Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Soproni közgyűlés - A Kisalföld Volán végzi a személyszállítást

Számos személyi kérdésben döntött a soproni képviselő-testület. Szájer József lett az idei díszpolgár. A helyi személyszállítást továbbra is a Kisalföld Volán végzi.


16. 39.
Véget ért a közgyűlés.

16. 38. Elfogadták a város jövő évi belső ellenőrzési tervét.

16.37.
A polgármesteri hivatalra is kiterjesztik az EMAS környezetirányítási rendszert.

Az EMAS rendszer célja, hogy a szervezet működése során - környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével - áttekintsék a szervezet jelenlegi állapotát, célokat fogalmazzanak meg a jövőre nézve, ezek elérésére eljárásokat dolgozzanak ki, majd ellenőrizzék a célok megvalósulását és új célokat fogalmazzanak meg. Ezzel a módszerrel elérhető az adott szervezet folyamatos fejlődése, ami együtt jár az alapanyag- és energiafelhasználás csökkenésével, a környezetre gyakorolt káros hatások mérséklődésével és a fentieken keresztül gazdasági haszonnal és társadalmi elismeréssel is.

16. 33. A város részt vesz a „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" című pályázaton.

16. 30. Elfogadták a város fenntarthatósági tervét. Bővebben itt.

16. 24. Ismét egy beszámolót fogadott el a testület: Környezetvédelmi programban megfogalmazott feladatok 2010. évi megvalósulásáról, javaslat a 2011. évi tennivalók meghatározására volt ez előterjesztés címe.

16. 21. Beszámoló hangzott el a város környezeti állapotáról. Ide kattintva olvashatja el a szöveget.

16.17. Megállapították a város jövő évi közcélú érdekeltségi hozzájárulását. A részletek itt.

Bebesi József (LMP) szól hozzá, az kérdezi, hogy vannak-e tervek a csapadékvíz összegyűjtésére és hasznosítására. Fodor Tamás azt mondja: ez nem a témához tartozik.

Biczi László arról beszél, hogy szerinte az előterjesztésben jogi hibák vannak. A kérdéseket és a megjegyzéseket írásban juttatják el a jegyzőhöz. A kapott válaszok után döntenek arról, hogy jogi felülvizsgálatot kérnek, vagy sem – ezt az MSZP frakció véleménye.

16. 14. Felülvizsgálták a város közoktatási esélyegyenlőségi helyzetelemzését és intézkedési tervét.

16. 04. Módosították a város közfoglalkoztatási tervét.
Amennyiben az önkormányzat a közfoglalkoztatás rendszerében ténylegesen túllépi a tervben szereplő tervszámot, úgy a további állami hozzájárulás biztosítása érdekében a Közfoglalkoztatási Tervét erre vonatkozóan módosítania kell.

Az ellátásra szorulók száma 105-ről 145-re, a munkavégzésbe bevonhatók száma 65-ről 110-re emelkedett. A módosított tervről a Szociális Kerekasztal november 9-én fog véleményt mondani, erről a Közgyűlés keretében beszámolunk – áll az előterjesztésben.

Biczi László elmondta, véleménye szerint ez a program nem folytatódik, mert nincs rá állami pénz. Sopronban több mint kétszáz ember sorsa vált, válik kérdésessé.

15. 47. Alapítványokat is támogat a közgyűlés. A Sopron Város Fúvószenekar Alaptítvány 100 ezer forint próbateremi bérlet hozzájárulás, az Idősek Európai Háza Alapítvány, Lővéri Nyugdíjas Klubja Selmecbánya testvérvárosi látogatásának támogatására 160 ezer forint támogatást nyert el.

Kalmár István (MSZP) azt kérdezi, hogy a Fúvószenekar korábban a laktanyában próbált, s ekkor is kaptak-e támogatást? Sass László (Fidesz) válaszol: nem tudja megmondani, hogy akkor mi volt, így Palotai György irodavezető kapott szót. Tudomása szerint konkrét emlékei szerint bérleti díjra nem adtak támogatást. Működési költségre viszont igen, s ezt a pénzt lehet, hogy a bérleti díjra fordították.

