Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Soproni kézbe került a Florasca

Győr-Moson-Sopron - Soproni vállalkozás vásárolta meg a Vas Megyei Önkormányzattól a Florasca Környezetgazdálkodási Kft.-t. A tulajdonos vállalta, hogy a cég folytatja eredeti tevékenységét, és rekultiválják a bezárt és bezárásra kerülő úgynevezett földgödrös ülepítőket.
Egy hosszú, évek óta tartó folyamat zárult le a Florasca életében, amely elsősorban földkeverékeiről ismert, és korábban a Győr-Moson-Sopron és a Vas Megyei Önkormányzat tulajdonában volt. A soproni székhelyű céget a két önkormányzat korábban sikertelenül próbálta értékesíteni. A folyamat akkor gyorsult fel, amikor Vas megye megvásárolta Győr-Moson-Sopron megye 54 százalékos üzletrészét (Kisalföld, 2007. augusztus 8. – Vas megye vette meg a Florasca felét). Az egy kézbe került kft.-t aztán azonnal meghirdette a szomszédos megye és sikerült is eladnia, 156 millió forintért.

– Az új kézbe került cég folytatja eredeti tevékenységét, és minden olyan kötelezettséget átvállalt, amely a jövőben hárul a Florascára – mondta Fullajtár István igazgató. – Ilyen például a már bezárt és bezárásra váró ülepítők rekultivációja. A két megyében összesen tizennyolc volt, ma már csak három üzemel, egy Sopronban, kettő pedig Vas megyében, de az engedélyek október végén lejárnak. A lakossági szennyvizet novembertől a megyében a soproni víz- és csatornamű, valamint a győri Pannon-Víz zrt. veszi át, a telepeket pedig rekultiváljuk. Ennek költsége jelentős összeg, ezért uniós pályázati források igénybevételével kívánjuk megoldani.

A fél évszázados cég tehát megmenekült a bizonytalanságtól, s a dolgozók is megnyugodhatnak.

– Ötvenöt fő a cég átlagos létszáma – folytatta az igazgató. – Az új tulajdonos mindenkit átvett, a menedzsmenttel együtt. Terveik szerint senkit sem küldenek el, mert szeretnék fejleszteni a hansági tőzegre alapozott földkeverék-üzletágat, s folytatjuk a veszélyes és a folyékony kommunális hulladék elszállítását is, a meglévő engedélyek birtokában.

A cég központja természetesen továbbra is Sopronban, a Csányi utcában marad. Kérdés azonban, hogy mi lesz az itteni több mint hathektáros területtel, hiszen erre nincs szükségük és már korábban is felmerült, hogy eladják.

– Nem vagyunk eladási kényszerhelyzetben – válaszolta a felvetésre Fullajtár István. – Tény, a központ, a műhelyek elhelyezésére és a földkeverékek árusítására elegendő mintegy fél hektár, a többi terület értékesíthető, de hogy mi lesz a sorsa, arról a tulajdonosok döntenek.

Egyhangú döntés volt

Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke a Kisalföld érdeklődésére a Florasca eladása kapcsán csupán annyit jegyzett meg: a közgyűlés egyhangú döntését hajtották végre, amikor az akkor megállapított 110 millió forintos eladási árnak megfelelően értékesítették 59,4 millió forintért az üzletrészüket Vas megyének. A többi már a szomszédos megye, illetve a vevő dolga volt. Mindenesetre tény, hogy a rekultiváció összege – számításaik szerint – elérheti a 450 millió forintot is. A legfontosabb azonban, hogy a Florasca dolgozóinak megoldódtak a problémái és továbbra is van munkájuk.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer forinttal kevesebbet adott ki az automata?

Sopron–Budapest - Egy soproni házaspár állítása szerint tízezer forinttal kevesebb készpénzt… Tovább olvasom