Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Soproni Fő tér: Babakocsival és magassarkú cipőben is kényelmes - galéria

Szép lett, továbbá babakocsival és magassarkú cipővel kényelmesebb a járás a megújult soproni Fő téren. Háromszázmillió forintba került a felújítás. Galéria!

A soproniak által régóta várt felújítások közül elsőként a Fő tér burkolat és közműcseréje valósult meg. A 2009. december 14-e és 2010. szeptember 6-a közötti munkálatok teljes bekerülési költségei meghaladták a 300 millió forintot.

A városközpont teljes  megújítása több mint egymilliárd forintba kerül, ebből mintegy 600 millió az uniós támogatás, a többi pedig az önkormányzat önrésze.

A Fő teret az elmúlt hétvégén adták át. A Petőfi téri kockakövekkel szemben itt a babakocsival, illetve magassarkú cipővel is könnyebben lehet közlekedni, mint korábban - összegezhető az általunk megkérdezett hölgyek többségének véleménye.

Az arra járók elmondták, a történelmi belváros attól szép, hogy műemlékek veszik körbe, de a mai világban nem utolsó szempont a közlekedés.

Lényeges még, hogy a Tűztorony alatt továbbra sem lehet átjárni.

Nézzük, mi minden készült az elmúlt hónapokban.

Kő-agyagcsőből 632 méter hosszan csapadékcsatornát építettek.
A teret bontott nagykockakőből, szórt útalappal, impregnált zúzalékos fugázással 3000 négyzetméteren, valamint 4 és 6 centiméter vastag burkolókőből és kiskockakőből szórt útalappal burkolták le.

Elkészült a Borostyánkő út felszíni megjelenítését szimbolizáló gneiszkő burkolat.

Életképek a soproni Fő térről. Fotók: Magasi


Ennek érdekessége, hogy a Borostyánkő út valódi nyomvonalát követi.

Három kőtáblát is elhelyeztek, amelyek a Borostyánkő útvonalának állítanak emléket.

További újdonság, hogy négy eredeti kődarab is helyet kapott a burkoltban.

A Szentháromság emlékműnél kör alakú mészkő padokat helyeztek el. A műemléki környezetben elfogadott fajtaként négy gömbmeggyfát elültettek.
A Kecske templom mellett mészkő támfalat és növénykazettákat építettek: örökzöld cserjék, tiszafa, babérmeggy, különböző törpefenyő, keskenylevelű babérmeggy, busszus és kettő páfrányfenyő gömb változata kerültek elhelyezésre. Ezek közül több soproni nemesítésű fajta is szerepel.

A megkérdezett soproniak többségének tetszik az új Fő tér. Fotó: Filep István.
A megkérdezett soproniak többségének tetszik az új Fő tér. Fotó: Filep István.


Nem szerepelt a projektben, de a Fő tér felújítása kapcsán elhelyeztek négy burkolatba süllyeszthető elektromos aknát azért, hogy a rendezvények során kulturált körülmények között történhessen az energiaellátás biztosítása.

Elhelyezték a burkolatban a rendezvénysátrak lehorgonyzó elemeit is.

A Szentháromságot ábrázoló szobrok, a csavart oszlop és a négy női Szentet ábrázoló szobrok tisztítása, szilárdítása, restaurálása és hidrofobizálása neves kőrestaurátorok munkájának köszönhetően készült el. (Szűcs László, Sütő József Budapesti restaurátorok és Baranyai Gábor soproni kőszobrász vállalkozó) Az önkormányzat jövőre szeretné folytatni a megkezdett munkát a többi szobor és a talapzat felújításával, melynek költségei további 25 millió forintot jelentenek majd.

A kivitelezés során a Soproni Múzeum munkatársai folyamatosan jelen voltak.

A Storno ház mellett a régészek feltárták a római kori Borostyánkő utat és egy hozzá csatlakozó másik utat is, amelynek egy korábbi szakasza látható a romkertben is.

A beruházás a Fő tér átadásával nem zárul le. 

