Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Soproni fiatalok - veszélyzónában a kábítószer

A soproni fiatalokra leselkedő legnagyobb veszély továbbra is a kábítószer. Az évek óta működő Ifjúsági Ügyelet a fiatalkorúakat segíti.

A kábítószert tekintve Sopronban a legnagyobb rizikócsoport a 12-16 éves fiatalok körében található. Legelterjedtebb a canabis származékok használata, a marihuánás cigaretta. A második helyen a diszkódrogok állnak. Az amfetamin származékokat elsősorban táncos szórakozóhelyeken fogyasztják.

Az extasy-t és speed-et használók fogyasztás után napokig gyengeséggel, kimerültséggel, alvási zavarokkal, nyugtalansággal, szomjúságérzettel küzdenek - olvasható a soproni közgyűlésnek készített beszámolóban.
A városra kevésbé jellemző a hasis és LSD fogyasztás.


Pozitív eredménynek lehet minősíteni, hogy némelyik kiskorú esetében a gyámhatósági meghallgatás visszatartó erő a további törvénysértő magatartás elkövetésében.

A soproni fiatalokra leselkedő legnagyobb veszély továbbra is a kábítószer.
A soproni fiatalokra leselkedő legnagyobb veszély továbbra is a kábítószer. Fotó: illusztráció.


Az utcai és lakótelepi szociális munka célja a magatartásával fejlődését veszélyeztető, szabadidejét utcán töltő, kallódó, csellengő gyermekek speciális segítése. Ennek központi eleme az évek óta működő Ifjúsági Ügyelet, amely a szabadidő értelmes és biztonságos eltöltésén túl, speciális segítség nyújtására is lehetőséget ad.

Az ifjúsági ügyelet ellátásába bekapcsolódtak a falukban dolgozó családgondozók is. Az ügyeletet látogató gyermekek száma alkalmanként átlagosan 25 fő, de nyáron a 40 főt is elérte.

2009-ben már bevált gyakorlat lett az éjszakai gyermekvédelmi őrjárat, melyet a rendőrséggel közösen, havonta egyszer végeznek.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Csodabimbó 2010. június 20. 13:17
  „A kisalföld.hu ajálja: (alatta a kép, a sok fecskendővel)

  Az újság soproni része, semmilyen színvonalat nem üt meg és emellett segíti a félretájékoztatást... nyomtam is egy print scrn-t a kép és felette a felírat miatt, nehogy az legyen, h unokáink sem fogják látni :)

  Ismét elhunyt egy ember kokain miatt - ami ugye maga szerint nincs jelen a városban.

  Gratulálok kapitány úr, tegye csak tönkre még több fiatal életét a fű miatt. Ragaszkodjon teóriájához, h a fű az első számú ellenség, képviselje a gyógyszer lobby érdekét, akiknek a legalizálás felére vágná profitját, támogassa, h e nyugtató hatású természetes készítmény esetleg megmentse pár öngyilkosjelölt életét. Egyszer talán maga is tisztábban fog látni és lesz pár évtizede még elviaskodni saját lelkiismeretével. Ahogy a törvény nem tudása nem mentesít a felelöségrevonás alól, ugyanúgy az ember tudatlansága sem (egy Önéhez hasonló pozíció esetén)...”
 • 36. beleptem 2010. június 15. 09:14
  „Szóval közterületen alkoholt fogyasztottál. Gratula !”
 • 35. NetWorK 2010. június 13. 14:47
  „Gondolod szoktak :)”
 • 34. soproni 2010. június 10. 20:10
  „33.Ez azért durva lehetett.... nem irigyellek. Remélem elnézést is kértek,bár ebben kételkedem:)”
 • 33. NetWorK 2010. június 10. 19:03
  „Soproni. Igen valóban 2 perc alatt a helyszínen teremnek a rend hü örei. Legutobb csak azért mert sötétedés után az erzsébet kertben üldögéltem 2 haverral és 1-1 sört nyomtunk a parkon keresztül rontott be a rendörkocsi. Igen tény hogy jó ha rámozdulnak a dolgokra de ne azt piszkálják aki jól láthatóan is csak sört fogyaszt nem rongál és nincs iluminált állapotban. <moderálva>”
 • 32. soproni 2010. június 10. 14:45
  „30.rebetli. Névtelenül is lehet bejelentést tenni! Biztos lehetsz abban,hogy 2 perc alatt a helyszinen lesznek,de csak akkor,ha drogról van szó:)”
 • 31. moose 2010. június 10. 11:18
  „És hogy jön ide ez a tűhalmaz? Ha majd egyszer lesz arról is cikk, hogy háhy ember pusztul bele a mértéktelen szeszfogyasztásba, na arról lehetne valós képet ide feltenni. De egyenlőre ezeket a drogokat amit itt felsoroltak, egyiket sem használják vénásan. http://hvg.hu/egeszseg/20091030_drogok_besorolas”
 • 30. rebetli 2010. június 10. 10:12
  „Sopronban nem csak a Colossora,és a Mediterranora kell figyelni.Ennél sokkal veszélyesebb a panelházak környéke,az alagsori helyiségek,ahol összegyűlnek késő este,és akkor megy a kábítószer,a rongálás,és még az ott lakók nyugalmának állandó zavarása!Senki nem mer nekik szólni,mert a bosszu fenyeget!A rendőrségi ellenőrzés nem terjed ide ki.Pedig esedékes lenne már razziát tartani ilyen helyeken.”
 • 29. máris 2010. június 10. 08:42
  „Sok múlik a családon. Mit lát mit hall az a gyerek nap-mint nap. A szülő újra- meg újra, felhívja a figyelmet rá, hogy drága csemetém, ne próbáld ki ! Normális család, normális gyereke, maximum egyszer kipróbálja, és kész! Ne feledjük, hogy itt a pénzéhség, a pénzhez jutás, is nagy szerepet játszik!!!!”
 • 28. NetWorK 2010. június 10. 01:02
  „24:. "Erre már egy iparág épült. Hozzáteszem, Sopronban nagyon nincsenek ilyen helyek, talán néha a Colosso és a Mediterrano."

