Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Soproni közgyűlés: Óvodák integrálása és iskolabezárás megszavazva - Galéria

Az óvodai átszervezés során 3 központi intézmény maradhat, a Brennbergi Általános Iskolát bezárják - döntött a képviselő-testület a keddi, rendkívüli közgyűlésen.


20.16 - Az óvodai átszervezéssel tehát 3 központi intézmény lesz, a tagóvodák ezek köré szerveződnek. Óvodát nem zárnak be, viszont három vezető magasabb megbízását visszavonták a képviselők. A Brennbergi Általános Iskolában pedig örökre kicsengetnek.

20.11 - Az egyik rendkívüli közgyűlés véget ért, kezdődik a másik. Egy napirendi ponttal.

14 igennel, három tartózkodással a határozati javaslatot elfogadták a képviselők, így a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet és a
Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ összevonását, valamint a Doborjáni Ferenc Nevelési - Oktatási Központból a gyermekvédelmi egység feladatainak átadását a Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Gyermekvédelmi Központjához - tudomásul vették.

A második rendkívüli közgyűlés ezzel véget is ért.

A közgyűlés képekben

20.09 - Technikai szünet után kihírdették a döntést: A Király J. Utcai Óvoda, a Dózsa György Utcai Óvoda és a Halász Utcai Óvoda vezetőjének a magasabb vezetői megbízását visszavonták.

19.59 - Az óvodák integrálásáról tárgyal a képviselő-testület.

Fodor Tamás polgármester megérkezett a közgyűlésre.

Biczi László (MSZP): Miért a törvény engedte utolsó határidővel kell ezt a napirendi pontot tárgyalni? Más oktatási intézményeket nem vizsgált meg a városvezetés? Bizottsági ülések gyakorlatilag ma zajlottak le.

Bebesi József (LMP): Az előzetes egyeztetéseken felmerült-e más javaslat az intézményrendszer fennatartására?

Abdai Géza (Fidesz-KDNP): Minden előírt egyeztetést lefolytattunk. Minden intézmény működését folyamatosan áttekintjük, nézzük, hogy milyen intézkedéseket kell meghoznunk. Felmerült, hogy ne 3 csoportra osszuk az  óvodákat, hanem legyen 1 központi.

Bebesi József (LMP): A gazdasági vonatkozással kapcsolatban, van-e esély arra, hogy a tagóvodák egy-egy pályázatra külön benyújthatnak pályázatot, vagy csak a központi intézmény.

Kalmár István (MSZP): Miért pont emellé a három óvoda mellé csatolják a többit? Milyen politikai, szakmai szempontok indokolták ezt a döntést?

Abdai Géza alpolgármester: Senkinek a munkájával nem voltunk elégedetlenek. Valamennyi óvodavezetővel meg voltunk elégedve. Földrajzi közelség, nagy óvoda, minél kisebb sérelem érje az óvodavezetőket - ezek voltak a szempontok az óvoda integrálásnál.Senki nem a munkája miatt került háttérbe.

Biczi László (MSZP) a hatodik határozati javaslatban érdekes pontot vélt felfedezni. Miért egy tagóvoda vezetőt bíznak meg  a Balfi Tagóvodában működő konyha megszüntetésének feladat szervezésével? Milyen költségvetési vonatkozása lesz az átszervezésnek?

Földes Tamásné elmondta, a konyha megszüntetésével járó feladatok az intézményvezető jogkörébe tartoznak.

Biczi László (MSZP): Sem politikailag, sem szakmailag, sem gazdaságilag, sem emberileg az óvoda integrálással kapcsolatos döntés, előterjesztés nincs jól előkészítve. Az önkormányzat rossz irányba tart.

Bebesi József (LMP) képviselői esküjét idézte. Sajnos az együttműködés, a megszólítás a nagy horderejű döntésnél elmaradt - fogalmazott a képviselő. Egy nap alatt korrekt választ nem lehet adni a témával kapcsolatban, a döntés így nem vállalható. A képviselő nem szeretne szemlesütve közlekedni a városban, az LMP szerint lenne más lehetőség a költséghatékonyságra.

