Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Soproni biciklisek: szállj ki és told az autód! - fotók

A kerékpárosklub szerint Sopronban több kereszteződést úgy alakítottak ki, hogy azok nem segítik, inkább veszélyeztetik a biciklis közlekedést.

A Magyar Kerékpárosklub és a Bringázz Sopron Egyesület aktivistái szerdán délután a Mátyás király utca, Csengery utca kereszteződésében a piros lámpánál álló autósoknak kérdést tettek fel.

Az iránt érdeklődtek, mit szólnának, ha nekik is át kellene tolniuk a járműveiket, mint ahogy ez ott a kerékpárosoknak kötelező. A járművezetők nem lelkesedek az ötletért...

Akcióban a soproni bringások. Fotó: Magasi


- Sopronban is elkezdődött a kerékpáros közlekedéshez szükséges infrastruktúra fejlesztése, de a megvalósult létesítmények egy része akadályozza ezt - mondta el a az akció közbeni sajtótájékoztatón László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

- A már említett Csengery utca mellett hasonló a helyzet a Széchenyi téren is. Ezeken a helyeken a kereszteződést úgy alakították ki, hogy a kerékpárosnak le kell szállnia a bicikliről, mert az úton oszlopok akadályozzák a közlekedésüket, a zebrán áttolja azt, majd visszaül, és így folytatja útját. Ez meglátásunk szerint balesetveszélyes, és nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.

 Megkeresésünkre Kuslics Balázs, az önkormányzat sajtófőnöke úgy reagált, hogy az előkészítés során kikérték a közlekedésben érintettek - így a kerékpárosok- véleményét is.

Olyan rendszer kialakítása a cél, amely biztonságosabbá teszi a közlekedést valamennyi szereplő számára. Különösen a fiatalokat, az iskolába biciklivel induló diákokat kívánta az önkormányzat védeni a forgalmas kereszteződéseknél. Közlekedni csak ésszerű kompromisszumok mentén lehet, figyelemmel kell lenni egymásra.

bármennyire is örülne a Kerékpárosklub egy olyan úthálózatnak, amely az autósokkal szemben a bicikliseket helyezi a középpontba, ezt egyoldalúan nem lehet megtenni.

Ugyanakkor kezdetektől fogva azon az állásponton vagyunk, hogy amennyiben a tapasztalatok alapján szükséges valamelyik ponton a korrekció, akkor azt meg fogjuk tenni.


Az ilyen kialakítású átvezetés még Magyarországon is példátlan, kiérdemli a legabszurdabb forgalomtechnikai terv méltó címet.

László János szerint lenne megoldás a problémára. Ilyen például az, hogy a kerékpárosok az autósok előtt kapnak zöldet, így mire megindulna a járműforgalom ők már elhagyták a kereszteződést.

- Arra kérjük a soproni önkormányzatot, szüntesse meg ezeket a közlekedést akadályozó, veszélyes és életszerűtlen és ezzel szabálytalanságra késztető forgalomtechnikai eszközöket - tette hozzá az elnök. - Ajánlatos lenne, ha tervezők arra törekednének, hogy teremtsék meg a közlekedés feltételeit.

A rendőrségtől pedig azt várjuk, hogy szakítsanak azzal az állásponttal, hogy "a közút az autósoké". Mindezeket egybevetve elérhető az, hogy a kerékpárt használók számának növekedése mellett is csökkenthetők a balesetek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentorprogram: minta lett a soproni kórház

A mentorprogram egyik kulcsszereplője a Soproni Gyógyközpont. A tapasztalatokat felhasználják majd a… Tovább olvasom