Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Soproni áldozatok a Don-kanyarban

A Donnál helytálló hősök között 2063 soproni honvéd és 139 tüzér szerepelt. Rájuk, s minden Don-kanyart megjárt katonánkra emlékezünk.1943. január 12-én, majd az azt követő napokon a 2. Magyar Hadsereg sorsa megpecsételődött a mintegy kétszáz kilométer hosszú frontszakaszon. A magyar honvédeket a Don menti rosszul kiépített védőállásaikban érte a szovjet hadsereg jól előkészített, nagy erejű támadása.

Az időjárás is kegyetlenre fordult. A hőmérők -42 C fokot mutattak. A támadás első hulláma az – ekkor már fél éve a fonton küzdő – soproni egységeket érte.

Magyar katonák örök álmukat alusszák a doni hómezők alatt.
Magyar katonák örök álmukat alusszák a doni hómezők alatt.

Az urivi halálkanyarban, az egyik legnehezebben védhető hídfőben indult meg a szovjet támadás. Negyvenöt percig tartó halálos pergőtűz zúdult a magyar állásokra. A soproni 4. gyalogezred arcvonalán küzdő katonák kiépítetlen, gyenge, helyenként csak térdig érő állásokban próbálták felfogni a megújuló ellenséges rohamokat.

A soproni géppuskások az utolsó töltényig védekeztek ezen a napon. A 7. gépágyús üteg – amíg lőszere tartott – fedezte a gyalogságot. A 7/I. tüzérosztály katonái közelharcot vívtak a rájuk törő ellenséggel. A 7/II. osztály tüzérei Kalotay százados vezetésével össztűzzel próbálták megállítani a szovjet támadást.

Harc a végsőkig

A magyar katonák étlen és szomjan, lőszer és fegyver nélkül, hóban és fagyban; a végsőkig ellenálltak a harcok során. 40.000 katona veszett oda, 70.000 pedig hadifogságba esett.

Csak a Soproni Szent László Gyalogezred 1943 márciusáig emberállományának 80 százalékát veszítette el.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonák tiszteletére emlékezést tart 2011. január 12-én, 17 órakor a Deák téri II. világháborús emlékműnél.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. zeta62 2011. január 16. 00:13
  „volt fegyverzete, rendes???? :D
  Ezt hol álmodtad???
  Nem arra volt rendszeresítve???
  Ajjajjj, itt valami sántít...
  Nm ugyanaz a fegyverzet támadásban, mint védelemben? Nem inkább arról volt szó, hogy száz oldalon tárgyalta a harcászati szabályzatunk a támadást, és haton a védelmet? Kenegetheted a felelősséget, az a magyar hadvezetésen volt, van, és marad. Vért kellett áldozni a területekért, hát áldoztak, csak jány egy kicsit túllőtt a célon.”
 • 21. zeta62 2011. január 16. 00:08
  „Nem, nem, nem...
  A magyar vezetés teljes értékű hadsereget ígért, és egy szinte teljesen kiképzetlen, kb. kétharmad részben felfegyverzett alakulatot (szándékosan nem hadsereget írok) küldött ki, gondosan a "nélkülözhető" címkéjű állampolgáraiból kiválogatva. SENKI nem ígért plusz fegyverzetet, mert azt a komplett hadseregnek magának kellett volna vinnie. Ez csak vetítés...
  Ennek ellenére jány megmenthette volna a beosztottait, jócskán a fele alatt megúszhatta volna a veszteségeket, nem utolsósorban az általad hibáztatott németeknek köszönhetően. De nem tette meg, ezért örökre ráégett ez a bűn.”
 • 20. ÁrtatlanBárányka 2011. január 14. 15:29
  „Nem arról volt szó, hogy felfegyvereznek, mert volt fegyverük rendes, de a agyar haderő fegyverzete nem olyan harcmodorra lett rendszeresítve, mint ami ott a Don-kanyarban volt a feladata. A németektől kiegészítő fegyvereket kaptak volna, elsősorban nehézfegyvereket, tankelhárítókat. De mivel ez elmaradt,ezért kellett ott állniuk puskával a tankkal szemben.”
 • 19. zeta62 2011. január 13. 13:38
  „Alapvető tévedésben élsz!!!
  A "német" nem ígért semmit! Szálljatok már le a propagandáról! A Bécsi döntések után megjött az étvágya a magyar vezetésnek, még több terület kellett volna vissza, stb. de erre az a feltétel volt, hogy ingyen nem, szálljunk be mi is jobban a hadviselésbe, nem elég a rendfenntartás a megszállt területeken, harcoló alakulatokat kértek. Ekkor jött az "Isteni" szikra, sebtiben állítsunk fel még egy hadsereget a semmiből. Miért fegyvereztek volna bennünket a németek??? Honnan vettétek ezt a marhaságot? Ahogy azt is, hogy a németek miatt volt a nagy emberveszteség??? Nézzünk már szembe a tényekkel, a mindig másra mutogatás helyett!
  Szabó Péter helyett olvass Nemeskürty-t, kissé pontosabb, hitelesebb.”
 • 18. ÁrtatlanBárányka 2011. január 13. 12:24
  „Igen, de pont ezért próbálom sugallni, hogy ne mai szemmel nézzük a dolgot, hanem 40-es évekbeli tekintettel. Olyan korban, amikor még elfogadottabb volt a háború, volt halálbüntetés, stb.
  Igen, kaptak behívót, és kaptak fegyvert is, csak éppen nem olyat, amire ki voltak képezve, és nem olyan minőséget, mint amit a német megígért nekik.
  Ajánlom figyelmedbe Szabó Péter Don Kanyar című könyvét. Az egyik legjobb, amit eddig olvastam a témáról.
  No meg én is voltam katona, lehet, hogy hosszabb ideig, mint te!!!”
 • 17. zeta62 2011. január 13. 00:29
  „Bárányka!