Kalmár István továbbra is kérdez: mennyi támogatást kaptak a fúvósok?
Palotai György válasza: általában 400 ezer forint támogatást kaptak. Ebből fedezték a kották vásárlását, a fellépések költségeit. Az egyes pályázatokon a zenekar milliós nagyságrendű támogatást kapott.
Ki most a kuratórium elnöke? – kérdez ismét Kalmár István.

Palotai György ezt közölte: az érvényes papírok szerint az elnök Walter Dezső, Vörös Péter pedig a titkár. Egy másik iratban, ez egy meghatalmazás: az alapítvány nevében Gosztonyi Miklós és Vörös Péter jogszerűen járhat el.

A polgármesteri keretből kapott-e az alapítvány valamekkora összeget – szegezte a kérdést Kalmár István Fodor Tamásnak.

A polgármester szerint a kérdés nem idevaló,de azért válaszol rá. Amikor a 48-as laktanyába volt a próbatermük, akkor a vagyon kezelője előírta: a próbateremért bérleti díjat kell szedi. Azaz a zenekart ki akarták tenni. S ekkor a polgármester az érdekükben közben járt. Ennek az lette az eredménye, továbbra is maradhatnak, viszont kedvezményes bérleti díjat fizetni kell. A polgármester fejből nem tud válaszolni a kérdésre, de írásban megadja ezt.

Kalmár István hozzászól: köszöni, hogy Fodor Tamás is támogatja a fúvószenekart.

15. 42. Döntöttek a jövőre induló szakképzésekről is. Hogy melyek ezek? Kattintson ide!

15. 36. Elbírálták, hogy kik kapják a Széchenyi-tanulmányi ösztöndíjat. Eredetileg három személy kaphatta volna meg ezt, most kiderült ötre tettek ajánlást. Ennek oka, hogy több, mint harminc pályázat érkezett be. Fodor Tamás kifejtette, sok tehetséges fiatal él a városban, és ez örömteli.

Az ünnepélyes átadás december 12-én lesz.

15. 33. Folytatódik a közgyűlés. A képviselők megszavazták Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2 millió forintos támogatását. E pénz nélkül ugyanis veszélybe kerülne a kft. működése.

14. 00. Véget ért a zárt ülés. Sok személyi kérdésben döntött a testület. Kiderült: Horváth Csaba lett a városi könyvtár új igazgatója. A Horváth József alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója Stöckertné Lampert Tünde lett. Nádasné Erdei Andrea pedig a Hermann Alice óvodát vezeti majd. A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője Nyerges Ferenc maradt.Ők kapják idén a város kitüntetéseit

Díszpolgár: Szájer József, Pro Urbe: Dávid Ferenc, Civitas Fidelissima: Hegedüs László, valamint a SMAFC közössége, dr. Király Jenő-díj: dr. Csécsei Károly, Humanitas díj: Tamás Józsefné, Sopron Kultúrájáért: Fodor Gábor, Sopron Kiváló Pedagógusa: Folcz Tóbiás, Führer Ernőné, posztumusz: Hacsiné Farkas Ágota, valamint Horváth Rudolf. Sopron Sportjáért: Vetési Imre, Walder József-díj: idén a közgyűlés ilyen díjat nem osztott ki.

Ifjabb Flandorffer-díj: Steinbach Ernő, Sopron Ifjú Tehetsége: Kuzsner Péter, Sopron Szolgálatárért: Áder Frigyesné, Sopron emlékérmet kap: Böhm Tibor, Grafl György, dr. Hetény János, dr. Komornoki László, Mészáros Tibor, Stockert Antalné, Vass Béla.

 
10. 54. Zárt ülés.

10. 33. A következő napirendi pont arról szól, hogy melyik cég végezze a helyi járatos autóbusz közlekedést a városban. A szerződés egy évre, jövőre szól.