Varga Mária (Fidesz-KDNP): a balfi konyha bezárása nagy ellenálást váltott ki a lakosság körében. Ha egyéni vállalkozó megmentené a konyhát, azt támogatni kellene. (A képviselőnő a konyha bezárásáról szóló határozati javaslatnál nemmel szavazott.)

Magas László (Fidesz-KDNP): Kiválóan lehet vezetni nagy létszámú csoportokat, ez az előterjesztés egy olyan hiányt pótol, amit a városban rég meg kellett volna tenni, kérem támogassák az előterjesztést!

Kalmár István (MSZP): Hétfőn kiküldeni egy ilyen anyagot, s kedden dönteni róla, az nem korrekt dolog. Lett volna mód korábban behozni a közgyűlésre. A szülők és intézményvezetők nem osztják ezt az irányt. Fájdalmas döntéseket kényszerítünk rá óvodavezetőkre. Demagóg leszek, de újra el fogom mondani: Helyi Téma 36 millió forint, Híd utcai ingatlan kisajátításra nagy összeg. Óvoda integrálás 24 millió forint. Tovább kellett volna egyeztetni ezt a kérdést, a munkahelyek megtartása sokkal fontosabb lett volna, mint adott esetben egy utca megnyitása.

Soproni közgyűlés 05.31. Fotók: Sütő László Balázs

Osváth András (Fidesz-KDNP): Felhívom a figyelmet, hogy a gyerekeket ugyanoda vihetik a szüleik. Egyetlen egy óvoda bezárásáról nincs szó. Bátran bele lehet nézni a szüklők szemébe, mert a gyerekek ugyanarra a helyre fognak járni.

Bebesi József (LMP) elmondta, nem a szülőkre gondolt, mikor arról beszélt, hogy esetlegesen szemlesütve fog közlekedni a városban, hanem azokra az óvodavezetőkre, akiket negatívan érint a történet.

Abdai Géza alpolgármester: Szeretném leszögezni, hogy egyetlen egy  vezető óvónő munkájával szemben nincs kifogásunk. Minden törvényes egyeztetést lefolytattunk, kikértük a nyugdíjba vonulok véleményét is.
Ezt a lépést akkor léptük meg, amikor kevesebb fájdalmat okoz: hárman elmentek nyugdíjba. Hosszútávon az intézkedésnek hozadéka van.

Az átalakítás a gyerkeket nem érinti, a szülők ugyanazzal az óvónővel találkoznak majd akikkel eddig. Az óvodák profilja nem változik. Képviselő úr emlékeztetett az esküre. Visszautasítom, hogy ˝fal mellett kelljen járnom˝ egy ilyen döntés után. Valamennyi döntésünkért vállaljuk a felelősséget.

Szavazás következik a határozati javaslatokról, kivéve a személyi döntésekkel kapcsolatosakat, ott titkos szavazással döntenek a képviselők.

Minősített többséggel elfogadták a képviselők azokat a határozati javaslatokat, amelyekről nyíltan lehetett szavazni. Így az óvodák integrálása megtörtént. (A Fidesz-KDNP képviselőin kívül vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak a többi párt képviselői.)

18.26 - A képviselők rátértek a második napirendi pontra, amely a Brennbergi Általános Iskola megszűnésével kapcsolatos.

Biczi László (MSZP) feltette az első kérdést: Miért vártunk eddig, miért most kell ezzel az üggyel foglalkozni? Elsősorban érdekvédelmi dolgokkal kapcsolatosan fogalmazta meg felvetését.

Varga Gyula (MSZP): Mennyi a megtakarítást jelent az iskolabezárás, hogy érinti az alkalmazottakat, tudnak-e nekik munkát ajánlani, vagy az utcát?

Földes Tamásné elmondta, az alkalmazottakkal leülnek majd megbeszélni, egyeztetni a jövőt, az egyéni sorsok eldöntésében érdekvédelmi képviseleti szervek is részt vesznek.

Bebesi József (LMP): Tudunk-e kötelezettséget vállalni arra, hogy tanár munka nélkül nem marad?

Abdai Géza alpolgármester: Az intézményvezetőnek feladata a belső munkaerő csoportosítása .

Varga Gyula (MSZP): Nem megnyugtató az alpolgármester válasza a tanárok jövőjét illetően. Sajnálom, hogy idáig jutott a dolog, az utóbbi években valóban csökkent a létszám, de vannak olyan gyerekek, akik a kis létszámú csoportokban taníthatóak.

