Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Soproné lehet a szanatórium

Újabb – váratlan – fordulatot vett a soproni Állami Szanatórium ügye. Részletek az ügyről itt.
A soproni Állami Szanatórium önkormányzati tulajdonba kerülését, illetve a tervezett kormányhatározatot – amelyről információink szerint az elmúlt napokban személyesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök intézkedett – nem kívánták kommentálni az érintettek. A háttérben azonban tovább lobbizhatott a városvezetés, s információnk szerint születőben van a kormányhatározat – Gyurcsány ennek elkészítésére utasította Rácz Jenő egészségügyi minisztert, eredménnyel. Ez annak ellenére igaz, hogy dr. Szatmári György, az intézmény főigazgatója nem értesült még az újabb fejleményről. A hatvannyolc éves orvos igazgató nem tud arról, hogy újabb fordulatot vett volna az ügy, és arról sincs tudomása, mi lesz az ő sorsa.

A soproni önkormányzat az elmúlt fél évben számos lépést tett a szanatórium megszerzése érdekében, de egészen a közelmúltig úgy tűnt, mindhiába. A szanatóriumról ez ügy kapcsán múlt év augusztusában írtunk először. (Soproné lehet a szanatórium – 2005. augusztus 24.) A hétmilliárd forint értékű vagyonátvétellel egy új, az országban egyedülálló egészségügyi-rehabilitációs struktúra kialakítását szeretné megvalósítani az önkormányzat.

Az intézmény átvételéről önkormányzati határozat is született. Ezzel, mármint a szanatórium átvételével azonban nem értett egyet az ellenzék, mert úgy értékelték, hogy önkormányzati tulajdonba kerülésével nem vagyont, hanem állami feladatot kapna a város, nem beszélve arról, hogy a felújítására 20–25 milliárd forintra lenne szükség, s félő, hogy előbb-utóbb valamilyen formában privatizálnák az intézményt (Maradjon az államé a szanatórium!)

Közben országos üggyé dagadt a kérdés. Az intézmény felügyelőtanácsa ugyanis Budapesten lakossági fórumot szervezett, ahol az egészségügyi minisztérium képviselője is azt az álláspontot képviselte, hogy maradjon minden változatlan, sőt, a Kisalföld megkeresésére a minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztálya azt válaszolta, „a soproni Állami Szanatórium tulajdonjogát soha nem kívántuk átadni, senkinek...". Ez a nyilatkozat azonban ellentmondott egy korábbi miniszteri levélnek, amelyben többek között az alábbi olvasható: „...nem látom elvi akadályát annak sem, hogy a Sopronban működő Állami Szanatórium üzemeltetését az önkormányzat vegye át, illetve az a soproni Erzsébet-kórházzal összevonásra kerüljön."

Meglehetősen szövevényes tehát a történet, a háttérben nagy erők mozdultak meg mindkét oldalon. Az ügy pikantériája, hogy a tervezett lépésekről rendre legkésőbb az intézmény főigazgatója értesült.
Dr. Szatmári Györgyöt kihagyták a kártyák keveréséből. Az újabb fordulatról sem tájékoztatták, legalábbis írásunk időpontjáig. Információink szerint azonban készülnek a nyugdíjazására.
Arról egyelőre nem lehet tudni, mikor valósul meg az elképzelés, de minden bizonnyal a közeli napokban megszületik a kormánydöntés, és akkor az eredeti elképzeléseknek megfelelően – legkésőbb június végén – összevonhatják a soproni kórházat és a szanatóriumot, hogy hozzáláthassanak az új egészségügyi centrum kialakításához.
A megyei betegeket sem a politikai vita, sem a háttérharcok nem érdeklik, nekik egy számít: hoz-e számukra változást az új tulajdonos személye. A megye legnagyobb kórháza, a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház főigazgatója szerint igen.

Bár ő is csak „fél füllel" értesült arról, hogy Soproné lehet az Állami Szanatórium, mégis úgy véli, ha valóban megszületik a döntés, akkor azzal a helyi betegek jól járnak. Ezzel ugyanis csökkenhet a várakozási idő – véli –, hiszen nem az országos központi rendszerből osztják majd a betegeket, ahol a budapesti lobbi mindig erősebb volt a vidékinél. A rehabilitációra utalt megyei pácienseknek így több esély és kevesebb sorban állás juthat a jövőben.

A pénz sem utolsó kérdés – már ami a fenntartót illeti. Tudni kell, hogy az utókezelést paradox módon az egészségbiztosítás jobban finanszírozza, mint magát a műtétet. Ez persze annak jó hír, aki majd a feladatot végzi. Hamarosan eldől, ki lesz a szerencsés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt a Széchenyi-gimnázium

Az idei esztendő legnagyobb soproni beruházása minden bizonnyal a Széchenyi-gimnázium teljes felújítása lesz, abban az esetben, ha a parlament – várhatóan tavasszal – jóváhagyja a címzett támogatásokat. A program 600 millió forint értékű. Tovább olvasom