Horváthné Seregély Jolán irodavezető rekedt hangon Biczi László (MSZP) képviselő kérdésére válaszolva kijelentette: Sopronban járatok nem fognak megszűnni. Bizonyos helyi és helyközi járatokat viszont összevonnak. 100 ezer menetkilométerrel kevesebbet futnak majd ugyanis a buszok Sopronban jövőre, mint idén. Jegyáremelés viszont lesz.

Biczi László megjegyezte, nehéz úgy döntést hozni, hogy a város nem tudja, mekkora állami normatívát kap, valamint az önkormányzatnak mennyi pénzt kell saját zsebből hozzátennie.

Simon István (Fidesz) alpolgármester is hozzászól. Elmondja, a következő közgyűlésen döntenek majd a jegyárak emeléséről, valamint az önkormányzati támogatásról is.

Ismét Biczi László kap szót, kifejti ismét, hogy semmi konkrétumot nem lehet tudni. Legfőképp az nem ismert, hogy mindez mekkora következményekkel jár. Sok a kérdés: mekkora lesz az állami normatíva, a jegyár emelés, járatok szűnnek-e meg, vagy sem.

Simon István pontosít, a jogszabály szerint az üzemeltető csak a jogos költségeit számoltathatja el a várossal. 419 forint/kilométer most a tarifa. Az már más kérdés, hogy ezt milyen arányban ki fizeti meg a cégnek. Azzal mekkora rész jut a lakosságra és az önkormányzatra.

Mágel Ágost (Fidesz) szerint fontos kérdésről van szó, s ebbe a közösségi közlekedés is beletartozik. Azért vannak itt, hogy lépésről lépésre, a város fenntarthatóságát, a városi közlekedést biztosítani tudják. Könnyű kibújni a döntés felelőssége alól. A pályázatról dönteni kell, mert nincs más lehetőség, mint a Kisalföld Voltán. Hát, döntünk! Mert biztosítani kell azok számára a közlekedést, akinek nincs más választásuk, mint a busz.

A szavazás végeredménye: a közösségi közlekedést jövőre a Kisalföld Volán Zrt. végzi Sopronban.

10. 28.
A testület elfogadta a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. beszámolóját. A cégben a város 1,56 százalékban tulajdonos. A zrt. szombathelyen tartott a közelmúltban rendkívüli közgyűlést. Itt eldőlt, hogy Szegvári Péter vezérigazgató augusztusban lemondott a posztjáról. Az új vezető Illés Károly lett.

További fejlemény, hogy a korábbi vezérigazgató, mivel nem teljesítette a kitűzött célokat, így a 700 ezer forintos jutalmat sem kapta meg.

10. 14. Kicsit módosult az előterjesztések sorrendje, most a Fészek Kft. ügye van soron. A lakások értékesítésére létrehozott Fészek Ingatlanhasznosító Kft. az évek során 100 százalékban a Sopron Holding tulajdonába került. Az apartmanok, illetve lakások magas bekerülési értékei nem tették lehetővé az eredményes gazdálkodást, az évek során realizált veszteségek a társaság saját tőkéjének fokozatos csökkenéséhez vezettek – olvasható abban az előterjesztésben, amit ma tárgyal a közgyűlés.

A városatyák elé ezúttal azért kerül a Lövér- apartmanház ügye, mert a társaság saját tőkéje a jegyzett tőke 50 százaléka alá süllyedt, ezért tulajdonosi beavatkozásra van szükség. A határozati javaslat arra kéri a döntéshozókat, hagyják jóvá a holding Fészek Ingatlanhasznosító Kft.-vel szemben fennálló, több mint 600 millió forintos követelésének egy részét, 440 millió forintnak az apportálását. Az apport minimális része a Fészek kft. jegyzett tőkéjét növeli majd, míg a többi része a tőketartalékba helyezhető. Ezzel az intézkedéssel a saját tőkének a jegyzett tőkéhez viszonyított aránya a jogszabályi előírásoknak megfelelően helyreáll.

