Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Soproni a sommelier-bajnok

A 27 éves Lukács Szabolcs soproni sommelier nyerte az országos bajnokságot. A döntőben hat feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek.

Az Utazás 2007 kiállítás keretében rendezte meg a Magyar Sommelier Szövetség az országos bajnokságot. Lukács Szabolcs már évek óta részt vesz a versenyeken. Eddig ötször indult, négyszer a döntőbe került, s háromszor a második helyen végzett, idén azonban ő bizonyult a legjobbnak.

– A sommelier feladata összetett, ezt tükrözte az a feladatsor is, amely a döntő hat résztvevőjére várt – elevenítette fel a bajnokság részleteit Lukács Szabolcs.

– Az elődöntőt a Gundel étteremben rendezték meg, innen a három legjobb jutott a szombati döntőbe – mondta Lukács Szabolcs. – Az első feladat vendégek fogadása volt, egy általunk választott idegen nyelven, pontosabban a Nemzetközi Sommelier Szövetség valamelyik hivatalos nyelvén. Én az angol, a francia és a spanyol közül az elsőt választottam. Ezt követően egy aperitifet kellett ajánlani, de úgy, hogy lehetőleg pezsgőt válasszanak, mert a következő (rész)feladat a pezsgő szakszerű szervírozása volt.

A következő megmérettetésben egy általunk előzőleg nem ismert menüsorhoz ajánlottunk italsort, majd következett egy vörösbor dekantálása. Ez a palackban lévő esetleges üledék és a tiszta bor szétválasztását jelenti. Az újabb feladatot egy hibás borlap kijavítása jelentette, majd öt – átláthatatlan pohárban lévő – párlat felismerése következett. Végül egy másfél literes pezsgőt kellett tizenöt pohárba egyenlő arányban szétosztani úgy, hogy ha a palackot elvettük a pohártól, már nem lehetett újra önteni, és az üvegben egy csepp sem maradhatott.

A különböző feladatokat a zsűri értékelése szerint Lukács Szabolcs teljesítette a legkevesebb hibaponttal, így ebben az évben ő nyerte a sommelier-bajnokságot. Hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki jó sommelier legyen, arról az idei bajnok az alábbiakat mondta:
– Nagyon fontos a lexikális tudás, a szőlő és a bor szeretete, ismerete, a pincészetekkel és a vendégekkel való jó kapcsolat. Természetesen elengedhetetlen a sok-sok kóstolás, hiszen nincs két egyforma bor.

Lukács Szabolcs fiatal kora ellenére a borok és a kiváló étkek egyik legjobb hazai ismerője. Tudását már számos nemzetközi versenyen bizonyította, rendszeresen bírál különböző borversenyeken. Aki pedig „tesztelni" szeretné ismereteit, az a Szélmalom étteremben találkozhat vele.

H. F.

Kik is a sommelier-k?

A sommelier szó eredeti (francia) jelentése öszvérhajcsár. Amikor Nagy Károly idejében a királyi udvar vándorolt, a sommelier-k hajtották az öszvéreket a menet előtt. Később élelmiszer- és borbeszerzési feladatokat is elláttak. Így váltak borszakértővé. Később már nem a királyi udvarokban, hanem a „test restaurálására" kitalált helyeken, az éttermekben ajánlották a legkülönfélébb fogásokhoz a bort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nővér, szexjelenettel

Az udvariasnál valamivel nagyobb, de semmiképpen sem kirobbanó vagy viharos erejű tapssal köszönte meg – eléggé foghíjas nézőtéren – a soproni közönség Csehov (1860–1904) Három nővér című darabjának színpadra állítását. Szerintünk nem a színészeken vagy a rendezőn múlt, hogy elmaradt az átütő siker. Tovább olvasom