Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Sopronban nincs gond a fiatalok elszállásolásával

Sopron - Kollégiumi férőhelyek tekintetében jól áll a város. Körképünkből az derült ki, csupán az egyetemisták közül utasítottak el diákokat helyhiány miatt. A középiskolásoknak van szállás, ők nem szorulnak albérletre.

A sok egyéb jelzője mellett diákvárosnak is tekinthető Sopronban nincs gond a fiatalok elszállásolásával. A felsőfokú tanulmányaikat itt végzők az egyetemi kollégium öt épületének valamelyikében kaphatnak szállást.

– A szolgáltatást tekintve igen széles a paletta. Mintegy négyszáz apartman jellegű, modern, konyhával felszerelt szobánk van, 300 a középkategóriájú és 300 az alacsonyabb, átlagos színvonalú kollégiumi szoba. Ez utóbbiak 3 ágyasok, a másik két típusnál 2 és egyágyas elhelyezés kapható. A szobák zömében internet-, tévé- és telefonelérhetőség is van, az apartmanos elhelyezést igénylők parkolót is bérelhetnek és fitneszterem is a rendelkezésükre áll. A kollégiumi díj típustól függően 10.350–18.350 forint személyenként. A jelentkezők száma meghaladja az 1300-at. Az elsősöket automatikusan felvesszük, a felsőbb éveseket egy pontrendszer alapján rangsoroljuk, amelyben a tanulmányi eredmény és a szociális helyzet játszik szerepet – mondta el a Kisalföldnek Polgár Rudolf, a soproni egyetem kollégiumát működtető Universitas Fidelissima Kft. ügyvezetője.

A teljesség igénye nélkül felmértük a középiskolásoknak kínált férőhelyek számát is.

A Szent Orsolya-iskolának 25 fős a kollégiuma, ahová minden igénylő diákjukat el tudják helyezni. Túljelentkezés nincs, nem szükséges mérlegelni a kollégiumi felvételnél. Fizetni csak az étkezésért kell, napi 400 forintot. A Lippai János kertészeti iskola kollégiumában a 72 helyre 40-en jelentkeztek, így más iskolából is fogadnak diákokat. Csak az étkezésért kell fizetni, a teljes térítési díj napi 560 forint. A megmaradt helyeket kereskedelmi szálláshelyként értékesítik igény esetén.

Kollégiumok: A középiskolásoknak van szállás, csak az egyetemisták közül utasítottak el diákokat helyhiány miatt. Fotó: Nagy Márta
Kollégiumok: A középiskolásoknak van szállás, csak az egyetemisták közül utasítottak el diákokat helyhiány miatt. Fotó: Nagy Márta

– Az egyetem Roth Gyula-gyakorlóiskolájának kollégiumába 14–20 esztendős tanulók kérhetik felvételüket. A 370 helyre bőven akad jelentkező. A 42 lány és a fiúk zöme a központi épületben nyer elhelyezést, a legidősebb fiúknak a volt 48-as laktanyában bérelünk helyet. Ide mintegy 70–80 diákot szállásolunk el. Kollégiumi díj itt sincs, csak az étkezésért kell fizetni, teljes térítés esetén 566 forintot naponta – tudtuk meg Koltai Attila kollégiumvezetőtől.

Az elmúlt tanévig önálló intézményként működő középiskolai kollégium szeptembertől a vendéglátó-iskola irányítása alatt üzemel tovább. Itt 72 négyágyas szoba van, ahová minden Sopronban tanuló diákot felvesznek igény szerint. Jelen állás szerint mintegy 200 az idei jelentkezők száma. A falak egyébként csakhamar megújulnak, mintegy 20 millió forintot költ a diákszálló rekonstrukciójára az önkormányzat. Kollégiumi szálláshelyek az evangélikus líceum Hetvényi Lajos-diákotthonában is vannak, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak pedig a Szent Pál Katolikus Szakkollégium is kínál szálláslehetőséget.

 Ha mégis albérletre van szükség

Egy 30 négyzetméteres bútorozott garzon internettel, kábeltévével 30 ezerért bérelhető. 50 négyzetméteres távfűtéses panel 65 ezer, gázfűtéses 3 és fél szobás lakás 70 ezer forint. Új építésű bútorozott lakóparki garzon a Lövérekben rezsivel együtt 50 ezerért kivehető.

Olvasóink írták

 • 2. A LÉNYEG 2008. augusztus 28. 17:17
  „Minőségi felsőoktatás

  Felsőoktatási intézmény kategóriában
  a Miskolci Egyetem,
  szervezeti egység kategóriában
  a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara részesült a díjban.
  Arany fokozatú elismerő oklevelet kapott
  a Kodolányi János Főiskola,
  ezüst fokozatú elismerő oklevélben részesül
  a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola

  - közölte az oktatási tárca.
  A díjjal évente azon felsőoktatási intézmények teljesítményét ismerik el, amelyek stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, s az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést.
  Egyúttal folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását, és a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét.

  EZ A LÉNYEG!

  MINDEN MÁS CSAK CAFRANG és DUMA!!!”
 • 1. Képzés 2008. augusztus 28. 07:51
  „Elszállásolási probléma nincs - csak képzési!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei elismerés a közösségi és kulturális munkáért

Sopron–Balf - A megye közművelődéséért Dr. Kovács Pál-díjat kapott az államalapító ünnepén… Tovább olvasom