Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Soproni jelölt lehet az Év Orvosa - Szavazzon Ön is!

˝Nem a betegséget, hanem a beteget kell kezelni˝ - vallja dr. Sávay László, a soproni kórház Fül-orr-gégész osztályvezető főorvosa, akit jelöltek az Év Orvosa díjra.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány az orvosi hivatás jobb elismerésére 2010-ben már negyedik alkalommal hirdette meg az Astellas Díjat, amit három orvos nyerhet el a páciensek javaslata alapján.

Idén is több száz szívhez szóló történet érkezett a pályázatra, köztük egy 84 éves, nagyon beteg asszonyé, aki a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Fül-orr-gégész osztályvezető főorvosát, audiológus szakorvost, dr. Sávay Lászlót jelölte az Év Orvosa díjra.

 A beteg asszony történetét ide kattintva olvashatják >>

A jelölés kapcsán dr. Sávay Lászlóval beszélgetett portálunk.

˝Családi indíttatásból választottam az orvosi hivatást, édesapám anatómusként, édesanyám gyógyszerészként tevékenykedett, a bátyám pedig fogorvos˝- kezdte dr. Sávay László, aki elmondta: ˝Sokan úgy vélik, hogy az én pályám, a fül-orr-gégészet egy ˝kis szakma˝. Szerintem ez nem így van, hiszen a fej és a nyak területének gyógyítása hatalmas felelősséget jelent.˝

Dr. Sávay László hazánkban az elsők között alkalmazta a CO2-laser sebészetet.
˝Professzoroktól tanultam a szakmát, akik már a kezdetekkor elmondták azt, amit magam is tapasztalok: nem a betegséget, hanem a beteget kell kezelni. Az empátia nagyon fontos, az orvostanhallgatókat is mindig figyelmeztetem, próbálják átérezni a páciens helyzetét, megfontoltan ˝mozogjanak˝ a kényes területeken˝ - mondta a főorvos, aki így folytatta:

˝Nagyon nagy megtiszteltetés a jelölés, a közelgő évforduló alkalmával együtt jó érzéssel tölt el: lassan 30 éve állok a szakma szolgálatában. 1997 óta az ország egyik legmodernebb intézményében, a Soproni Erzsébet Oktató Kórházban dolgozom, korábban a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gége klinikáján voltam osztályvezető. Egy országos pályázat nyerteseként kerültem Szegedről Sopronba, s az itt töltött évek során nagyon megszerettem a várost.˝

Dr. Sávay Lászlót jelölték az Év Orvosa díjra.
Dr. Sávay Lászlót jelölték az Év Orvosa díjra.

Dr. Sávay László hazánkban az elsők között alkalmazta a CO2-laser sebészetet, amelynek köszönhetően a gégeműtéten túlesett emberek már másnap elhagyhatják a kórházat, a korábbi három hét helyett.

˝Elszomorító, hogy napjainkban milyen sok a rákos beteg. Az viszont óriási sikerélmény, ha egy hangszáldaganatot úgy tudunk eltávolítani, hogy nem kell kivenni az egész gégét, un. funkció megtartó műtétet tudunk végezni"- hallhattuk a főorvost, aki feleségével és két fiával él a hűség városában.

˝Természetesen az idő legtöbb részét a kórházban töltöm, de
 ˝Nekünk nincs nagyobb öröm annál, ha a betegek mosollyal az arcukon, gyógyultan távoznak a kórházból.˝
pihenésképpen szeretek kirándulni, úszni, rejtvényt fejteni. Továbbá szeretek és tudok is főzni˝ - vallotta be Sávay László. Elárulta, elsősorban vadételeket szeret készíteni, de ha kell tortát is tud sütni.

A főorvos visszatérve a kórházra, kiemelte, hogy áldozatos munkájukért köszönet illeti az osztály valamennyi munkatársát, akik szakmai tudásuk legjavát nyújtják a páciensek érdekében.

˝Nekünk nincs nagyobb öröm annál, ha a betegek mosollyal az arcukon, gyógyultan távoznak a kórházból. Ha egy hallássérült örömmel számol be arról, hogy újra hallja unokái hangját, s így teljesebb az élete, az nekünk is bíztatás a jövőre nézve˝- zárta szavait Dr. Sávay László.

A 84 éves beteg asszony lánya, Bottyán Klára portálunknak elmondta:

˝A Soproni Erzsébet Oktató Kórház orvosainak sokat köszönhetünk, ők tartották életben édesanyámat. Dr. Sávay László pedig sikeresen rábeszélte a hallásjavító készülékre, - ami nem volt egyszerű feladat - mert nagyon idegenkedett tőle édesanyám. A doktor úr tette mindezt olyan türelemmel, empátiával, szakmai tudásának legjavával,  - amit sok más esetben is bebizonyított - hogy arra biztatok mindenkit, szavazzon rá, legyen ő az Év Orvosa!˝

A pályázat keretében idén is – akárcsak tavaly és tavalyelőtt – a neves közéleti szereplőkből álló zsűri és a látogatók szavazatai alapján választják ki azt a 3 orvost, akinek odaítélik a főtámogató által felajánlott Astellas Díjat.

Szavazzon Ön is 2011. január 4. és február 1-e között, hogy ki legyen az Év Orvosa 2010-ben!

Az Év Orvosa pályázat jelöltjeiről, a szavazás menetéről minden további információt megtalálnak ide kattintva >>

Olvasóink írták

  • 1. knekati 2011. január 06. 20:29
    „Én biztosan szavazok a Főorvos Úrra! Megérdemelné a díjat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az igenre - Csökkenő házasodási kedv Sopronban

Kevesebb, mint 300 pár kötött házasságot 2010-ben Sopronban. Többségük 30-40 éves korig várt arra,… Tovább olvasom