Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Soproni alkotók sikerfilmjei

Dercsényi Dezső Sajtódíjban részesült a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiójának alkotógárdája. Koczka Tibor stúdióvezető, Lacsnyi Babett és Szabó Erzsébet szerkesztőriporterek vehették át a kitüntetést a műemléki világnapon.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az év elején hirdette meg azt a pályázatot, amelyen a körzeti stúdió öt filmje is sikert aratott. A szakértői vélemény is hangoztatta: „klipp-imádó világunkban különös öröm, ha olyan alkotás születik, amely nyugodt, szép képekkel a témának alaposan utána járva mutatja be örökségünket".

– Három kisfilmmel pályáztam – mondja Lacsnyi Babett. – A Győr-Gyárvárost bemutató munkámban a huszadik század elején épült munkástelepen forgattunk. Igyekeztem korabeli dokumentumfelvételekkel felidézni a múltat, amellyel szembeállítottam a jelen világát, a segítségre szoruló fennmaradt épületek és azok lakói. Gondoskodó gazdára vár az ötvösi kastély is, amelyről a 17–18. századba visszatekintő filmet készítettünk. Az egykor pompázatos építményben most szükséglakások találhatók, a háromszázéves kastély megmentőért kiált. Nem annyira műemléki értékével, hanem inkább történetével hívja fel magára a fonyódi Kripta Villa a figyelmet. A villa tulajdonosa Magdus nevű szerelmének emlékére az alagsorban márványból faragtatta ki egykori nászágyukat...

Szabó Zsóka hosszabb lélegzetű, alaposan kimunkált filmmel adózott a pozsonyi Petőfi-szobor hányattatott sorsának. A történetben láthatjuk azt a komoly küzdelmet és munkát, amit a szobor megmentői végeztek. Az alkotás értékét növeli, hogy visszaadja az egykori háromnyelvű Pozsony légkörét, azt a 19. századi miliőt, amelyben a város polgárai nemzetiségi hovatartozástól függetlenül adakoztak az emlékmű céljaira. – Egy kisfilmet is benyújtottam a szakmai zsűrinek – veszi át a szót Szabó Zsóka.

– Ez az Esztergom közelében fekvő felvidéki kisfalu, Béla, csodálatos vadászkastélyának megmentéséről szól. A kastély elpusztult volna, ha az egykori tulajdonosok nem hoznak létre alapítványt. Azt hiszem a felvidéki kastélysorsokat tekintve példaadó az összefogás, amit nekik köszönhet a szűkebb környezet és maga a műemlékvédelem is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágfalván gyászolják a polgármestert

Életének 59. évében szerdán elhunyt Wágner Géza, Ágfalva polgármestere, aki 1992 óta töltötte be ezt… Tovább olvasom