Biczi László (MSZP) is azt kérdezi, mi lesz az ott dolgozókkal? Komoly létbizonytalanságot szül mindenképpen ez a helyzet. Május 31-e van, ez az utolsó időpont arra, hogy döntsenek, ami a jövő tanévet illeti.

Sass László (Fidesz-KDNP): Ami az előkészítettséget illeti, ha 10 éve nincs napirendi ponton a Brennbergi iskola kérdése, akkor egyszer sem. Hány tanuló kellene ahhoz, hogy elinduljon az első osztály? - tette fel a költői kérdést a képviselő.

Rádonyi László (Fidesz-KDNP): Nem akarom a hibát másokban keresni, magunkban kell keresni azt illetően, hogy miért nem sikerült megmenteni az iskolát. Mind a részönkormányzatnak, mind a maga nevében azt kérdezte, hogy a fennmaradó épületnek mi lesz a sorsa? A fenntartás még pénzbe fog kerülni, az állapotát meg kell tartani.

Biczi László (MSZP): Valóban gyakran felmerült az iskola megszüntetésének kérdése. Ha egy gyermek iratkozik be, akkor tényleg nincs értelme fenntartani, viszont az alkalmazottak és az épület sorsára oda kell figyelni.

Abdai Géza alpolgármester lezárásként elmondta: Egyetlen egy képviselő tag sem örömében zár be iskolát. Akármilyen színű volt a képviselő-testület, mindenki halogatta az iskola bezárását. Ekkora osztálylétszámmal nem lehet gyermeket közösségi életre nevelni.

Az alkalmazottak kérdését az iskola igazgatójának kell kezelnie, a város mindig igyekezett segíteni a munka nélküli tanárokat. Van egy olyan megkeresés, hogy a Brennbergi busz 10 perccel később induljon reggel és délután, a gyerekek kényelme miatt. Emiatt a Volánt meg fogjuk keresni - fogalmazott az alpolgármester, majd elmondta, bízik benne, hogy az épület sorsa is rendeződni fog.

Nem akarjuk a brennbergieket ebben a helyzetben magukra hagyni, a szülőket segítjük a szabad iskolaválasztásában.

Határozathozatal: 13 igen, 1 nem, 3 tartózkodás mellett az első határozati javaslatot elfogadták. 13 igen, 0 nem, 4 tartózkodás a második határozati javaslatot is elfogadták a képviselők. A Brennbergi Általános Iskolában örökre kicsengetnek.

Soproni közgyűlés 05.31. Fotók: Sütő László Balázs

18.22
- Első napirendi pont az előterjesztés a Sopron, Sárgaház sor 8. szám alatti társasházban található lakás elidegenítéséről. Részletek >>

A határozati javaslatot elfogadták a képviselők 1 igennel, Sopron önkormányzata a soproni 9250/17/A/3 hrsz-on nyilvántartott lakás megnevezésű ingatlanát, valamint a társasházi okiratban szereplő, hozzá tartozó 74/1000 eszmei hányadot 500.000 Ft, azaz ötszázezer forint vételáron értékesíti.

18.21 - Simon István alpolgármester nyitotta meg a közgyűlést, Fodor Tamás polgármester nincs jelen az ülésen. A testület 17 fővel határozatképes.

18.09 - Gyülekeznek a képviselők a Városháza nagy üléstermében, a rendkívüli közgyűlés hamarosan kezdődik. Mint kiderült, az ülést egy újabb rendkívüli közgyűlés követi, egyetlen napirendi ponttal: előterjesztés a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott gyermekvédelmi valamint közoktatási intézmények átszervezéséről. Részletek >>

Előzmények:

˝Sopron 2011. évi költségvetése készítésekor és a költségvetési rendelet elfogadásakor is nyilvánvaló volt, hogy az idei év költségvetése minden korábbinál feszesebb gazdálkodást igényel mindenkitől.

A pénzügyi helyzetre való tekintettel – a megtakarítás lehetőségét keresve – többek között áttekintettük az óvodai ellátás helyzetét is˝ - így kezdődik az az előterjesztés, amelyről a keddi rendkívüli ülésen tárgyalnak a képviselők.

