Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Soproni fejlesztések: hol van a kilencvenmilliárd?

Sopronban 520 fejlesztés valósult meg uniós forrásokból, összesen 90 milliárd forint értékben. A város azóta lázasan számol; hol van ez a rengeteg pénz? Segítünk.

Nemcsak mi éreztük és írtuk úgy, hogy elképesztő nagy szám a kilencvenmilliárd, olvasóink is felkapták a fejüket az összeg hallatán. Márpedig az uniós fejlesztések nyílt napján Csepreghy Nándorfejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár szó szerint ezt mondta: Sopronban 2007 óta 520 fejlesztés valósult meg uniós forrásokból, összesen 90 milliárd forint értékben. Nos, nem történt elírás, mint az sokan hitték...

A Miniszterelnökség Fejlesztési Sajtóosztályán készséggel kigyűjtötték a Kisalföldnek a tíz legnagyobb, illetve legdrágább fejlesztést, így már az első pillanatban érthetővé válik a hatalmas összeg.

Merthogy több mint 47 milliárddal ide számolják például a GYSEV Zrt. Sopron–Szombathely– Szentgotthárd vasútvonalának korszerűsítését. (Azt csak zárójelben tesszük hozzá, hogy ezt Szombathelyen is helyi projektként ünneplik.)

A Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer kiépítésére 5,7 milliárdot ad az unió, kétmilliárdot pedig a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt.-nek fizettek. A „Zöld Egyetem" program infrastrukturális feltételeinek megteremtésére a Nyugat-magyarországi Egyetem 4,7 milliárdot kapott, 1,88 milliárdot pedig szellemi, szervezeti és K+F infrastruktúra-fejlesztésre.

Sőt, a klímaváltozás elemzésére is elnyertek 870 millió forintot. A kórház is több mint 4 milliárddal szerepel a listán az aktív ellátás centralizációjával, komplex fejlesztés címén pedig még 1,3 milliárddal (ez utóbbinak még csak a töredékét utalták).

A „kisebb" támogatási összegekből is gyorsan összejönnek a milliárdok: 885 milliót kapott például a Sopron TISZK fejlesztésre még 2011-ben. A Fő tér és a Tűztorony felújítására az önkormányzat költhetett el 741 milliót, a Magyar Közút is kapott soproni utak javítására 684 milliót.

Gyorsan összejön tehát az a 90 milliárd, pedig ezek „csak" a legnagyobb projektek, amik mellett több száz iskolai, óvodai, vállalati pályázat és fejlesztés áll. Igaz, szerepelnek a listán olyan beruházások is, amik már nyertes pályázatok, de pénzutalás még nem történt.

Ilyen a Várkerület felújításának első ütemére szánt 725 millió, a GYSEV Cargo technológiai fejlesztésére fordítható 810 millió vagy a kurucdombi városrehabilitáció 412 milliója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának és falnak csapódott: meghalt a sofőr Sopronban a 84-es úton - fotó

A személygépkocsi vezetője kisodródott, az út menti fának majd a zajvédő falnak ütközött. Tovább olvasom