :)
  Viszont nyertem egy egyéves parkolási lehetőséget. :) Szeretek nyerni. :) Bár jelenleg látom esélyét, hogy ez a mélygarázs még egy év múlva sem lesz nyitva.

  Jaj, bocsánat, nem tudtam a 10. hozzászólás után írni, dolgoztam, és már jó sok hozzászólás volt, mire végig tudtam olvasni. A legújabb RapoBau-s összeesküvés elmélet is csak a 10. hsz után kezdett körvonalazódni. ;)”
 • 144. Bokk 2008. november 23. 22:43
  „Ez a http://sopron.mconet.biz/sopron/sopron_nyilvanosak_a_melygarazs_dokumentumok__84_407433.html oldalról van. Én azért csak belinkeltem, mert a leírtak egy része valószínűleg nem pontos. Nem tudom ki készíti azt a portált, de láttam már újságírót munka közben. Nincs mindegyikük a topon, ha pontosságról van szó. A cikk címe az, hogy nyilvánosak a dokumentumok, Biczi László 54. hozzászólása szerint a sopron.hu-n fenn vannak. Én lusta vagyok keresgetni, de a legjobb mindig az eredeti forrásból dolgozni. Mivel én erre lusta vagyok, csak logikai alapon gondoltam át.
  Mivel a város nem építtető, feltehetően nem tárgyalt arról, hogy tételesen ő mennyiért építené meg a mélygarázst, csak egy megvalósíthatósági tervet terjesztettek elő. A Közgyűlés a tulajdonosi hozzájárulást adta meg a az építkezéshez, hiszen a tér felett ő rendelkezik. Aztán módosította az építtető nevét, illetve felhatalmazta a Sopron Holdingot a bérleti szerződés megkötésére. De addig sosem döntött a bekerülési értékről, az aláírva csak bő 2Mrd-ként, a holding által kötött bérleti szerződésben szerepel. Az igaz, hogy a Közgyűlés az építkezéshez, a tér ilyen irányú használatához hozzájárult és ebben az anyagban szerepelt az 1,1Mrd Ft, de ekkor egy magánvállalkozás beruházásáról volt szó, a konkrét bérleti konstrukció csak később lett kidolgozva, és akkor már dupla akkora összeg szerepelt. Ez van az 54. hozzászólásban is, én ezt el tudom hinni.
  A dátumok gondolom pontosak, és közben a bekerülési összeg a kétszeresére nőtt, ezt alább magyarázzák az árak változásával, illetve a megváltozott műszaki tartalommal. Szerintem ebben is van igazság, de azt is el tudom hinni, hogy e változások nem jelentettek plusz 1Mrd-ot, némi pénz saját zsebre ment. A még felháborítóbb számomra, hogy a város számára más részletekben is hátrányos szerződést kötöttek, szerintem ilyen keretek között a maradványértéken történő megvásárlás lehetőségét nélkülöző szerződés unikumnak számít.”
 • 143. valaki13 2008. november 23. 19:40
  „Az önkormányzat 2005. március 31-én, 2005. május 26-án és 2005. szeptember 29-én tárgyalta a Petőfi téri mélygarázs ügyét.

  A 2005. március 31-i és a 2005. május 26-i közgyűlés előterjesztési anyaga és a jegyzőkönyvek az alábbiakat tartalmazzák:

  - a mélygarázs építtetője a CÉH Rt lett volna

  - a közgyűlési előterjesztés dokumentációjának részét képezte a 239 férőhelyes mélygarázs műszaki és pénzügyi megvalósíthatósági terve, amely 1,1 milliárd összköltséget tartalmazott.

  - a képviselő testület -a jegyzőkönyvek tanúsága szerint - az 1,1 milliárd forint költségvetési főösszegű beruházást tárgyalta meg és hagyta jóvá.

  A 2005. szeptember 29-i közgyűlés az előző testületi döntéseket kizárólag annyiban tárgyalta újra és módosította, hogy az építető személyében változás történt.

  A beruházó nem a CÉH Rt, hanem a FÉSZ Zrt által létrehozott társaság (SPT Mélygarázs Kft) lett. A CÉH Rt. Az előző, szocialista-szabaddemokrata vezetésű önkormányzat tervezett jogi konstrukciójával nem értett egyet, ezért döntött úgy, hogy nem vesz részt a beruházásban. A közgyűlés korábbi döntéseit egyebekben nem módosította.

  2006. augusztus 01-én a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt nevében eljáró Beck György vezérigazgató az SPT Kft-vel úgynevezett tartós bérleti szerződést kötött - az akkor még építés alatt sem álló - mélygarázs bérbevételére.

  A bérleti szerződés a következőket tartalmazza:

  - a mélygarázs bekerülési költsége nem 1,1 milliárd, hanem bruttó 2,2 milliárd forint, bár az építkezés műszaki tartalma alapvetően nem változott

  - a garázst a Sopron Holding Zrt 24 évre bérbe veszi. A fizetendő bérleti díj 3,8 milliárd forint + ÁFA a szerződés szerint.

  - a bérleti időszak végén sem az önkormányzatnak, sem a Sopron Holding Zrt-nek nincs szerződésben biztosított joga arra, hogy megszerezze akár a mélygarázs, akár az SPT Kft tulajdonjogát.

  - a bérleti szerződés mellékletét képezi a bérbeadó SPT Kft Általános Szerződési Feltételei is. Az Általános Szerződési Feltételek szinte kizárólag a bérbeadó SPT kft részére egyoldalúan előnyös kikötéseket tartalmaznak.

  Az önkormányzat tehát ahelyett, hogy saját forrásból vagy hitelből, 1,1 milliárd forintból megépített volna egy 239 férőhelyes mélygarázst, kötelezettséget vállalt 3,8 milliárd forint+ÁFA bérleti díj kifizetésére egy magáncégnek úgy, hogy a 24. év végén nincs szerződésben biztosított joga a garázs tulajdonjogának megszerzésére.”
 • 142. valaki13 2008. november 23. 19:25
  „AZ SPT MÁR FIZETETT? - HA IGEN AKKOR MIÉRT NEM KAPJÁK MEG A PÉNZÜKET AZ ALVÁLLALKOZÓK, VSAGY HA NEM FIEZETETT - MIÉRT NEM TETTE EZT?”
 • 141. fcsoproni 2008. november 23. 15:55
  „Bokk 2008.11.23. 14:38
  Lehet szavazni melyik önkormányzati képviselő vagy az üggyel közvetlen éríntettről van szó. A győztes 1 éves parkolási díjat nyer.
  Bokk elismerésem a teljesen szakszerüen linkekkel megtüzdelt hozzászóláshoz. Nem bántás de kb a 10. beírás után kellett volna feltenni.
  Ha nem vagy éríntett Tied az egyik ingyenes 1 éves parkolás, mint nyeremény. Remélem lesz hol kihasznánod.”
160 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bamako: indul Afrikába az UniversiTeam

Sopron - Javában készülődik a Nyugat-magyarországi Egyetem négyfős csapata a Budapest-Bamako… Tovább olvasom