Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Soproni bíróság: kezdődik az építkezés

A megyei bíróság elnöke, dr. Takács József tegnap átadta a kivitelezőknek a leendő soproni bíróság és ügyészség épületének munkaterületét.

Új fejezetéhez érkezett a Soproni Városi Bíróság és az ügyészség elhelyezésének sorsa. Dr. Takács József, a megyei bíróság elnöke – dr. Becher Rezsőné, korábbi megyei elnök, valamint dr. Tatár Ágnes, a Soproni Városi Bíróság elnöke jelenlétében – átadta a munkaterületet – az egykori Szent István-iskola ingatlanát – a kivitelezőknek, valamint a műszaki ellenőröknek. Mint akkor arról beszámoltunk, lezárult a közbeszerzési eljárás és eldőlt: a bíróság és az ügyészség a Rozália úti egykori – és kibővítendő – intézmény épületébe kerül.

Új fejezet: Hétfőn átadták a munkaterületet, egy év múlva készül el a beruházás. Fotó: Magasi Dávid
Új fejezet: Hétfőn átadták a munkaterületet, egy év múlva készül el a beruházás. Fotó: Magasi Dávid


– Három évvel ezelőtt kormányhatározat döntött arról, hogy az egyházi kárpótlás során a soproni bíróság és az ügyészség Színház utcai épületét visszakapja a soproni evangélikus egyház – utalt az előzményekre dr. Takács József. – Emiatt a bíróság és az ügyészség méltó elhelyezése megoldandó feladattá vált. Hosszas mérlegelések után esett a választás az egykori Szent István-iskolára, amely tömbből a régi épületegyüttest megtartják, viszont a túlsó utcafronton a hetvenes években kialakított részt lebontják, helyén két új épületet húznak fel. Összesen 2700 négyzetméteres területen osztozkodik majd a bíróság és az ügyészség. A projekt összköltségvetése eléri az 1,3 milliárd forintot, amely az épület vételi árát, a 230 millió forintot is tartalmazza.

A megyei bíróság elnöke hozzátette: az elmúlt időszakban lezajlottak a közbeszerzési eljárások. A tervek elkészítésének jogát soproni építésziroda nyerte, s a műszaki ellenőrzés feladatával is soproni vállalkozást bíztak meg. Néhány hete döntöttek a kivitelező cégről is, akivel aláírták a szerződést, s ma már a munkaterület átadásának procedúrájánál tart a folyamat.

A következő néhány nap az előkészületeké. A szakemberek felmérik, hogyan lehet optimálisan elhelyezni az ingatlanon az építkezéshez szükséges anyagokat. Rövidesen pedig teljes lendülettel nekiállnak a munkának. „Ezzel együtt az iskola előtti tér és az úttest burkolata is megújul" – részletezte dr. Takács József.

– Néhány nap múlva felvonulási terület lesz az ingatlan, s hozzáfogunk az építkezéshez – közölte Plank Antal, a kivitelező cég vállalkozási vezetője. – Kívülről megmarad az épület eredeti stílusa, de belül teljesen korszerű elemek fognak dominálni. A beruházás határideje jövő év május 15.
A régi épületegyüttest megtartják, a túlsó utcafronti részt lebontják, a helyén két új épületet húznak fel.

Olvasóink írták

 • 3. roberta 2011. május 17. 23:33
  „A Kozmutcza iskolát költöztettem volna át a Petőfi térről a Szent István iskola épületébe (zöld udvar, jobb állagú épület) és a Petőfi térre tettem volna a Bíróságot vagy a Könyvtárt.”
 • 2. ÁrtatlanBárányka 2011. május 17. 23:16
  „hát jó hülye helyre teszik az tuti.
  Nem lehetett volna megegyezni az egyházzal? 1,5 milliárdért biztos odaadták volna azt a házat.
  Esetleg a Laktanya területe szóba sem jöhetett volna? Bár az végülis a rendőrségnek sem jó.
  Vagy az Inkubátor ház? Esetleg ott építeni valamit?
  Hadd lehetett volna iskola az iskolából.
  Akkor talán a sok Pihenőkereszt-i meg Aranyhegyi gyerkőc nem a Halász utcában tömörödne...”
 • 1. ujidok 2011. május 17. 21:52
  „Lehet tudni milyen cég építi?
  Illetve, milyen székhelyű?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb döntési szabadságot kaphat az STKH

Amennyiben a soproni közgyűlés elfogadja a határozati javaslatot, akkor a jövőben az STKH ügyvezető… Tovább olvasom