Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Soproni közgyűlés: 208 millió plusz városüzemeltetésre

Sopron -Nulla forintra csökkentik az üdülő után fizetendő építményadót, elfogadták a parkolási rendelet-tervezetet. 208 millió forintot csoportosítanak át a Sopron Holdinghoz városüzemeltetési feladatok ellátására.


18.42:
19 igennel elfogadták a javaslatot. Vége a közgyűlésnek.

18.18: Sürgősségi előterjesztések következnek, köztük a térségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás alapító okiratának módosítása. (Havas András szól, felhívja a figyelmet, hogy mostanra az ellenzék már csak két fővel van jelen, részükről Kóczán Zoltán és Varga Gyula tartja a frontot a padsorokban. Kóczán Zoltán kifogásolja: véleménye szerint Nagy Tamás és Szekeres Csaba is ellenzék, hacsak nem "sorolják be őket" a Fideszbe.)

18.02: Elfogadták az összeg átcsoportosítását.

17.24:városüzemeltetési feladatok ellátása érdekében a 2008. évi költségvetés terhére 208 millió forintot átcsoportosítanak - jelenleg ez a téma a városháza dísztermében. Az előterjesztésben szerepel, hogy ebből az összegből "a holding kisegítő mezőgazdasági szolgáltatást, közutak, hidak felújítását és karbantartását, települési hulladék-kezelést, az önkormányzat pedig a közvilágítást üzemeltetését végzi". Az ellenzék sokallja a városüzemeltetésre költött összegeket. Simon István a megnövekedett feladatok miatt indokolt az átcsoportosítás.

16.57: Elfogadták a gyermekvédelmi szakellátási feladatok biztosításáról szóló és az alapító okiratok módosításáról szóló napirendeket.

16.40: A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló napirendet tárgyalják. Elfogadták az előterjesztést.

16.20: 15 igen, 3 nem, 6 tartózkodás mellett elfogadták a rendelet-tervezetet, mint ahogy első körben a belváros forgalmi rendjéről szóló előterjesztést.

15.23: Folytatódik az ülés, téma az építményadó. Az előterjesztés szerint nulla forintra csökkentenék az üdülők után fizetendő építményadót (412 ilyen ingatlanból 350 ilyen épület Tómalmon található). Ez 2009-ben 7,5 millió forint bevételkiesést jelentene. Boros László (MSZP) kifogásolja, hogy csak a Tómalmon élők profitálnak az adócsökkentésből. Kampányfogásnak minősíti Simon István részéről (aki a körzet képviselője.) Rádonyi László pedig Varga Gyulát hozza kampánygyanúba a korábban átadott brennbergi rendőrörs kapcsán.

13.42: Több mint három óra után szavazás következik. A rendelet-tervezetet 16 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el. Ebédszünet következik, 15.15-től folytatódik a közgyűlés.

13.18: Rádonyi visszavonja a benyújtott módosító indítványát és most egy újat ad be, melyben összedolgozza és pontosítja az eddig benyújtottakat. A jegyző szerint ez rendeletbe ütközik, jogilag nem támogatja. Újabb öt perc szünet - ezúttak Kóczán Zoltán kérte - hogy a frakciók egyeztethessenek.

12.45: A polgármester beszél. A tulajdonosi hozzájárulást említi, mint mondja, azért nem adhatja ki az engedélyt, mert az az önkormányzat érdekeit sérti. Szavazás előtt öt perc szünetet kért Rádonyi László. Rövidesen döntenek.

12.36: Kalmár István azt mondja, szakaszosan lenne célszerű bevezetni a változást. Mint mondja, választókörzetéből több olyan megkeresés is érkezett, hogy a lakók nem örülnek a parkolózónák kiterjesztésének. Simon István szerint ennek közlésére előzőleg lett volna mód, most már "késő".