  Én spec nem akartam nevesíteni de ám legyen. Van szerencsém látogatni ha nem is rendszeresen de havi 1-2 alkalommal mindkét helyet. Védeni sem akarom DE Colosso még csak csak elmegy, de mediterrano...
  A fent említett Mediterranoban ami megy néha veri nálam is a biztositékot (igen mondom ezt 27 évesen) De sajnos oda került Secret, igy oda is járok. Colosso meg bármennyire is Face controll meg tapi & fémkeresö combo ott is akad ez az.

  Ez magánvélemény.”
 • 27. knifemaster 2010. június 09. 16:11
  „23. hozzászólás info2009* 2010.06.09. 10:33
  "Holandiaban aki cigizik es kabitozik es iszik az mind proli es a tarsadalom legalja"

  Lehet azt tudni,hogy ezt az értékrendet mi alapján és kik állították fel?

  Ha Hollandiában otthon,vagy szűkebb társaságban disztingváltan alkalmanként betépvagy berúg valaki,perifériára is kerül?Ő is a társadalom szemete lenne majd?”
 • 26. hehe08 2010. június 09. 13:15
  „info2009
  köszönöm a pontosítást..... én is csak a médiából szajkózott általánosított dolgot gondoltam mivel még nem éltem kint.....
  így mondjuk már egész más a lány fekvése.....”
 • 25. soproni 2010. június 09. 12:52
  „"Ne vigyél másokat a kísértésbe, odatalálnak ők maguktól is!"”
 • 24. beleptem 2010. június 09. 11:04
  „"Ha 18 alatt nem engednek be senkit az említett helyekre akkor 4-5 hely elég lenne a városban. Pontosan ez az a kategória amit céloznak. Felelötlen és mértéktelenül fogyaszt alkoholt. "

  Pontosan, leírtad a frankót. Huszon/harmincévesen már eljut az ember (jobb esetben) arra a szintre, hogy bár fogyaszt alkoholt, de nem a sárga földig issza magát. Viszont abból, hogy megiszol 3 sört vagy 3-4 pohár bort egyik szórakozóhely sem fog megélni. Viszont, ha megiszol 10 bacardi colát, már annál inkább. Ráadásul az alap, hogy 4-5 cl helyett van benne 2cl, arról nem is beszélve, amikor bacardi helyet valami löttyöt öntenek bele, aminek 1 euróért vették literjét a Metroban :)

  SC!

  Két pohár bortól nem tudod végigtáncolni a bulit, talán ezért. Ezeket a zenéket a vizuális hatásokkal együtt a drogra írták. A drog olyan hatásokat, hangokat hoz ki a zenéből, vizuálokból, ami széttép.