A következő év elején már megkezdődhet a Tűztorony szerkezet-megerősítése, a Múzeumi Fogadóépület és Turisztikai Központ felújítása, valamint a Várfalsétány eddig nem járható szakaszainak megnyitásával a Várfalsétány tervezett kialakítása.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. soproni 2010. szeptember 17. 18:37
  „Sajnálatos,hogy a vandálok is megjelentek és egy padot már összefirkáltak.Cigarettacsikkből sincs hiány,mert nem bírnak 2 métert gyalogolni a szemetesig,inkább a tőlük megszokott módon maguk alá dobják.”
 • 32. Jetta 2010. szeptember 17. 12:14
  „A macskakő sosem volt sem babakocsi, sem magassarkú cipő barát!! Sopron imádja a macskaköves utakat, csak lerakatni képtelen úgy, hogy azon járni lehessen!! De talán lánctalpas babakocsival... vagy ha van spéci cipész vagy ortopédus a családban:)”
 • 31. Csabazs 2010. szeptember 17. 07:47
  „A fák kicsik, igaz idővel megnőnek,legalább is reméljük.
  A fákat a szobor köré kellett volna ültetni, mint ahogyan régen volt. árnyékot adtak, s védték a szobrot is az időjárástól...”
 • 30. edriana 2010. szeptember 16. 20:23
  „Soproni!
  Ez jó volt! :) :)”
 • 29. soproni 2010. szeptember 16. 13:30
  „Kipróbáltam magassarkúban és sajnálom,h nem találkoztam össze P.Horváth Lászlóval:)”
 • 28. soproni 2010. szeptember 16. 13:28
  „24.hozzászóló.Ott mindig is volt fa és nem azért vágták ki,mert vastag volt a törzse,mint ahogy azt egysoproni állítja.Igaza van belvárosi2010-nek,mert valóban csatornázási munkálatok miatt vágták ki,de ígéretet tettek arra,h pótolni fogják.
  26.intar.Ezt a kérdést én is feltettem egy illetékesnek,de a Városház 2-re vonatkozóan.Azt a választ kaptam,hogy,ha mentőre,vagy tűzoltóra lenne szükség,akkor el kell húzni a virágládákat.Ez mondjuk elég érdekes lesz,mert daruval emelték oda őket. :) A Szt.György utcából és az Új utcából viszont csak tolatva tudnak majd kimenni a nagyméretű autók.A tűzoltókat nem kell féletni,mert nekik nem lesz akadály az a pár oszlop ,de a Templom utca irányából ők biztosan megközelíthetik a forgalom elől lezárt területeket ,viszont ezt csak az új kövezetre ráhajtva tehetik meg.Reméljük,hogy nem ismétlődik meg a tavalyi tűzeset és nem lesz szükség se mentőre,se tűzoltóra a belvárosban.:) Most viszont dugulás van a Városház 2 udvarán és reméljük elég lesz a szippantós autó. :)”
 • 27. intar 2010. szeptember 16. 09:50
  „Nekem nem igazán tetszik ,de ez szubjektív megítélés.( a gránitlapos burkolat) Fontosabb viszont, hogy a zsákutcává varázsolt Szent György és Új utcákban hogyan fog történni a szemétszállítás, (ha lesz hó) a hóeltakarítás. Ha tűz keletkezik, hogyan fognak közlekedni a tűzoltók ,mentők? Több száz métert tolatva?”
 • 26. belvárosi2010 2010. szeptember 15. 22:19
  „egysoproni_
  A fát azért vették ki még a felújítás kezdetén, mert épp ott vezették be a csatornát, és nem a rácsok miatt. Az viszont kérdés, hogy ennyi növényzet mellett miért nem tudták azt az egy szerencsétlen fát a befejezésre pótolni? Kicsit furcsa ott a rács magában!”
 • 25. Hozzászóló 2010. szeptember 15. 21:25
  „egysoproni! Ott sose volt fa...”
 • 24. egysoproni_ 2010. szeptember 15. 20:26
  „20. edriana!