12.30: Több képviselői módosító indítvány is érkezett a határozati javaslatohoz (Rádonyi László: kötelezzék az SPT kft.-t, hogy a műszaki feltételek teljesítése után nyissa meg a mélygarázst, Kóczán Zoltán: a polgármester járjon el a város érdekében és adja meg a tulajdonosi hozzájárulást, Ifj. dr Arszin Miklós: akkor adja meg a polgármester a tulajdonosi hozzájárulást, ha a tulajdonos teljesítette az előírt jogi és műszaki feltételeket.)

12.04: Osváth András (Fidesz) felszólítja a tulajdonost, hogy nyissa meg a mélygarázst arra az időre, hogy a városvezetés meggyőződhessen arról, milyen állapotban van a garázs. Rádonyi László szerint ha megnyit a garázs, azt - árában - vonzóvá kell majd tenni az autósok előtt.

11.29: Rádonyi László a mélygarázs szellőzéséről beszél. Számadatokkal támasztja alá, hogy a Petőfi téri garázsépület szellőzése nem megfelelő. "Kollégám járt a garázsban, elmondta, a rendszer nem működik" - mondja a képviselő. - Nem a tuljdonosi hozzájárulástól, hanem az ott (nem)működő rendszerektől függ, hogy megnyithat-e a garázs.

Biczi László (MSZP) szerint az ügy teljes mértékig "átpolitizálódott" ezért amit Rádonyi mond, az nem "független szakvélemény", hanem politikai üzenet. A több mint kétszázmillió forintos beruházáshoz pedig üzemeltetési költség is társul ezért jobban át kellene gondolni a döntést. Nincs meg a fedezet, nem most van itt az ideje ennek a lépésnek.

11.16: Simon István alpolgármester elmondja, hogy az ötven automata lízingelése nem nyomja le annyira a bevételt, hogy veszteséges lenne az üzemeltetés. Németh Árpád (Civil Összefogás) szorgalmazza a parkolási helyzet rendelettel való szabályozását. Azt is elmondja, jobban zavarja a rendezetlen városkép, mint az egy méterrel magasabbra épült liftház látványa.

10.50: Kóczán Zoltán (SZDSZ) azt kifogásolja, hogy a Petőfi téri mélygarázs azért nem nyílik meg, mert a polgármester nem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást. A polgármester azt feleli: nem az övék a mélygarázs, ezért nem is nyithatják meg. Azt is elmondja, a garázs rossz, hibás, balesetveszélyes. Amíg a fennálló problémák nem oldódnak meg, az SPT Mélygarázs sem nyithatja meg. - Felelőtlenség lenne megnyitni, mert a műszaki állapota nem kielégítő, a szellőzés nem megoldott, így életveszélyes oda lemenni. Rádonyi László (Fidesz) hozzáteszi, vannak hiányzó hatósági engedélyek. Kalmár István (MSZP) arra kíváncsi, hogy a kétszázmillió forintos beruházás megtérül-e. Komornoki László, a Sopron Holding vezérigazgatója azt válaszolja, 2009-ben a tervezett parkolási bevétel közel százhúszmillió forint. Ebből levonjuk az üzemeltetési költségeket és a fennmaradó összeg kétharmada illeti a várost.

10.25: Első körben májusban tárgyalták a fizető parkolás rendjéről szóló előterjesztést, most a második körös anyag van napirenden. Eszerint a belvárosi közmű- és egyéb mélyépítési munkák többsége a végéhez közeledik. A városban nagy mértékben megnőtt a gépjármű állomány, így a belvároshoz közvetlenül kapcsolódó utcák túlzsúfolttá váltak, az ott lakók sok esetben nem tudnak lakóhelyük közvetlen környezetében megállni. A sok jármű és a szabályozatlan helyzet miatt ezen utcákban egyre több a szabálytalan parkolás, ebből kifolyólag a lakossági panasz. Ezt enyhítené, a városi közlekedés szabályozása, melynek leghatásosabb módja a korábbi évek tapasztalatai alapján - a fizető parkolási rendszer területének kiterjesztése.