Az önkormányzat fenntartásában jelenleg 9 önálló, jogi személyiséggel rendelkező intézmény biztosítja az óvodai ellátást. Közülük 5 intézmény tagintézménnyel is rendelkezik, így a feladatellátási helyek száma 14.

Megtakarítás, illetve az erőforrások hatékonyabb hasznosulása érdekében az előterjesztésben javaslatként szerepel az intézményi integrálás.

(Ezzel egyidejűleg, a kiugróan magas költségek csökkentése érdekében a Balfi Tagóvodában működő konyha megszüntetését is javasolják a készítők.)

Az óvodai átszervezés során 3 intézménnyel számolnak - Bánfalvi óvoda – Kindergarten Wandorf, Hermann Alice Óvoda és Trefort Téri óvoda, amelyek a csatolt egységekkel együtt 22, 22 és 17 óvodai csoportszámra bővülnek.

A Jegenye Sori Óvoda beintegrálását úgy tervezik, hogy a Jegenye sor 1/a. szám alatti egység a Bánfalvi Óvodához, a Balfi Tagóvoda a
Hermann Alice Óvodához csatlakozik.

A beolvadással tagintézménnyé válók közül 3-ban az óvodavezető nyugállományba vonul (Jereváni Kék Óvoda, Jegenye Sori Óvoda és Kőszegi Úti Óvoda), amit a Közgyűlés már jóváhagyott. A Király J. Utcai Óvoda, a Dózsa György Utcai Óvoda és a Halász Utcai Óvoda vezetőjének a magasabb vezetői megbízását érinti az átszervezés, az ő vezetői megbízásuk visszavonásra kerül.

Összefoglalva, amenyiben a képviselő-testület elfogadja a határozati javaslatokat, az óvodák helyzete így alakul:

- A Bánfalvi Óvoda - Kindergarten Wandorf óvoda feladatai 2011. augusztus 1. napjától kiegészülnek a beolvadással megszűnő Kőszegi Úti Óvoda és Jegenye Sori Óvoda feladatainak ellátásával.

- A Hermann Alice Óvoda feladatai 2011. augusztus 1. napjától kiegészülnek a beolvadással megszűnő Király Jenő Utcai Óvoda, Halász Utcai Óvoda és Jegenye Sori Óvoda Balfi Tagóvodája feladatainak ellátásával.

- A Trefort Téri Óvoda feladatai 2011. augusztus 1. napjától kiegészülnek a beolvadással megszűnő Jereváni Kék Óvoda, Dózsa György Utcai Óvoda feladatainak ellátásával.


A Brennbergi Általános Iskola megszüntetése

A 2011-2012. tanév előkészítése megkezdődött, márciusban megtörtént az első osztályosok beíratása.

A brennbergi iskola első osztályába mindössze egy tanuló iratkozott be. A tagintézményben a tanulólétszám igen megcsappanni látszik, ami a működési feltételeket jelentősen megingatja, a fajlagos költségeket számottevően az átlag fölé emeli - olvasható az előterjesztésben.

A költséghatékony működtetés, valamint a szakmai ellátás szakszerű szervezése okán határozati javaslat a tagiskola megszüntetése és szolgáltatásainak az anyaiskola keretei közé integrálása. A Fenyő téri székhely képes a tanulókat a megfelelő évfolyam osztályaiba befogadni.

Amennyiben tehát a közgyűlés úgy határoz, a Brennbergi Általános Iskola megszűnik.

A rendkívüli közgyűlésen első napirendi pontként szerepel az előterjesztés a Sopron, Sárgaház sor 8. szám alatti társasházban található lakás elidegenítéséről.

