Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Soproni hegymászó a hó fogságában

Stájerország - Az osztrák hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy életben találhatják azt a magyar alpinistát, akit szombaton maga alá temetett a lavina a stájerországi Hochschwab hegységben.
Vasárnap reggel két kis csoportot előreküldtek a szerencsétlenség feltételezett körzetébe, hogy felmérjék, egyáltalán folytatni tudják-e nagyobb erőkkel a kutatást. A thörli hegyi mentők vezetője, Gerd Würger délután közölte, hogy a térségben uralkodó rendkívül mostoha körülmények miatt a műveletet végül is leállították: az állandó lavinaveszély miatt ugyanis fennállt annak a lehetősége, hogy a keresőcsapatok is bajba juthatnak. Elmondta, hogy a helyszínt vasárnap sem tudták megközelíteni, helyenként háromméteres hóátfúvások állták az útjukat. Közölte, hogy a szerencsétlenül járt, 47 éves magyar hegymászót eltűntnek nyilvánították, és mostantól a rendőrség veszi át az irányítást. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy mikor tudják folytatni a keresést, a meteorológiai előrejelzés mindenesetre keddre jósol javulást.

A tragédiáról az alpinista magyar társa értesítette a hatóságokat: ő ki tudta magát szabadítani a hógörgeteg alól. Először megpróbált az eltűnt nyomára bukkanni, de miután nem sikerült, elindult, hogy leereszkedjen az alacsonyabban fekvő hegyi vendégházba, és segítséget hívjon. Útközben találkozott néhány osztrák alpinistával, akiknél volt mobil, de a zord időjárási viszonyok miatt annyira rosszak volt az adás-vételi feltételek, hogy hiába telefonáltak, odalent, a mentőállomáson nem értették, mit is mondanak. Így csak azután derült fény a történtekre, hogy a magyar hegymászó órák múlva lejutott a völgybe.
A baleset 1800 méter magasságban történt. A környéken sűrűn havazott, több mint ötven-hatvan centiméternyi új hó esett néhány óra alatt.

A kutatási és mentési akcióba mintegy hetven alpesi rendőr, hegyi mentő és tűzoltó vágott bele szombat kora este, keresőkutyákat is magukkal vittek. Még egy helikopter is felszállt, hátha észlelni tudja a szerencsétlenül járt magyar hegymászó GPS-szel felszerelt mobiljának jelzését. A nehéz körülmények miatt a mentőcsapatok azonban késő estig a tragédia feltételezett helyszínéig sem tudtak eljutni: nemcsak a mellig érő hó, hanem a fokozott lavinaveszély is hátráltatta az előrehaladást.
Gerd Würger vasárnap reggel úgy nyilatkozott az ORF rádió stájerországi adásában: abban bízik, hogy előbb-utóbb talán tudják fogni a GPS-jelet, és annak segítségével megtalálják a lavina áldozatául esett magyar alpinistát.

Bizakodó társak

A soproni hegymászók – vasárnap este – még titkolták, hogy ki az a társuk, akit elsodort a lavina. Elmondásuk szerint azért, mert bíznak abban, hogy megtalálják. Annyit azért a Kisalföld megtudott, hogy a szerencsétlenül járt férfi társával együtt szombat reggel indult Ausztriába, a Soprontól 150 kilométerre lévő hegyre. Egyszerű túrára készültek, arra nem számíthattak, hogy hirtelen megváltozik az időjárás és lavina alakul ki a rövid idő alatt leesett nagy mennyiségű hó miatt. Szerintük nem felelőtlenség vagy felkészületlenség okozta a bajt – hiszen mindkét hegymászó tapasztalt volt –, hanem az ilyenkor szokatlan időjárás.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt a Tökfesztivál

Fertőszéplak - Nem várt sikerrel rendezték meg Fertőszéplakon – a tájházakban – a… Tovább olvasom