Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Sopronban nem lesz(?) pedagógussztrájk

A soproni Pedagógus Szakszervezet (PSZ) valószínűleg nem vesz részt a december 15-re meghirdetett sztrájkon.
Az országszerte mintegy 130 ezer tagot számláló Pedagógus Szakszervezet egyelőre nem csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett országos sztrájkhoz. Ez azt jelenti, jelentheti, hogy a soproni pedagógusok december 15-én dolgoznak majd.
– A mi szakszervezetünk Sopronban és környékén közel 350 tagot számlál, a PDSZ-nek viszont nincs helyi tagja – mondta Nyikos Tivadar. – Tény, a sztrájkra számos okuk van a pedagógusoknak, ezért nem értik tagjaink, hogy miért nem csatlakozunk az országos megmozduláshoz. Ezzel én sem értek egyet, ezért a mai elnökségi ülésen kifejtem álláspontomat. Mert nem hagyhatjuk szó nélkül a kötelezően elrendelhető plusz két órát, a következő tanévben az újabb két órát, az illetménytábla eltörlését, a bérek befagyasztását, a minőségi oktatás elleni lépéseket, a pedagógusok közötti kötelező óraszámban megnyilvánuló különbségtételt. A példákat még sorolhatnám és részletezhetném. A különböző intézkedések eredőjeként – számításaink szerint – jövőre 20–25 ezer pedagógus állása szűnhet meg.

– Meggyőződésen, abban az esetben, ha a mi szakszervezetünk nem lép határozottabban, akkor sokan kilépnek, elhagynak bennünket, pedig mi vagyunk a pedagógustársadalom reprezentatív érdekképviselete.
Arra a kérdésre, hogy miért nem hirdet sztrájkot a PSZ, Nyikos Tivadar azt válaszolta, a szakszervezetek felső vezetése általában a kormányhoz húz, ez magyarázza tétova magatartásukat.

– December 12-én lesz a Pedagógus Szakszervezet országos gyűlése. A sztrájkkal kapcsolatban itt mondjuk ki a végső szót – folytatta a körzeti titkár. – Amennyiben nem változik meg a vezetés álláspontja, akkor meggondolom további szerepvállalásomat a szakszervezetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riportfilm Sopron legidősebb lakójáról

Az ORF burgenlandi stúdiója munkatársai pár perces riportfilmet forgattak Sopron legidősebb… Tovább olvasom