A közgyűlés 18:00-kor kezdődik a Városházán, portálunk online közvetít.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. @méhecske@ 2011. június 13. 12:05
  „Nem kel bántani azokat a szülüket akiknek hiperaktiv gyerekük van
  de nem kéne meg béjegezni.
  együt kéne valamit tenni de ugylátcik mindenki csak beszél?
  de serintem a jelenlegi város vezetést kéne leváltani”
 • 29. soproni 2011. június 02. 12:26
  „Azért arra kíváncsi lennék,hogy mi a véleménye erről a rendeletről az ovónőknek? Talán kikérhetnék a véleményüket,mert ,ha valakik,akkor ők tudják milyen nagy figyelmet és felelősséget jelent gyerekekre felügyelni. Az ülésteremben ülők ,akik szavaztak talán még életükben nem töltöttek el 1 teljes napot pici gyerekkel .”
 • 28. Majsztró 2011. június 01. 19:54
  „és csak azért nincsenek durvább hozzászólások, mert a naridroidok (lásd pl. csetneky) ilyenkor bújnak mint az a bizonyos a fűben...”
 • 27. ujidok 2011. június 01. 16:37
  „Nagyon kemény hozzá szólások...
  Valóban kemény idők ezek, és megérkezett a változás szele.
  Valóban átalakítják az országot, és csak jó pár év múlva derül ki, hogy mennyire helyes is az irány!”
 • 26. hehe08 2011. június 01. 14:49
  „Az Abdai meg a Magas Óvódapedagógus????
  nem?
  akkor milyen jogon nyúlnak dolgokhoz?????? és a többi szavazó ért hozzá?????
  esetleg úgy mint a román építőmunkások? mindenhez? hm????? szégyelljék magukat!
  Csóró 12 millió???? he--he-he-he-he-he helyitéma 38millió!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  köszönjük bajuszos f.sz!!!!!!!!!!!!!!
  az utókor remélem besózza a sírodat!”
 • 25. KissLaszlo 2011. június 01. 14:31
  „Magas László (Fidesz-KDNP): "Kiválóan lehet vezetni nagy létszámú csoportokat," Persze, hogy lehet, pl.: az utcán, mikor mennek színházba. De a gyerekekkel foglalkozni is kell!! Fel kell Őket készíteni az iskolára. Egri János szavaival élve: Lehet egy kérdéssel több? Melyik jobb; ha 15-20 gyerekkel foglalkozik az óvónő, vagy 30-35 gyerekkel? Ennek a "szakpolitikusnak" biztos nincs gyereke, mert ha lenne, akkor az óvodában tapasztalná, hogy mennyit foglalkoznak a gyerekekkel egy-egy ünnepségre való felkészítéssel.”
 • 24. skandi 2011. június 01. 12:33
  „Gratulálok ismét a városvezetésnek és a 2/3-nak. Teljesen természetes számukra, hogy munkahelyeket szüntetnek meg az úgynevezett ésszerűség nevében. Csak az a probléma, hogy ez az ésszerűség az elmúlt 12 évben fel sem merült, miközben teljesen kifilézték a várost és az ország egyik ékkövét a legeladósodottabb várossá tették. Félelmetes, amit művelnek. De nem is kell csodálkozni, hogy a mai - Alekoszon, Való Világon, Blikken stb. felnőtt agymosott emberekkel ezt meg tudják tenni. Mi mindent benyelünk gond nélkül, itt az elmúlt 20 évben még egy normális tüntetés sem volt. Sopronban nem is emlékszem olyan dátumra, amikor az emberek kivonultak tiltakozni a város polkitikája miatt. Ez van.”
 • 23. barca10 2011. június 01. 10:23
  „A brennbergi iskola bezárásához szólnék hozzá! Szinte az egész baráti társaságom brennbergi, oda jártak iskolába sőt már ovodába is. Igaz, hogy ez kb 20 éve volt, de 25-30 fős osztályok voltak. Aztán pár évre rá már csak 10-15 fős osztályok. Közben megszűnt a bolt, a varroda, és szinte semmi jelentős előrelépés nem mutatkozik a faluban, a fiatalok elköltöznek. Ezért nincs utánpótlás az iskolába. A másik probléma, amiről senki nem írt a cikkben sem, hogy a helybeliek azért nem iratják be ide a gyerekeiket iskolába, mert az összes problémás gyereket ide irányították át a városból. És ki szeretné a gyerekét egy hiperaktív, viselkedészavaros, agresszív gyerekkel egy osztályba járatni? Erre meg van a speciális iskola. Érdekes, hogy oviba a városból is kihordják a gyerekeket a nyelvtanulás miatt. Akkor hogy is van ez?
