Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Sopronban nincs munkaerő

Annyira kevés Sopronban a betanított munkaerő, hogy van olyan üzem, ahol már a költözést fontolgatják.

Ausztria elszívóereje lehetetlenné teszi az ipar fejlesztését. Míg egy szombathelyi üzemben a dolgozók egy százaléka cserélődik évente, a soproni Semperformban 83 százalékuk. Nem a fizetéssel van a legnagyobb baj...

– Három műszakban van munkalehetőség, jó a csapat. A csarnokban kicsit meleg van, de hát ilyen egy gyár. Három éve dolgozom itt, most már csoportvezetőként – mondta el Lipták Csaba a Semperformban.

Bérek és járulékok

Ausztriában a segédmunkás minimumórabére 8 euró, ez havonta 1280 euró. A közteher 37,85 százalék, tehát a munkáltatónak havonta legalább 1764,48 euróba kerül a dolgozó, ez körülbelül 530 ezer forint. Magyarországon 101.500 forint a bruttó minimálbér, 27.405 forint a szociális hozzájárulási adó, 1523 forint a szakképzési hozzájárulás, 1523 a munkaerő-piaci járulék, 7105 az egészségbiztosítási járulék, 10.150 forint a nyugdíjjárulék, 16.240 az szja. Összesen 63.945 forint megy az államnak, 66.483 a dolgozó nettó bére, a munkaadó összes havi költsége 130.428 forint.
– Aki fejben itt van és képes három-négy gép kezelésére, megkereshet nettó 120 ezer forintot havonta, ha családos, ennél is többet visz haza. Magyar viszonylatban ez nem rossz... – részletezte Lipták Csaba. A Somfalvi úti üzemben gumiforma-alkatrészeket gyártanak, többek között csőtömítéseket. Tavaly 8,5 millió eurós forgalmuk volt, 110-en a soproni üzemben dolgoznak, de van több mint négyszáz bedolgozójuk is (két börtönben, egy csökkent képességűeket foglalkoztató üzemben és otthoni munkán). Férfi és női munkaerőt is foglalkoztat az üzem – illetve csak tenné, mert hirdetéseikre alig van jelentkező...

– Épp egy éve egy szombathelyi, közel kétezer dolgozót foglalkoztató gyárból jöttem ide, s bizony meg sem fordult a fejemben, hogy Sopronban döbbenetesen mások a viszonyok, mint innen hetven kilométerre. Míg a szombathelyi üzemben évente alig egyszázalékos a fluktuáció, itt 83 százalékos volt tavaly. Pedig ott kevesebbet keresnek... – mutatja az elképesztő arányokat Hajas Erik ügyvezető igazgató. A táblázat rejt még érdekességeket: szüret idején például megugrik a szabadságok és a táppénzek aránya.

A soproni cégnél másfélszer ennyi embernek tudnának munkát adni. A felvételen: Polgár Zsolt fröccsöntő, aki három-négy gépet is kezel. Fotó: Magasi Dávid
A soproni cégnél másfélszer ennyi embernek tudnának munkát adni. A felvételen: Polgár Zsolt fröccsöntő, aki három-négy gépet is kezel. Fotó: Magasi Dávid

– Szombathely környékén legközelebb Grazban van gyári munkára lehetőség és hatalmas szőlőültetvények sincsenek. Itt van, aki eleve úgy vállalja el a munkát, hogy kiköti: szeptemberben szabadságra megy. Hiába hirdetünk felvételt, a munkaerőközpont sem tud már közvetíteni. Egyértelmű, hogy Ausztria szívja el a munkaerőt és ezzel nem is tudunk versenyezni – szögezi le az igazgató.

Kézenfekvő lenne a fizetésemelés. A Semperformban ki is dolgoztak egy motivációs rendszert, de hiába. Ausztriában a legegyszerűbb munkával is megkeresnek ezer eurót (300 ezer forint). Magyarországi vállalkozás ennek a felét sem tudja kitermelni. Vagyis azzal van a probléma, hogy ilyen rossz a forint árfolyama.

– Próbáltunk messzebbről toborozni embereket, de a soproni szálláshelyek megfizethetetlenek, szintén az ingázók miatt, akik felverték az árakat. A 85-ös főút környékéről már busszal szállítjuk a munkásokat, de ez sem elég. Július 16-án 9-től 12 óráig nyílt napot tartunk, azt reméljük, ha jobban megismerik az üzemet, nagyobb kedvvel jönnek ide dolgozni. Megrendeléseink ugyanis vannak bőven, másfélszer ennyi embernek tudnánk munkát adni. Új, kétezer négyzetméteres csarnokra lenne szükségünk és tíz új gépre. Ez 5–8 millió eurós beruházást jelentene, de ki fog dolgozni az új üzemrészben? A cégvezetés úgy döntött, nem építjük meg a csarnokot, inkább a meglévőt építjük át, amíg remélhetőleg normalizálódik a helyzet. Most már az is felmerült, hogy hosszú távon érdemes lenne új zöldmezős beruházással kicsit távolabb felépíteni a szükséges új csarnokot és a későbbiekben a jelenlegit is áttelepíteni oda... – vázolja a Sopron számára nem túl biztató jövőképet Hajas Erik. A Semperform évi húszmillió forint iparűzési adót fizet Sopronnak – és nem ez a cég küzd egyedül a munkaerőhiány problémájával.

Többek között Szederkényi Zita, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. kommunikációs menedzsere is megerősítette: Sopronban mindig van munkaerő-felvétel. A sörgyárban főleg szakképzett munkatársból van kevés, villanyszerelőből, lakatosból, és megérzik a munkaerőhiányt a szezonális feladatoknál is. A részvénytársaság az ország keleti felében is toboroz munkaerőt.

Hajas Erik ügyvezető igazgató szerint egyértelmű, hogy a határ mentén Ausztria szívja el a munkaerőt. Ezzel nem is tudnak versenyezni.Fotó: Magasi
Hajas Erik ügyvezető igazgató szerint egyértelmű, hogy a határ mentén Ausztria szívja el a munkaerőt. Ezzel nem is tudnak versenyezni.Fotó: Magasi

A munkaügyi központ adatai megerősítik, hogy a megyében nem a munkanélküliség jelenti a problémát, hanem az, hogy nem tudják teljesíteni a munkaadók igényeit. Fémipari és építőipari szakembereknek bármikor tudnának állást kínálni. Sopron környékén még közmunkára sem találnak elég embert.

Munkaerő-piaci pillanatkép
Lakatosból, építőipari szakemberből, kőművesből hosszú ideje hiány van, a betanított munkásokat egymástól csábíthatják el a megemelt bérekkel az üzemek. A diplomások közül gépészt, villamos- és minőségbiztosítási mérnököt szinte állandóan keresünk – foglalta össze a munkaerő-piaci helyzetet az Origo-Sánta Zrt. személyzeti tanácsadója. De létezik túlkínálat is: a közgazdászok és környezetmérnökök nehezen helyezkednek el a régióban.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszezer látogató a Soproni Ünnepi Heteken

A legtöbben idén is a szabadtéri programokra érkeztek. Tovább olvasom