  Ha valamit nem tudsz, az nem baj. De ne beszélj olyanról, amiről fogalmad sincs.
  Akkor voltak ők katonák, amikor te, vagy a mai egyszerű utca embere.
  SAS behívót kaptak, és szinte kiképzés nélkül, fegyver nélkül kihajtották őket a frontra.”
 • 16. zeta62 2011. január 13. 00:26
  „Vargyassy csak egy láncszem volt. A gond jány sértődöttsége volt, amiért a majd fegyvertelen emberei a reménytelen helyzetben a front egy szakaszán elhagyták állásaikat.
  Ez az embernek nem minősíthető lény akkor adta ki azt a hadparancsot, ami tízezrek halálába került.
  Nem akarom bemásolni, keress rá a neten, és olvasd el. Sok mindent másképp látsz majd.
  Pl. nem tudni, miért nem fogadta meg a németek "tanácsát", és miért nem adott parancsot a visszavonulásra, amikor a németek egyértelműen fogalmaztak: "jány most már döntsön szabadon, mert itt már a II magyar hadsereg sorsáról van szó..." Döntött, ezrek halálát okozva, a sértett katonai gőgje miatt.”
 • 15. ÁrtatlanBárányka 2011. január 12. 23:08
  „Figyeljetek csak egy kicsit ide a nagy agyonmagasztalás közben:

  Ők katonák voltak, ez volt a dolguk. Katonákkal azért elő szokott fordulni, hogy harctéren vagy fogságban meghalnak. A harcban nincsen semmilyen dicsőség. A helytállás meg a katona feladata. Attól senki sem lesz hős, mert addig nyomja a géppuskát, amíg van benne töltény.

  Félre ne értsetek, nem a halottak iránti tiszteletlenségből beszélek. Csak tényeket közlök.”
 • 14. látnok 2011. január 12. 22:07
  „Egyet értünk!

  Vargyassy vezérőrnagy parancsára rögtönítélők "felkoncoltak" jó pár harci morált "gyengítő" katonát..

  Nem tudom adott helyzetben ez elérte e a célját, és hogy szükséges volt -e? közel 19 éve "rezsimfegyelemben" élek sok sok taktikai képzésen túl vagyok.
  Bár elítélem , de nem tudom eldönteni adott helyzetben ezzel a fenyegetéssel elérte-e azt hogy ne nyulak módjára lövöldözzék le a pánikban menekülő magyar sereget.

  Hogy tarts rendet a káoszban? soha nem ítélem el azt amiről nekem fogalmam sincs.

  Ezek saját véleményeim, nem a történelmet bíráló "vádbeszédek"”
 • 13. zeta62 2011. január 12. 20:09
  „De szép is lenne, ha ennyire le lehetne egyszerűsíteni a dolgokat!
  Ennél azért összetettebb ez a dolog, nem lehet egy "nyugodjanak békében"-nel elintézni azok felelősségét, akik kiszámítottan, előre megfontoltan, cinikusan halálba küldték a katonák tízezreit!
  Az meg pláne felháborító, hogy utólag a németek nyakába varrják egyesek. A felelősök a magyarok köréből kerültek ki, elsősorban a legfőbb hadi vezetésünk, akik a revizionista "láztól" nem tudtak gondolkodni, és elégséges felszerelés és kiképzés nélkül küldték ki a tudatosan kiválogatott(cselédsorú, vagy politikailag megbízhatatlannak tekintett) állományt, abban bízva, hogy a német hadi gépezet megállíthatatlan, és csak statiszta szerepre kellenek.
  Nem így történt, és voltak, akik ezt előre látták, már sok évvel a háború előtt is. A volt vezérkari főnökre gondolok, aki kijelentette a hadi lázban égőknek, hogy egy háborús konfliktus esetén egyszerűbb egy puskalövés nélkül megadni magunkat, mert a majdani béketárgyalásokon így kedvezőbb elbírálásban részesülünk, mint ha fegyverrel vernek le bennünket. Igaza lett. Ha valóban úgy gondolod, hogy a tettek döntik el, hogy ki a hős, és ki az, aki becstelen, akkor bizony a doni német hadseregcsoport ( B ) és a II. magyar hadsereg között összekötő feladatokat ellátó tiszt és a "főnöke" az volt. Ők kvázi szabad kezet adtak jány-nak, ő szabad saját akaratából küldte a halálba azokat, akikről most beszélünk.”
 • 12. látnok 2011. január 12. 15:36
  „Emberek és tettek, egyenként felelnek tetteikért.
  Sajnos úgy látom ezt még ma sem értük el kis hazánkban.