Bevonnák a parkolási zónába a Jókai utcát, a Frankenburg utat, a Zsilip utcát, a Mező utcát, Ferenczy János utcát a Kossuth Lajos utca és a Lackner Kristóf utca között, illetve az Erzsébet utca hiányzó szakaszát és az Állomás utcát. Ezen kívül a Mátyás király utca hiányzó szakaszát, a Bartók Béla utca állomás előtti szakaszát, az Arany János utca valamint az ezen utcák által határolt terület, a Martinovics utcát, a Pócsi utcát, a Balfi utca (Ikvahíd, Híd utca között), a Végfordulatot, a Halász utcát, a Jégverem utcát, a Sas teret, a Bécsi utcát (a Sas tér - Patak utca között), a Szélmalom utcát, a Virágoskert utcát és Patak utcát teljes hosszában.

- Hogy ellenőrzik azt, hogy akinek éves parkolóbérlete van, hol használja azt? - kérdezi Varga Gyula (MSZP). Horváthné Seregély Jolán (a városüzemeltetési osztály vezetője) azt válaszolja, hogy a Holding írja elő vásárláskor, hogy hol használható a parkolóbérlet.

Olvasóink írták

169 hozzászólás
 • 169. m 2008. november 06. 18:56
  „Jesszus Joco1, miket nem írsz? Szerintem, ha nem törtél be idős magatehetetlen nénikhez, bácsikhoz pár ezresért, vagy krumpliért, vagy nem támadtál meg söfőrt, aki a figyelmetlenül elészaladó gyermeket elüti, vagy nem pofoztál fel tanárnőt, mert rá mert szólni a fiadra, hogy ne zsarolja a többeket, akkor NINCS MITŐL FÉLNED! Sőt, ha egy kis faluvégi házban laknál és az összes tyúkodat ellopták volna, hiába mennél a rendőrségre, mert ott azt mondanák, hogy nem ér el x Ft-ot a kár, így nem tudnak mit csinálni,akkor szerintem Te is örülnél, ha lenne valaki akire esetleg számíthatnál...”
 • 168. Szégyen 2008. november 06. 13:16
  „A polgármesteri ablakon át kidobott 208 millió. Szégyen.”
 • 167. mélygarázs 2008. november 06. 11:24
  „joco1azigazi 2008.11.06. 08:15
  Kedves Jocó sajnálom döntésed, úgy gondolom tudnánk olyan információval szolgálni, ami érdekelhet.
  Nem szeretnénk a személyes adataidat, kiadni, de magad is védekezhetsz, hiszen emailt sok helyről tudsz küldeni, anélkül, hogy felfednéd magad. Gondold meg! Köszönettel.”
 • 166. joco1azigazi 2008. november 06. 08:15
  „mélygarázs 2008.11.05. 12:48 : köszi a megtiszteltö felszolitás, de megmondom öszintén tartok az ilyen jellegü "kitárulkozásoktol"- hogy igazi nevemet és e-mail cimemet megadjam.Miért?Hát korábban egy másik "forumon" megadott nevemet és cimemet valaki/valakik kiadták, én nem szeretnék a "menetelgetö" magyargárda egyik "uticélja" lenni, csak a "miheztartásvéget" , valamintén nem szeretnék a neonáci honlapokon mint "kinyirando" szerepelni.Érted? Tudod valaki- tán a legnagyobb ujkori demokrata -mondta, hogy "demokrácia, egyenlö nem félni", de én félek /féltem a családomat a kisebbségben lévö párezer fös neonáci bandátol, nem a jobboldaltol, nem tölük, mert az ö demokrácia felfogásuk alapjában szintén beletartozik ez a biboi eszme. Én "elvagyok" itt, és probálok hozzájárulni, hogy a politikusok a "lakosság" véleményét is vegyék figyelembe.Lehet, hogy nem mindenben van igazam-söt, biztos- de ugy gondolom, hogy én is egy kis proszemként hozzájárultam , hogy a képviselök az a.r.c.u.s.i páros ötletét-az Eü.projektet- leszavazták, meg tán ahoz is, hogy már egyre több helyi politikus válaszol, reagál itt a forumokon.”
 • 165. Intel 2008. november 05. 18:37
  „157.