  Jaja szépek azok a rácsok, de 1 helyen hiányzik a fa belőle. Az oka pedig az, hogy a fa törzse vastagabb volt mint a rács likja ezért könnyebb volt a fát kivágni minthogy egy nagyobb rácsot vittek volna helyette.
  No comment.”
 • 23. wicca 2010. szeptember 15. 19:04
  „Hozzászólásom nem közvetlenül a Fő térhez, hanem inkább a kb. 300-600 méteres körzetében lévő vendéglátó egységekhez kapcsolódik.
  Ma ötödmagammal 12.20-kor húsos menüt szerettünk volna enni a Fórum pizzériában, ahol közölték, hogy már csak főzelékes van. Ezután a Fogas étteremben próbálkoztunk menüvel, 12.30-kor, ahol közölték, hogy úszik a konyha, legalább fél órát kell várnunk. Szidjuk a kínaiakat, de a várkerületi kínai büfében minden friss volt, széles választékkal, azonnali kiszolgálással, ugyanannyi forintért, mint másik két étteremben. Ezután a kellemes meleg őszben a Zwinger kávéház teraszán megittunk volna egy-egy jeges kávét. Itt közölték, már nincs fagyi szezon - megjegyzem 24 fok volt ma - ezért nincs jeges kévé. Néhány száz méterrel odébb a Randevú kávéházban még volt fagyi szezon, sütött a nap és volt finom jeges kávé is. Azt gondolom, nem kellene a vendéglátósóknak állandóan sírni, hogy kevés a vendégük, nincs vendégük, mert ilyen szemlélet mellett nem is lesz. Mert ebbe a két étterembe mi öten biztos, hogy nem próbálkozunk többet. Sokan szidják a kínaiakat, hogy mindenhol ott vannak, persze, mert üzleti szemlélettel rendelkeznek, és nem okoz gondot délidőben öt éhes embert menüvel jóllakatni. Ha már ilyen szép, emberbarát, európai főterünk lett, talán a környékén található vendéglátó egységek üzleti szemléletét is európaivá kellene tenni!”
 • 22. soproni 2010. szeptember 15. 18:16
  „20.A rács az tényleg szép,de sajna a fák gyökereit rendesen megfarikcsálták ahhoz,hogy passzoljon .”
 • 21. edriana 2010. szeptember 15. 18:03
  „Ami még nagyon szép vagy legalábbis nekem nagyon tetszik, az a Városház utcai fák körül a kovácsoltvas rács.”
 • 20. blanyiza 2010. szeptember 15. 17:58
  „Szerintem magassarkú szempontjából egyenlő az előzővel.”
 • 19. sme 2010. szeptember 15. 17:57
  „14. Már maguk a teret övező házak (Tűztorony, Storno ház, Kecske templom, Szt.háromság szobor-ami a legnagyobb az országban...) is szebbek, mint a győri Sz.téren, nem csak a felújítás miatt szebb.”
 • 18. Spectrasoul 2010. szeptember 15. 13:37
  „szép lett!
  lehet nekiállni rendezvényeket szervezni. :)”
 • 17. ggg 2010. szeptember 15. 09:26
  „15.
  magyarul már elfelejtettél...?”
 • 16. zorro007 2010. szeptember 14. 21:51
  „moderálva”
 • 15. Dwatson 2010. szeptember 14. 21:30
  „Szebb lett mint a győri(Széchenyi tér)és a követ sem olaszok hozták Indiából,igaz ott teret építettek nem közfürdőt!”
 • 14. csery 2010. szeptember 14. 20:33
  „Én sem értem, hogy miért nem kezdik most, míg jó idő van a Tűztorony felújítását. Sopronba az átlag magyar városokhoz képest több turista jön, és ilyent, hogy szinte két évig nem lehet felmenni a Tűztoronyba, szerintem nem engedhetne meg magának Sopron.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Zoltán - Aréna, kosárlabda, közélet

Török Zoltán, az MKB-Euroleasing, a soproni női kosárlabda csapat ügyvezető igazgatója volt… Tovább olvasom