Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Soproni borászok: kilencven hektáron telepítettek

A soproni borászok tavalyi eredményeiről, munkáikról és az árak alakulásáról is részletes beszámolót kapott a képviselő-testület a hegyközségtől. Jó az együttműködés.

Két éve kötött együttműködési megállapodást az önkormányzat és a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács, ebben is deklarálva a szőlészet-borászat kiemelt várospolitikai jelentőségét, gazdasági és turisztikai eredményeit. A szerződés értelmében a hegyközség a testületnek is beszámol a munkáról, most november végén a tavalyiról.

2011-ben 1417 hektár volt a Soproni borvidék szőlőtermő területe.

Kilencven hektáron lettek új telepítések, hét hektáron pedig kivágták a szőlőt. Közepes termésmennyiség mellett a minőség szempontjából kiemelkedő év volt a tavalyi, csak az 1989-es évjárattal összemérhető. A készletek minimális szintre csökkenése miatt nőtt a helyi feldolgozók felvásárlási kedve, de gond volt, hogy a megtermelt szőlő legalább húsz százaléka helyi felvásárló hiányában elhagyta a borvidéket.

A borárak hosszú évek után kedvezően alakultak.

A korábbi években ugyanis – olvasható az előterjesztésben – az önköltséget alig meghaladó felvásárlási árak voltak, ami a termelési kedvet is visszavetette.

A borvidéknek szépen fénylő érmek öregbítették hírnevét tavaly is. A beszámoló is csak a fontosabbakat emeli ki, többek között a hűségnapi 7 aranyat, a pünkösdi nagyaranyat és a 19 aranyat, a megyei és más regionális, illetve országos versenyek legmagasabb minősítéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemisták szakmai tanulmányútja a Nemzeti Parkban - fotók

A Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság felkérésére szakmai tanulmányútra érkeztek Lászlómajorba az… Tovább olvasom