  És ide kapcsolódva csak annyit, hogy ezután még több fiatal fog elköltözni a városba, mert sem munkahely, sem iskola nincs, úgyis mindenért be kell menni. Mert hát valljuk be, nem mindenki tudja megoldani, hogy a hat-hét éves gyerekét behordja reggelente iskolába. Egyedül meg azért nem engedném a városban mászkálni.”
 • 22. Majsztró 2011. június 01. 09:53
  „hajrá fidesz! hajrá Magyarország! hajrá Magyarok! hajrá 2/3! hajrá fülkeforradalom!
  "akiknek eddig ez keménynek tűnt, azoknak ami ezután jön csak még keményebb lesz!"”
 • 21. sopronianya 2011. június 01. 09:29
  „"Minősített többséggel elfogadták a képviselők ...... a Fidesz-KDNP képviselőin kívül vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak a többi párt képviselői"
  GYÖNYÖRŰ!!”
 • 20. sopronianya 2011. június 01. 09:24
  „"Magas László (Fidesz-KDNP): Kiválóan lehet vezetni nagy létszámú csoportokat" HÁT PERSZE!!!!!! honnan is tudja????? ne felejtsük el, hogy ők NEM 16-20 éves kisfelnőttek, hanem 3-6 éves KISGYEREKEK!!!!!!!!
  "Abdai Géza: Az átalakítás a gyerkeket nem érinti, a szülők ugyanazzal az óvónővel találkoznak majd akikkel eddig." ........ na erre nagyon kíváncsi leszek!!!! meg arra is, hogyha netán mégsem így alakul, akkor kihez mehet reklamálni a kedves szülő! mert gondolom ezt a kijelentést addigra belepi az idő pora!!”
 • 19. zorbas10 2011. június 01. 05:59
  „Hol van az aggódó "hazafi"?
  Jó kérdés.Valószínűleg éppen Pécsen tárgyal Páva Zsolttal a város egyetlen valamirevaló csapatának legnagyobb ellenlábasánál betöltendő ügyvezető igazgatói állás betöltéséről.
  Undorító.Mondjon le.Lejáratja a Jobbikot a várost!
  Sopronban élsz?Takarodj!”
 • 18. falcobiarmicus 2011. június 01. 05:46
  „AZOKRŐL A KÉPVISELŐKRŐL SZERETNÉK KÉPRIPORTOT LÁTNI ARRÓL, HOGY 1 HÉTIG DOLGOZNAK 30 FŐS + SÉRÜLT GYEREKEK (!) CSOPORTJÁBAN KÖZALKALMAZOTTI FIZETÉSÉRT (AJÁNLOM A FÜLVÉDŐT) :
  1. AKIK EZT MOST MEGSZAVAZTÁK, ÉS
  2. TÁMOGATJÁK AZT A MEGOLDÁST, HOGY FOLYAMATOSAN NÖVEKEDJEN A LÉTSZÁM,
  (NEM 22-ES A LÉTSZÁM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
  3. AKIK NEM TUDJÁK MEGOLDANI A KIS LÉTSZÁMBAN OKTATHATÓ GYEREKEK SORSÁT MIVEL NINCS ÉS NEM LÉTEZIK KIS LÉTSZÁMÚ ÓVODA ÉS ISKOLA SEM (KIVÉVE A BALFI TAGISKOLA )
  ÉS TALÁLKOZZANAK A SZÜLŐKKEL, VÁLASZTÓPOLGÁROKKAL AKIK MAJD SZEMBESÍTIK A VALÓ VILÁGGAL!!!
  FELHÁBORODOTT SZÜLŐKÉNT OLVASOM A KÖZGYŰLÉSRŐL A RIPOTOT! REMÉLEM A MAGAS ÚR UNOKÁI IS JÓ MAGAS LÉTSZÁMÚ ÓVODAI CSOPORTBA JÁRNAK! GONDOLJANAK BELE, NEM 2 GYEREKÉRT KELL FELELNI HANEM MINIMUM 30-ÉRT!!!!!!!FELFOGHATATLAN!
  MINDEN ELISMERÉSEM A PEDAGÓGUSOKÉ!”
 • 17. csípőspaprika 2011. május 31. 23:49
  „Kedves ujjidok, a gyereklétszámmal kapcsolatos érved a brennbergi iskolával kapcsolatban megállhatja a helyét, de az óvodákkal kapcsolatban biztos nem.
  ad. 1., Sopron egészen kivételes helyzetben van hiszen az országban párját ritkító módon növekszik a létszáma, nagyrészt persze a betelepülések miatt. DE: sok az óvodáskorú gyerek.
  ad. 2., saját tapasztalat, hogy kevés az óvodai férőhely, túlzsúfoltság van, ld. pl. jereváni óvi.
  ad. 3., azt hiszem minden párt kiemelten kezelte még az őszi önkormányzati választási programban az óvodai helyek számának növelését,
  Persze most a fidesz egyedül döntött ezzel szembemenő irányról, de kérdem én, hogy akarja így Orbán Viktor örökös min.elnök, hogy több gyereket vállaljanak a zemberek.
  S persze érdeklődnék, mivel Göbl Gábort nem láttam véleményt nyilvánítani, a Jobbik így hogy képzeli, hogy több magyar szülessen, és végre ne csökkenjen, hanem esetleg növekedjen a magyarok száma?”
 • 16. Ovinkor 2011. május 31. 23:36
  „24 millió forint spórolás egy csaknem 20 milliárdos költségvetésű városban?

