Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Soproni kóristák a gregorián vonzásában

Évezredes zenei áthallásokat ígér a Kórus Spontánusz következő koncertje. A soproni énekkar mellett világhírű magyar előadóművészek lépnek színpadra.

Az április 27-én sorra kerülő „Muzsika+Szó: A gregorián vonzásában" című hangversenyen olyan zeneműveket mutatnak be, amelyek magukban hordozzák a keresztény világ zenei alapjának tekintett gregorián dallamokat.
A Liszt-központban tartandó koncerten a soproni énekkar mellett világhírű magyar előadóművészek lépnek színpadra.

A Kórus Spontánusz
A Kórus Spontánusz


Az előadáson, melynek zenei anyaga azonos a Vox Humana bérlet április 24-i koncertjének programjával, Gregorio Allegri Miserere mei, Deus című műve, Johann Sebastian Bach negyedik kantátája, Daróci Bárdos Tamás Szerettelek, kedveltelek című népdalfeldolgozása és zsoltározó népdalok csendülnek fel.

– Célunk, hogy bemutassuk, milyen hatást gyakoroltak a gregorián énekek a későbbi korok zenéire – mondja Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Szinte hihetetlen, hogy ezek a motívumok ugyanúgy jelen vannak a reneszánsz vagy a barokk muzsikában, mint a népdalokban vagy a 20. század zenéjében – mondja a karnagy.

Érdekes történetek – értékes zeneművek

A Muzsika+Szó hangversenyeken a zeneműveket hagyományosan zenetörténeti magyarázat egészíti ki. A koncert első részében – zenei idézetek kíséretében – a későbbiekben koncertszerűen előadott darabok érdekességeiről hallhat a közönség. – Ezek segítségével a néző betekintést nyerhet olyan részletekbe, amiket a próbafolyamat idején lehet igazán megismerni – mondja a soproni karnagy.

– A második részben ezután minden felcsendülő művet egy gregorián dallam, mottó vezet majd fel, hogy a közönség maga is felfedezhesse azt, hogyan él tovább az adott motívum – teszi hozzá Kocsis-Holper Zoltán.

Világhírű előadók a soproni színpadon

A Kórus Spontánusz koncertjén két vendéget is fogad a soproni énekkar: Bach negyedik kantátájában a szombathelyi Capella Savaria régizene-együttes lesz a kórus zenei partnere, a zsoltározó népdalokat pedig a Junior Príma díjas ifjú népzenész, Guessous Majda Mária tolmácsolásában hallhatja a közönség – utóbbi először lép fel a leghűségesebb városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki együtt Zsirán: Legyetek jók, ha tudtok!

„Legyetek jók, ha tudtok – játék két részben" premier előadására gyülekeztek a minap… Tovább olvasom