  Lóki sor megfelel a címnek?
  :)))))”
 • 164. mélygarázs 2008. november 05. 12:48
  „joco1azigazi 2008.11.05. 10:26
  küldj egy emailt légyszíves
  sopron.melygarazs@gmail.com”
 • 163. Tárgyilagosság 2008. november 05. 12:13
  „Unokáink is fogják nyögni a Fodor által felvett hiteleket.”
 • 162. mélygarázs 2008. november 05. 10:52
  „Kár, hogy a legtöbb fórumozó megelégszik azzal, hogy jól odamondhat / írhat / a másiknak, esetleg gyalázhatja az ellen oldal képviselőjét, de mit vártok ettől? Ez csak egy olcsó szórakozás, vagy mi?
  Kérek mindenkit tegye félre a narancssárga, vagy piros szemellenzőjét, és úgy próbáljon reagálni az eseményekre, valószínű nagyon sok újdonságra fog rájönni!
  Megjegyzem a FIDESZEN, és az MSZP-n kívül is van élet, hogy ismert politikusunk, mondatát a jelen helyzetre adaptáljam.
  Egyébként a mélygarázzsal kapcsolatosan, felgyorsultak az események, nagyon sok információ került napvilágra. Kialakult egy szándék elsősorban a lakosság civilek tájékoztatására, és a megnyitás szükségességére is. Ettől kezdve ugyan az álláspontok nagyon különbözők, de ha az érdekeltek kapnak egy valós tükröt, tőlünk civilektől ebbe a kérdésben is lesz elmozdulás.
  továbbra is várjuk a véleményeket, javaslatokat az alábbi címre:
  sopron.melygarazs@gmail.com”
 • 161. joco1azigazi 2008. november 05. 10:26
  „"m" volt türelmem és végig olvastam 159,reagálást, Te 6 esetben -124,128,137,140,150 és 152-ben- reagáltál. A lényeg egy esetben sem a témához-tudod az amiröl az ujság cikk szol- szoltál hopzzá, hanem személyeskedtél.ÉrteD?. de az alábbi REAGÁLÁSOD is azt tükrözi, hogy te személyeskedsz:
  "m 2008.11.04. 19:16
  Te tényleg beteg vagy!"
  na ennyit Rolad, de ha ugy gondolod "megadhatod" a korábbi nick-nevedeidet is és akkor hasonlo modon ki lehetne mutatni az érv-dus reagálásaidat.”
 • 160. joco1azigazi 2008. november 05. 10:16
  „m 2008.11.04. 18:43 csak a magam nevében válaszolok: nincs üldözési mániám, de mit is irjak olyan reagálonak-nem Rolad van szo(legalábbis nem az "m" betüs beirásodnak szol) akik nen tudnak érvelni, csak azt hajtogatják hogy intel= ... stb. A dicséret:. hát a most szereplö más témákban- söt, korábban is többször dicsértem egyes önkormányzati döntéseket, Csak olvass bele a "soproni" oldal más témájába is.söt kedves "m" az a**usi páros férfitagját-kit nem igen kedvelek- "megvédtem" egy "farkasfog"-tol. ja és milyen "reagálást adjon az ember olyannak, ki egy lezárult "jogerős" biroi itéletel kapcsolatban ezt irja: "156. látó 2008.11.04. 20:38 :Én személy szerint egy bírósági ítéletet fogadok csak el, ez pedig nem földi...tudják az igazság odaát van..és nyugodt lehet minden érintett várni fogja" de elötte a helyitéma -fideszpárproaganda mostani kiadást "szajkozva"- apolgármester után szabaon- azt állitotta, hogy nincs jogeröős biroi itélet a "m.garázs ügyébe,
  megj: én nem szoktam nick-nevemet "cserélgetn" igy -valoszini- Veled ellentétben az nézeteim, politikai beállitottságom már ismerhetö. De a névcserélgetöké?”
 • 159. A**usi gondolat! 2008. november 05. 10:04
  „Mélly garázs a továbbiakban Fodor által ki nem nyítható garázs.
  A város szégyene, nem csak a polgármesteré! Nyissuk ki már, hiszen be sincs zárva. Lássuk már meg a medvét.”
 • 158. farkasfog 2008. november 04. 23:23
  „Abdai borozni?
  a Lőverek Cicerójának barátai sincsenek..... kivel borozna???”
 • 157. jackhruby 2008. november 04. 22:10
  „intel testvér !
  Hol szokott Abdai borozni? És mit iszik? És mikor?”
 • 156. látó 2008. november 04. 20:38
  „Én személy szerint egy bírósági ítéletet fogadok csak el, ez pedig nem földi...tudják az igazság odaát van..és nyugodt lehet minden érintett várni fogja!”
 • 155. különbség 2008. november 04. 20:35
  „A különbség az, hogy amíg az önkormányzat hisz az igazában, addig Walter Dezső pontosan tudja, hogy amit tett, az menthetetlen...”
 • 154. semleges 2008. november 04. 19:40
  „megszoktam, hogy észérvekhez nem szoktak hozzászólni, de azért a teljes igazság kedvéért:
  a mélygarázs per volt az első jogerősen lezárult eljárás. a város minden pontban vesztett. fellebbezésnek helye nincsen.
  az, hogy a város továbbra is nyüglődik egy felülvizsgálati kérelemmel, nem jelenti azt, hogy ne lenne jogerősen vesztes.
  Walter is fordulhatna az LB-hez felülvizsgálatért, de ő elfogadta a jogerős döntést.
  a városvezetés még a jogerős döntést sem fogadta el.
  ennyi!”
 • 153. Intel 2008. november 04. 19:38
  „152.
  Gondolom Te is ha csak , m , jutott eszedbe nevednek.
  Látom érdekes vagyok, mert reagálsz:))

