Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Soproni felnőttképzés: még nem késő jelentkezni

Felnőttképzés - Még lehet jelentkezni a szeptemberben induló felnőttképzési tanfolyamokra. A korábbi maximum hatvanezer forintos adókedvezmény viszont már nem vehető igénybe.
Igazán széles Sopronban a felnőttképzési paletta. Azok, akiket nem vettek fel az egyetemre, főiskolára, vagy éppen új szakmát szeretnének maguknak, még jelentkezhetnek a szeptemberben induló képzésekre. Keresettek a szakmai képzések, így például sokan jelentkeznek a vendéglátó, kereskedő, vagy a szobafestő és mázoló, a kőműves, valamint a burkoló szakmákra. Az informatika azonban kezd veszíteni népszerűségéből.

– A tanfolyamokat, képzéseket általában úgy állítják össze, hogy szeptemberben, illetve februárban is kezdődjenek – mondta el Németh Anikó, az egyik felnőttképző intézmény ügyfélszolgálati asszisztense. – A felnőttképzés jól kiegészíti a középiskolai oktatást. Lényeges, hogy nappali tagozatra huszonkét évesnél fiatalabbakat vehetnek fel. Ezért az átképzéseknél vagy az új szakmák megszerzésénél jöhet szóba az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás. A legolcsóbb, bizonyítványt adó tanfolyam általában 30–40 ezer forint között mozog, ezek főként kereskedelmi és vendéglátó kiegészítő képzések. A legdrágábbak az új szakmát adó tanfolyamok, ezek elérhetik a 150 ezret is.

Jelentkezni tehát még lehet a képzésekre, de nem árt odafigyelni az igénybe vehető támogatásokra. Azon intézmények, akik pályázati pénzt nyertek az oktatásra, csökkentik a tanfolyamdíjakat. Korábban maximum hatvanezer forintig lehetett adót visszaigényelni. Ez a lehetőség már nem létezik, a tanfolyamokra már nem lehet adókedvezményt igénybe venni. Az intézmények viszont különféle kedvezményekkel várják a jelentkezőket. Így árengedményt adnak a nappali tagozaton, vagy nyugdíjasoknak, a gyesen lévő kismamáknak, valamint azoknak is, akik korábban már tanultak az adott intézményben.


P. Horváth László
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körkérdés a Magyar Gárdáról

Sopron - A soproni önkormányzat frakcióinak többsége károsnak vagy feleslegesnek értékeli a napokban… Tovább olvasom