  Én azokra gondolok és azok hozzátartozóira gyerekeikre akik ott voltak:
  1943. január 12-14. között az oroszok áttörték a doni magyar arcvonalat, a 200 ezres seregből több mint 100 ezren soha nem tértek haza...

  Azok is ott voltak akik "felkoncoltatták" azokat a katonákat akiben a bátorság már csak a létért való küzdelmet jelentette. Gyarló ember mindig is volt és lesz!

  A hősöket a cselekedetük, emberségük mutatja nem az milyen ruhát hord vagy milyen vastag a brifkója.
  Én azokra gondolok akik tetteikkel igaz Bajtársként, Katonaként viselkedtek. Személytelenül.
  Tettük a bizonyíték! Kik méltók kapjanak örök megbecsülést , s kik méltatlanok nyugodjanak békében!”
 • 11. zeta62 2011. január 11. 23:18
  „6. látnok 2011.01.11. 12:31

  Csak nem jány-ra gondolsz, mint "emberre"?
  Azt sem érdemli meg, hogy nagybetűvel írjam a nevét.”
 • 10. zeta62 2011. január 11. 23:16
  „Nem kényszerített bennünket senki, ne áltassátok magatokat!
  Dolfi CSAK azt mondta, hogy ha valaki a markát tartani akarja az osztozkodáskor, az katonákkal támassza azt alá.
  Ennyi a történet.”
 • 9. Őrmester 2011. január 11. 21:22
  „Én is teljesen egyetértek látnokkal.
  Jól beszélsz!”
 • 8. látnok 2011. január 11. 19:13
  „köszönöm!”
 • 7. Nagy_Imre_Vancouver 2011. január 11. 18:50
  „Jo a cikk.
  Latnok:
  Tokeletesen egyetertek.”
 • 6. látnok 2011. január 11. 12:31
  „Már megint a legtöbben általánosítanak.

  Ne a hovatartozást , a rákényszerített "sallangokra" figyeljünk.

  Az embert aki, kitartott még ha nem is értett egyet azzal amibe belekényszerült (mert ölni és meghalni szerintem senki nem akar) márpedig a háború erről szól.

  Tiszteljük az ember az elszántságot a tisztet, azokat akik a felkoncolás ellenére sem hagyták katonáikat, bajtársaikat értelmetlenül meghalni

  Tiszteljük akik azzal a tudattal próbálták a lehetetlennel szemben felvenni a harcot, félelmüket a hazaszeretetükkel felvértezni, akik már a többiek az esetleg visszavonulók miatt vívták utóvédharcaikat tudván ők már sosem térnek haza.

  Azokat akik azért harcoltak hogy a Muszka sohase tehesse lábát Magyar földre ezzel az ott maradottakat kívánta utolsó becsületéig védeni.

  Lássuk az embert magát, és ne vigyük bele azt a politikát ami mindig személytelen!
  TISZTELET A HŐSÖKNEK!”
 • 5. muskátli 2011. január 11. 10:00
  „Ma ünnepelünk mindent, ami a kommunizmus elleni volt.

  Így igaz, és ez a mindent ünneplés egy tök felesleges pénzkidobás. Nem mindig azzal kéne törödni, hogy mi történt régen, hanem azzal inkább hogy mi lesz!”
 • 4. thurvj97 2011. január 11. 09:37
  „Őrmester ugye tudod, hogy parancsra besorozták őket. Ma már tudjuk értelmetlenül, Hitler oldalán kellett meghalniuk. Ma ünnepelünk mindent, ami a kommunizmus elleni volt.Egyszer talán lehiggadunk és szégyelni fogjuk,ami embertelen volt és csendben fejet hajtunk az ártatlan áldozatok előtt. Én ma már ezt teszem. Nem dagad a mellem, hogy egykoron a népirtó Hitler mellett folyhatott a magyar vér. Miért is?”
 • 3. Őrmester 2011. január 11. 08:31
  „Kedves Lobbo71!
  Nem az a hősies dolog amit Te leírtál, hanem az amit az ottani magyar katonák tettek és megéltek. Ne arra legyünk büszkék, hogy a németek ránk kényszerítették a támadást. Arra legyünk büszkék, hogy valamikor(68 éve) ilyen katonáink, ilyen elődeink voltak.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni bombázás: Folytatódik a per az USA ellen

Az 1944-es soproni bombázások miatt Bősze Ferenc beperelte az USA kormányát. A per indokoltságáról… Tovább olvasom