A testület kérdés és hozzászólás nélkül elfogadta a határozati javaslatot.

10. 07. Elkezdődött a közgyűlés. Dobos József jegyző ismertette Pintér Sándor levelét. A belügyminiszter gratulált Fodor Tamás ismételt polgármesterré választásához.

Előzmény:

Előzetesen 25 napirendi pont szerepel a soproni képviselő-testület csütörtöki ülésén. Sürgősségiként választják ki azt a céget, amely jövőre a személyszállítást végzi Sopronban, valamint odaítélik a Széchenyi-ösztöndíjat is.

A rendes előterjesztés első pontja a Fészek Kft. anyagi helyzetének rendezéséről szól.

A képviselők zárt ülésen döntenek arról, hogy a hűség napján kik kapják meg a város kitüntetéseit. Ugyancsak zárt ülésen derül ki, hogy ki lesz a városi könyvtár, a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., valamint a Hermann Alice Óvoda vezetőjéről.

A közgyűlésen várhatóan megszavazzák a következő tanévben induló szakképzéseket, valamint elfogadják a város fenntarthatósági tervét.

A nyugatmagyar.hu a közgyűlést teljes egészében élőben közvetíti.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. bleee 2010. november 27. 12:54
  „#26 Egy régi ismerős az e-cafeból. Tényleg örülök, hogy a jelek szerint jól vagy. No meg volt egy kis csúfolódás a régimódi udvariaskodás okán. :) Jó egészséget kívánok, és még "szennyezd" sokáig a környezetzet! Üdvözlettel: bleee (alias nick)”
 • 26. taktam 2010. november 27. 12:37
  „To 25. bleee 2010.11.26. 13:01

  Ki vagy bleee? Vagy csak gúnyolódsz? Nem kellene már szennyeznem a környezetemet?
  Ha valóban ismersz, megkereshetnél az E-mail-omon, telefonomon.

  Tisztelettel és barátsággal köszöntelek!”
 • 25. bleee 2010. november 26. 13:01
  „#12 Kedves Tamás! Vén kriptaszökevény, de örülök, hogy még megvagy! Ehhez én gratulálok Neked!”
 • 24. Goldmund 2010. november 26. 12:47
  „A cikk címe elég mulatságos.
  Nem hinném, hogy hírértéke van, hogy továbbra is a Kisalföld Volán végzi a személyszállítást.
  Mégis, ki más tenné?”
 • 23. vlajos43@gmail.com 2010. november 26. 11:34
  „Kalmár et. amikor kiderült, hogy Walter et a kuratórium elnöke ,már nem olyan fontosak a kérdések.Díszpolgárnak javasolható posztumusz Walter et édesapja, szobra úgyis van már.”
 • 22. jandesbatyu 2010. november 26. 10:27
  „Nem hiszem el, hogy nem találtak senki olyat aki itt él a városban 60-70 éve és tetteivel kiérdemelte volna a Díszpolgári címet! Azért nézzük meg az elődök névsorát, kik is kapták meg ezt a díjat és akkor vegyük hozzá a mostani díjazottat, hááááááááááát..........
  A könyvtárról meg csak annyit, hogy az elmúlt időszakban igenis sokat fejlődött, mint a digitalizálás, mint programok tekintetében. Nem értem miért kellett leváltani az eddig igazgatót és az elődjét kinevezni, ha 4 évvel korábban nem volt alkalmas az akkor igazgató, most mitől lett az?????”
 • 21. Laccie 2010. november 26. 08:43
  „Szájer nem díszpolgár, hanem egy díszpinty. Az is a rosszabbik fajtájtából.
  Semmit nem tett a városért!”
 • 20. Pim-Pim 2010. november 25. 21:34
  „Hát szomorúan látom, hogy megint gyözött a korrupció!!!! :((((((”
 • 19. Pim-Pim 2010. november 25. 21:34
  „Hát szomorúan látom, hogy megint gyözött a korrupció!!!! :((((((”
 • 18. Cerwin 2010. november 25. 21:08
  „Szájer? Ez komoly?”
 • 17. Andersen 2010. november 25. 20:21
  „Szájer esetében a nőkkel egy ideje már baj van, a korukkal biztosan!”
 • 16. Ovinkor 2010. november 25. 20:02
  „Biczi_László 2010.11.25. 19:20
  Elképesztő és érthetetlen.”
 • 15. thurvj97 2010. november 25. 19:22
  „Cc Szájer és a szemétszállítás. (Nem lehet véletlen.)Egyébként tudja valaki, hogy mit tett Sopronért?”
 • 14. Biczi_László 2010. november 25. 19:20
  „A könyvtár korábbi vezetője indult a pályázaton. Nehéz megérteni a mostani fideszes döntést, amivel nem engedték folytatni azt a sokak által elismert munkát, amit eddig végzett a könyvtár vezetőjeként.”
 • 13. nagypityu 2010. november 25. 18:10
  „Ez a vég! Szájer a díszpolgár! Annyit tett Sopronért mint Hitler a világbékéért. Azt már csak remélni tudjuk nem lett kokainos mint a többi brüsszeli parazita képviselő és továbbra is a nőket szereti...

