Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Sopronból Harkára járnak tanulni

A harkai általános iskolába jelenleg 104 tanuló jár, ebből tízen Sopronból ingáznak nap mint nap.
A harkai általános iskolába jelenleg 104 tanuló jár, ebből tízen Sopronból ingáznak nap mint nap. Ahhoz, hogy az intézmény fennmaradjon, további tíz-tizenöt tanulót szeretnének magukhoz csábítani.
– Odafigyelünk a részképesség-zavaros gyermekekre. Azokkal, akik lassabban haladnak a tanulásban, külön is foglalkozunk – mondta el lapunknak Kapitány Csabáné igazgató.

– Emellett rengeteg szakkört, programot szervezünk, azaz próbáljuk vonzóvá tenni az iskolánkat. A szülők általában úgy találnak meg bennünket, hogy korábban másoktól hallottak rólunk. A soproni gyermekekre egy pedagógus figyel a reggeli buszon, aki szintén azzal a járattal jön.

Mint megtudtuk, a harkai iskolában februárban ovis iskola-előkészítő napokat tartanak, azaz a leendő iskolások megnézhetik az intézményt, ismerkedhetnek a pedagógusokkal. A vezetőség azt várja, hogy a március közepi beiratkozáskor újabb soproni diákokat köszönthetnek majd.

Palotai György, a Sopron–Fertőd kistérségi társulás oktatási szakreferense szerint nem az a jellemző, hogy Sopronból járnak ki falvakba tanulni a diákok. Igaz, a települési általános iskolák egyik esélye lehet, ha további gyermekeket csábítanak magukhoz, így biztosítva a kiegészítő állami normatíva megszerzéséhez szükséges minimumlétszámot.

– Harka mellett még Fertőrákosra jellemző, hogy soproni diákok tanulnak ott – tette hozzá Palotai György. – Fertőrákosra főként a sopronkőhidai gyermekek járnak, hiszen a Fertő-parti település közelebb van, mint a legelső városi iskola. Az azonban bizonyos, hogy a jövőben nem várható gyökeres változás, azaz továbbra is inkább az lesz a jellemző, hogy a környező falvakból járnak be Sopronban tanulni, és nem fordítva. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a szülők Sopronban dolgoznak, és magukkal hozzák a gyermekeiket.

Az sem elhanyagolható, hogy sokan úgy gondolják, a
városi iskolák színvonalasabbak és ott nagyobbak a továbbtanulási lehetőségek is. Talán azért, mert kevésbé tájékozódnak a szülők, hogy a településeken lévő iskolák milyen új szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek elősegítik a diákokat a pályaválasztás során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dübörögnek a házak a Brennbergi úton

A Brennbergi út lakói az elmúlt hónapok közműcseréi óta azt tapasztalják, hogy ha nagyobb jármű… Tovább olvasom