  Tudod már kik készítették a város honlapját, na és mennyi pénzért?
  Vagy tudod hol szokott Abdai borozgatni?

  Kínosak a hozzászólásaim mi?”
 • 152. m 2008. november 04. 19:16
  „Te tényleg beteg vagy!”
 • 151. Intel 2008. november 04. 18:45
  „Kedves mindenki!
  Vigyázzatok, mert el akarják terelni a figyelmet a valós problémákról.
  Megkezdődőt az össze zavarás, egyes emberek többször más néven írnak be, hogy bebizonyítsák, hogy akik a mélygarázs nyitása mellett vannak, hülyék, csúsztatnak.
  Következő 2 hét ilyen fog lenni...”
 • 150. m 2008. november 04. 18:43
  „Intel, Joco1azigazi´! Önök üldözési mániában szenvednek? Azt hiszik, akinek más a véleménye valamiről, mint Önöknek az Fideszes, vagy szélsőjobbos? Az az idő már elmúlt elvtársak, hogy "aki nincs velünk, az velük van". Olvasom a fórumot egy ideje, de még egy hozzászólással sem találkoztam, amelyben azt írták volna, hogy a mostani városvezetés jól végezné a feladatát. Képzeljétek vannak emberek, akiknek egyik párt sem szimpatikus. Ha nem vennék észre, sokan poénból irogatnak a fórumokra, hogy vitát gerjesszenek és Önök rendre fel is ülnek a lóra.”
169 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közadakozási kampány indul

Fertőd - Országos közadakozási kampányt indított tegnap a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG), hogy… Tovább olvasom