Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Soproni Gyógyközpont - Újabb két szakorvos távozott a kórházból

Nehezebb helyzetbe került a soproni kórház tüdőosztálya, újabb két szakorvos távozott az orvosi karból.

A körzeti háziorvosok nemrég telefonon kaptak értesítést a Soproni Gyógyközpontból, ne küldjenek beteget a tüdőosztályra, mert szakorvoshiány miatt „nincs ellátás, a betegek mehetnek Szombathelyre". Arról is szóltak, hogy a sürgősségi osztályon a rezidensek – szakorvosjelöltek – „önállóan visznek műszakokat", pedig ezt csak szakmai felügyelet mellett tehetnék.

Kérdéseinkre prof. dr. Bártfai Zoltántól, az intézmény orvos iazgatóhelyettesétől, a tüdő- osztály vezető főorvosától kaptunk válaszokat. – Plasztikus és nem plasztikázott képet szeretnénk adni a tüdőosztályon kialakult helyzetről. Átmeneti helyzetben vagyunk, várunk további tüdőgyógyászokat Sopronba, de szó sincs arról, hogy ne működne az osztály – nyilatkozta dr. Bártfai Zoltán.

Prof. dr. Bártfai Zoltán: Plasztikus és nem plasztikázott képet szeretnénk adni a lakosságnak a tüdőosztályon kialakult helyzetről. Fotó: Magasi
Prof. dr. Bártfai Zoltán: Plasztikus és nem plasztikázott képet szeretnénk adni a lakosságnak a tüdőosztályon kialakult helyzetről. Fotó: Magasi


– Nem igaz, hogy nincsen szakrendelés, az viszont igen, hogy újabb két kolléga távozott az osztályról. A rendelést főorvosi beosztásban egy szakorvos mellett – részmunkaidőben – az előző osztályvezető főorvos látja el, vagyis kiemelkedő szaktudással rendelkező kollégák vesznek részt a munkában, s személyemben az osztályvezető is közreműködik abban, hogy zavartalan legyen az ellátás. A tüdőgyógyászati konzíliumokat továbbra is az egész kórház részére biztosítjuk.

A fekvő betegek ellátásában a belgyógyász kollégák segítenek abban, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a gyógyítás. A sürgős eseteket most is azonnal fogadjuk. Mindezek mellett bízunk a jól képzett, erős szakmai tudású háziorvosok felkészültségében is.

Ezért kértük őket arra, hogy a nem súlyos betegeket próbálják meg velünk egyeztetve küldeni hozzánk. Ugyanakkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően mellkassebészeti kérdésekben a szombathelyi kórházzal dolgozunk együtt, ehhez csatlakozott a tbc-s betegek ellátása. A központi centralizáció következtében a jövőben Szombathelyen történik a daganatos, köztük a tüdődaganatos megbetegedések kemoterápiás kezelése, miként a sugárterápia eddig is elsősorban ott zajlott.

A sugárterápia esetén, ugyancsak a szokásoknak megfelelően, a győri kórház is igénybe vehető. Megjegyzendő, hogy aki Sopronban kezdte el a kemoterápiás kúrát, itt is fejezheti be. A többiek ellenőrzése, laborkontrollja szintén az Erzsébet-kórházban zajlik majd, nem kell emiatt máshová utazni – mondta el dr. Bártfai Zoltán.

Az orvos igazgatóhelyettes hozzátette: nem fordulhat elő a kórházban, hogy szakorvosjelöltek egyedül, szakmai vezető nélkül dolgozzanak. Sebészeti és belgyógyászati jellegű területekről is állandó ügyelet gondoskodik a minél magasabb színvonalú betegellátásról, a lehetséges konzíliumok megtartásáról a nap mind a huszonnégy órájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberré válás alapját jelenti a vadászat

Az előember eszközhasználattal egészítette ki a gyenge fizikai adottságot, majd előtérbe került az… Tovább olvasom