Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Sopronban multifunkcionális

Sopronban nincs és mégis vannak művelődési ház(ak), csak ilyen-olyan központnak hívják őket.
Klasszikus értelemben vett művelődési ház nincs Sopronban, mondják a szakemberek, a ma működő kulturális és szórakoztató-központok többet és mást nyújtanak, mint elődeik. Ennek ellenére sokan nosztalgiá-
val gondolnak az egykori vállalati művelődési házakra is, például a Sotexéra, ahol ma a Gyermek- és Ifjúsági Központ működik.
Ha a művelődés háza a téma, akkor először azért mindenkinek a Liszt Ferencről elnevezett épület ugrik be, amely ma konferencia- és kulturális központ. A ház multifunkcionális – mondják irányítói, azaz a Pro Kultúra Sopron Kht. vezetői.

Ha a művelődés háza a téma, akkor először azért mindenkinek a Liszt Ferencről elnevezett épület ugrik be
Helyet adnak számos rendezvénynek, egyesületnek, kiállításnak, bemutatónak, vásárnak, itt működik a Petőfi kamaraszínháza, vannak itt bálok, nagyszabású koncertek és persze konferenciák s ezek kísérőprogramjai. A város legnagyobb művelődési intézményének mégis akadnak versenytársai: a konferenciaturizmus jegyében a legtöbb szálloda felkészült vendégei ilyen jellegű igényeinek kielégítésére is, s a néhány száz fős szakmai találkozók közül többet a hotelek nyernek el ezen a piacon.

A társintézmény, a Gyermek- és Ifjúsági Központ ugyancsak konkurencia. A Pro Kultúra Kht.-nél hangsúlyozták: az intézmény többfunkciós feladatrendszere miatt nehéz számszerű válaszokat adniuk kérdéseinkre, mivel a kulturális, a színházi és a közművelődési közhasznú funkciók mellett jelentős a profitorientált üzleti és konferenciatevékenységük is.

A másik közművelődési feladatokat ellátó intézmény, a Gyermek- és Ifjúsági Központ épülete eredetileg 1952-ben épült. Az önkormányzat 1997-ben vásárolta meg, a következő évben pedig 80 millió forintot költött rá. Alapfeladata elsősorban a gyermek- és ifjúsági korosztály szabadidős tevékenységének szervezése. Ennek megfelelően a GYIK szervezetten működő kisközösségeket, oktatást segítő tevékenységet és alkalmi szabadidős programokat szervez. A ház a tánciskolák, különböző bálok, iskolai rendezvények fő színtere, de koncerteknek, konferenciáknak, szakmai napoknak, kiállításoknak, előadásoknak is helyet ad. A központ több civil szervezetnek, alapítványnak, egyesületnek ad otthont.

 ADATOK:

A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központot 2001/2002-ben több mint 1,55 milliárd forint (plusz áfa) költséggel, önkormányzati, Phare CBC-, Széchenyi-tervi, állami támogatásból és hitelből újították fel. Költségvetésében önkormányzati és állami feladattámogatások, pályázati források is szerepelnek. Kulturális és közművelődési feladatokra körülbelül 30 millió forint áll rendelkezésre, kamaraszínházi tevékenységére újabb 30 millió évente. Bevételi kötelezettsége a tulajdonos önkormányzat felé van az elfogadott éves üzleti terv szerint. Évente húsz-huszonötezer látogató vesz részt a kulturális, a színházi és a közművelődési programokon. Az intézmény alapterülete mintegy hétezer négyzetméter.

A GYIK-ot az önkormányzat tartja fenn, 2005. évi támogatásuk 73 millió forint. Kimutatásaik szerint évi 70 ezer látogatója van a 2505 négyzetméteres épületnek, melyhez játszótér is tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évig feküdt holtan a lakásában

Sopronban a József Attila-lakótelep egyik lakótelepi lakásban már fél éve meghalt az az 58 éves férfi, akiről hosszú ideje mindenki azt hitte, elutazott. Úgy tudjuk, a férfi januárban kereste fel a közös képviselőt, hogy májusig előre kifizesse több havi költségeit. Azt mondta, elutazik, ami valószínű volt, hiszen orvosi vizsgálatra több alkalommal is befeküdt egy-két hétre gyógyintézetekbe. