Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Soproni licisták győzelme a versenyben a jogokért vetélkedőn

A Polgárok Európai Éve alkalmából elindított vetélkedőre több mint 90 csapat jelentkezett. Soproniak nyertek.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium csapata nyerte a Versenyben a jogokért/Competing through Rights vetélkedősorozatot, amelynek nemzeti döntőjét pénteken tartották Budapesten.

A Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére, a Polgárok Európai Éve alkalmából elindított vetélkedőre 2013 októberében több mint 90 csapat jelentkezett, amelyből kilencen jutottak a legjobbak közé.

Navracsics Tibor a döntőt megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy demokrácia nincsen tudatos polgárok nélkül, és ez a rendezvény is ezt a tudatosságot segít kialakítani a diákokban.

A Polgárok Európai Éve alkalmából szerettük volna, ha a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy számot adjanak jogi és az Európai Unióval kapcsolatos tudásukról – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A középiskolák 15-17 éves diákjainak szóló, angol nyelvű vetélkedősorozat célja, hogy az Európai Unió fiatal polgárai felfedezzék az Unió lényegét, megismerjék működését, valamint megtudják, mit jelent európai polgárnak lenni, melyek azok az alapvető jogok, melyeket az Alapjogi Charta biztosít számukra.

A közigazgatási tárca által kiküldött versenyfelhívásra közel 70 középiskola jelentkezett Magyarország különböző területeiről. A vetélkedősorozat első, online fordulóján - amelyre Magyarország különböző régióiból összesen 94 csapat regisztrált -, a diákoknak az EU-val kapcsolatos alapvető ismereteikről kellett számot adni egy angol nyelvű tesztsorozat kitöltése során.

A továbbjutott 39 középiskolás csapatnak a második, „Én mint EU-polgár" elnevezésű, szintén angol nyelvű online fordulón, a vetélkedő regionális döntőjén az angol nyelvű teszt kitöltése előtt kisfilmet kellett készítenie, melyben bemutatják, hogy mit jelent az Európai Unió a saját településük számára.

A vetélkedő nemzeti döntőjében, pémteken Budapesten kilenc 6 fős csapat mérte össze tudását az Európai Unió Alapjogi Chartájának témájában.

A Budapest, Szombathely, Sarkad, Székesfehérvár, Fehérgyarmat, Sopron, Pécs, Eger, Nyíregyháza városokból érkezett fiatalok olyan feladatokat kaptak, melynek során nemcsak az Alapjogi Charta alapos ismeretére, magas szintű angol nyelvtudásra volt szükség, hanem a csapat tagjai közötti együttműködésre, a kreativitásra is.

Az egész napos programnak Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője volt a házigazdája.

A nyertes csapat képviseli hazánkat a nemzetközi döntőn, amely 2014. március 7-én lesz Budapesten, több külföldi csapat részvételével.

A vetélkedősorozat fődíja egy négyéjszakás, ötnapos brüsszeli jutalomút, melyre 2014 tavaszán kerül sor.

Forrás: kormany.hu.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágel: összeállt a bukott baloldal

Újra összeállt az országot a csőd szélére juttató bukott baloldal és a helyi fullajtárjuk Kalmár István – közölte Mágel Ágost (Fidesz). Tovább olvasom