  Nagy lehet a baj, vagy nagy a dilettantizmus. Esetleg valamelyik vezető óvónőt akarták kinyírni.”
 • 15. Ovinkor 2011. május 31. 23:31
  „A brennbergi iskola bezárása elfogadható, a többi összevonás jórészt indokolatlan.”
 • 14. ujidok 2011. május 31. 23:29
  „Az én vélemény a következő:
  Pár éve amikor az MSZP elkezdte bezárni az iskolákat, mert nem volt gyerek, a Fidesz mindent megmozgatott, hogy milyen dolog ez. Hatalmas zúgolódások voltak, hogy ilyet nem lehet.
  Pedig többség iskoláit kis falukban zárták be...
  Az oktatás dolgozói a Fidesz mellett álltak, ma megnézhetik, hogy hogyan lettek ők is talán áldozatok?
  Ma a társadalom sorra kapja a pofonokat.
  Tehát valakik anno hazudtak, és demagóg populista dumával kábították a népet.
  Ma látszik, hogy nincs más út.

  A realitás pedig valóban az, hogy ha nincs gyerek, bármennyire is fáj, ezen lépéseket meg kell tenni politikai színezet nélkül.
  Azt hiszem felnőtt értelmes emberek eltudják dönteni, hogy ezen intézkedésekre valóban szükség volt.

  És még egy fontos részlet, egyre több tanár kerül az utcára, mégis tömegével képezzük főiskolákon a fiatal tanárokat.
  Hol fogunk nekik munkát adni?”
 • 13. csípőspaprika 2011. május 31. 22:48
  „Azt hiszem Met. állomás az Elit Mozi és a GYIK bezárásakor, vmikor április derekán többen kérdezték, hogy mi fog legközelebb bezárni.
  A többség iskolára szavazott. Ez be is jött, igaz a balfi menzával egy napon történt ez.
  Azért ez az óvodaintegrálosdi nem csak annyi, hogy nem óvodavezető,, hanem tagóvodavezető lesz vki.
  Arra lehet számítani, hogy bőven lesz ennek leépítésbeli vonzata + több gyerek egy óvónőre.
  De ahogy egyik fidesz-képviselő mondta:
  "Kiválóan lehet vezetni nagy létszámú csoportokat."
  No komment!”
 • 12. ujidok 2011. május 31. 18:37
  „Remélem lesznek olyan képviselők akik ehhez nem adják a nevüket.
  Én személy szerint kivonulnák, ehhez nem asszisztálnék!

  Most azok nézhetnek valóban, akik azokra szavaztak, akik ezt megszavazzák.
  Ennek ellenére sok sikert az átszervezéshez!”
 • 11. öröksoproni 2011. május 31. 17:35
  „Elképesztő, hogy megint nem magukon kezdik a spórolást. És mi az, hogy kevés a gyerek? Én csak olyannal találkozom, hogy nem tudják felvenni, mert nincs hely. Nagy csoportlétszámok, leterhelt óvónők, persze, ha baj van, ő a felelős.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sass: Nem sérül a szakmaiság

Sass László, az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke kedden a közgyűlés… Tovább olvasom