Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Soproni hulladéklerakó: tilos szennyvíziszap elhelyezése

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség múlt hét végén kézbesített határozata megtiltotta a soproni, Harkai úti hulladéklerakóban a szennyvíziszap elhelyezését.
Ezzel a döntéssel tovább súlyosbodott az a probléma, amely már hosszú évek óta nyomasztja a várost, hiszen egyre több szennyvíziszap keletkezett, amelynek következtében egyre gyakrabban borította el a várost a bűz. Az erősödő lakossági nyomás hatására Hegedűs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. vezérigazgatója, valamint Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója épp a határozat kézhezvételének napján vázolták a lehetséges megoldási módokat egy sajtótájékoztatón. Délutánra azonban az elhangzottak érvényüket veszítették. Kosztka Lászlótól a Kisalföld megtudta: egy környezetvédelmi tanulmány – amelyet a felügyelőség utasítására rendeltek meg – kiértékelését követően született meg a döntés a talaj és a talajvíz védelme érdekében. Annak ellenére megfellebbezik, hogy nincs halasztó hatálya.

A vízmű vezérigazgatója közölte: eredetileg az év végére teremtették volna meg a feltételeket az évi 15–16 ezer tonna iszap mezőgazdasági hasznosítására. Most felgyorsítják a tárgyalásokat azzal a céggel, amely vállalja a szennyvíziszap mezőgazdasági elhelyezését. Erre azért is szükség van, mert az iszapot csak júliustól lehet a földekbe dolgozni, addig valahol tárolni kell. Ezért a végleges megoldásig átmeneti depókat kell kialakítani. A vezérigazgató hozzátette: az ideiglenes és a végleges tárolóterületeket Soprontól 60 kilométerre alakítják majd ki. A soproni szennyvíztelepen csak 45 nap iszapmennyiségét tudják tárolni. Ezzel a megoldással jelentősen nőnek költségeik – hogy mennyivel, az a héten kezdődő egyeztetések után derül ki –, mert a soproni hulladéklerakónak tonnánként nettó 3800 forintot fizettek, amihez még 1600 forint/tonna szállítási ár járult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai razzia a diszkóban

Kábítószert kerestek és találtak is az egyik soproni diszkóban szombat éjszaka a rendőrök. A razzián… Tovább olvasom