Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Soproni bíróságon a gabonaügy: négyezer eurón osztozkodtak

Kiderült, alig négyezer eurón (mintegy 1,2 millió forinton) osztozkodtak azok, akiknek a vád szerint közük volt a tavaly augusztusban történt repce és búza veszkényi magtárból való ellopásához. A tulajdonos ragaszkodik a közel 26 milliós kár teljes megtérítéséhez.

„Nem tudom"; „Nem emlékszem már"; „Nem vagyok biztos benne" – ilyen válaszok gyakran elhangzottak a vádlottak részéről a Soproni Járásbíróságon kedden, amikor dr. Király Réka bíró és tanácsa folytatta a tavaly nyáron a veszkényi magtárból ellopott gabona ügyének felgöngyölítését, amelynek szlovák szálai is vannak. A hét vádlottból ötöt hallgattak meg.

Ketten, akik Szlovákiában élnek, nem jelentek meg a tegnapi tárgyaláson, pedig őket közvetítéssel, illetve orgazdasággal vádolják.) A bírónő és dr. Monostori Zoltán ügyész célra törő kérdései nyomán rajzolódtak ki az események.

A vádlottak állítása szerint az eredeti terv egykamionnyi repce elviteléről szólt: a magtárból való szállításkor a sorba beállt volna egy teherautó, amely mérlegelés helyett egyszerűen más irányba távozott volna. A magtár tulajdonosa azonban üdülni ment, ezért felfüggesztette az eladásokat.

Távollélét kihasználva egyik beosztottja és társai ötkamionnyi gabonát loptak el egy éjszakai akcióban. Az áru értékesítésekor azonban csalódniuk kellett: már az első fuvarnál is csak előleget – négyezer eurót – fizettek nekik, mondván, akkor rendezik az egészet, ha lesz számla. Százhúsz tonna repcének és százhatvan tonna búzának kelt így lába.

– Hessen környékéről tizenhat éve jöttem Magyarországra gazdálkodni. Az összes károm közel huszonhatmillió forint, a biztosító csak négy és fél milliót térített. Remélem, a büntetőper a kártérítésről is dönt majd, mert nem mondok le ekkora összegről. A gabonámra, amit elloptak, már vevőm is volt – nyilatkozta Eckhardt Armin német gazda.

Mára további tanúkat idézett meg a bíróság, de a két hiányzó vádlott meghallgatása miatt szükséges a büntetőper elnapolása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőrákosi tűz: a katasztrófavédelem szerint nem volt időveszteség

A megyei katasztrófavédelem kivizsgálta a fertőrákosi strand területén múlt pénteken történt tűzeset riasztásainak körülményeit. Tovább olvasom