  Erre már egy iparág épült. Hozzáteszem, Sopronban nagyon nincsenek ilyen helyek, talán néha a Colosso és a Mediterrano.”
 • 23. info2009* 2010. június 09. 10:33
  „hehe08 pontositani szeretnem az allitasokat...
  A hollandok egyik fo beveteli forrasa, fokent KULFOLDIEK fogyasztjak. Amerikai, angol, francia vevokorrel.
  Aki rendszeres fogyaszto, az Amszterdamban el. Az orszag oshonos lakossaga nagyon vallasos es ok nem fogyasztanak. Szoval ez egy nagy UZLET, de legalabb a hollandok a sok lepusztult kulfoldin gazdagodtak meg.
  Holandiaban aki cigizik es kabitozik es iszik az mind proli es a tarsadalom legalja illetve a szorakoztato ipar "kivalasztottjai". Szoval az a kulfoldi sztereotipia, miszerint a hollandok mind kabitoznak nem igaz. En tudom, mert ott eltem egy ideig. A tarsadalom elbutitasa a celja a globalis vezetesnek, hogy ne gondolkozzanak az emberek es fuggove valljanak, talan ezt kellene megmagyarazni csemeteinknek. Szabadsag, onrendelkezes vagy fuggoseg vegyszerektol stb. Egyebkent ha valaki iszik, cigizik, kabitozik - nem kellene orvosi ellatast adni. Tovabba Nyugat-Europaban mar kezd rendszeresse valni, hogy belekevernek valami eletveszelyes merget es idokozonkent kihullik a fergese. Ez is egy megoldas. Az amerikaiak es az angolok azert mentek Afganisztanba, hogy ok terjeszthessek a drogot Europaban es a vilagon. Koszovon keresztul terjesztik...ezert fuggetlenitettek Koszovot. Szoval egy egy nagy uzlet, hasznos tobb oldalrol is.”
 • 22. hehe08 2010. június 09. 08:31
  „nem igazán értek a drogokhoz....., de
  hogy lehet az, hogy fél hollandia betépve él.... és nincsenek tömeges gyilkosságok, nincs gazdasági csőd... és társai.....
  cserében itthon a részeg állatok agyba-főbe (szívbe, vesébe, tüdőn) szúrkálják egymást bicskával meg konyhakéssel.....
  szóval egy problémát sok oldalról meg lehetne vizsgálni.... és akkor lehet, hogy egy középút is járható....??
  nem tudom....”
 • 21. knifemaster 2010. június 09. 07:43
  „9. hozzászólás Jetta 2010.06.08. 16:59
  Amit leírtál az simán belefér a társadalmi problémákba.
  Hisz ilyen szülökből sok van amit a társadalom "nevelt" ki magából.

  20. hozzászólás muskátli 2010.06.09. 07:08
  Hol vannak az ilyeneknek a szülei??????????

  Lehet,hogy robotolnak éjjel nappal hogy meglegyen a betevő,ezért a nevelésre kevés idő jut.
  Vagy a felső 10.000 tagjai akik közül sokan hiszik,hogy sok mindent megtehetnek.(Alma meg a fája.)
  Van aki a rossz nevelés (libling) hatására a szülők fejére nőt,és már nem tartható kordában.
  Van aki alapból nehéz eset..stb stb..
  Ez nem csak a szülök felelőssége,hanem azoké akik miatt olyan társadalmi "normatívák" alakultak ki,amiknek el kellene tűnniük.
  Véleményem az,hogy akkor is inkább egy vigyorgó füves,mint egy agresszív részeg.
  Szerintem.”
 • 20. muskátli 2010. június 09. 07:08
  „18/ igazad van. Szerintem akik 15-16 évesen egész éjjel valahol vedelnek, drogoznak, azoknak az agyi fejlödésüket már nem kell félteni, mivel már rég befejezödött. Különben nem ilyen helyeken éjszakáznának. A szülök???????? Hol vannak az ilyeneknek a szülei?????????? Ök is ott drogoznak, csak magukkal viszik a hülye palántáikat, hogy szem elött legyenek???????? Akik ennyi idösen éjjeleket máshol töltenek, azokat tényleg nem kell félteni, mert a többségnek a szülei is akkor olyanok. Persze itt is van kivétel, aki esetleg néha elmegy szórakozni, és nem is issza le magát. Viszont a többség az manapság cél nélkül tombol valahol csak iszik..... drogozik. Mi lesz ebböl a mai generációból? Szörnyü!
  És már a 12 éves kis ribiket is rossz nézni. Ezekböl lesznek a jó feleségek, akik 2 hónap múlva elválnak, mert elviselhetetlenek.”
 • 19. NetWorK 2010. június 09. 00:04
  „Ha 18 alatt nem engednek be senkit az említett helyekre akkor 4-5 hely elég lenne a városban. Pontosan ez az a kategória amit céloznak. Felelötlen és mértéktelenül fogyaszt alkoholt.
  Azonkivül én is értékelem mikor a 16 éves takony kikerülhetne helyette pedig direkt nekem jön pedig én ülök és ö mozog. Ilyenkor pár perces lelki jön esetleg 1-2 baráti arcpacskolással megtámogatva ha nagyon értetlen.

  Green más kategoria. az ott majdnem mindennapos. persze kellemetlen is mert volt egyetemista ismerösöm és régen sokat jártam oda (2-3 éve)”
 • 18. molyhos_tölgy 2010. június 08. 22:55
  „18 alatt nem engednék be senkit semilyen szórakozóhelyre. nem kell az amúgyis hülye tiniket jobban lehülyíteni, mind a piával mind pedig a droggal. had fejlődjön még az agyuk...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltókat köszöntöttek Sopronhorpácson

A Sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület újabb gépjárművel gazdagodott. A tűzoltóautó… Tovább olvasom