  Mi Róma? A csőcselék maga. ( idézet a Gladiátorból...)”
 • 12. taktam 2010. november 25. 17:57
  „Őszinte tisztelettel gratulálok városunk új kitüntetettjeinek!

  Díszpolgár: Szájer József, Pro Urbe: Dávid Ferenc, Civitas Fidelissima: Hegedüs László, valamint a SMAFC közössége, dr. Király Jenő-díj: dr. Csécsei Károly, Humanitas díj: Tamás Józsefné, Sopron Kultúrájáért: Fodor Gábor, Sopron Kiváló Pedagógusa: Folcz Tóbiás, Führer Ernőné, posztumusz: Hacsiné Farkas Ágota, valamint Horváth Rudolf. Sopron Sportjáért: Vetési Imre, Walder József-díj: idén a közgyűlés ilyen díjat nem osztott ki.

  Ifjabb Flandorffer-díj: Steinbach Ernő, Sopron Ifjú Tehetsége: Kuzsner Péter, Sopron Szolgálatárért: Áder Frigyesné, Sopron emlékérmet kap: Böhm Tibor, Grafl György, dr. Hetény János, dr. Komornoki László, Mészáros Tibor, Stockert Antalné, Vass Béla.

  Köszönjük városunkért/régiónkért tett szolgálataikat!

  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 11. öröksoproni 2010. november 25. 17:07
  „Ez a drága Szájer mivel érdemelte ki a díszpolgárságot? Tett valaha valami olyat Sorpnért, ami a városnak is és a soproniaknak is jó volt?”
 • 10. Ovinkor 2010. november 25. 16:57
  „A városi könyvtár eddigi igazgatója elképesztően mostoha körülmények közül indulva digitalizáltatta a katalógust, modern honlapot alakíttatott ki, s számos egyéb területen is élen járt a könyvtár modernizálásában.

  Mielőtt valaki megemlítené: Fogalmam sincs a politikai nézeteiről.

  Nem indult a pályázaton? Nem ismerem a részleteket, de tud valaki valamit az igazgatóváltás hátteréről?”
 • 9. IkvaHírLACEE 2010. november 25. 16:20
  „úgy tűnik, klímás, komfortos Orangeways buszokon se fogunk utazni”
 • 8. wicca 2010. november 25. 15:32
  „Szurkoltam, hogy jobb idők jöjjenek végra a Pro Kultúrára, de marad a Csipkerózsika álom:(”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béltisztító helyett formalint itattak egy nénivel a soproni kórházban

A kórházban tévedésből erős fehérjeroncsoló hatású folyadékot itattak egy soproni asszonnyal, már túl van az életveszélyen. Tovább olvasom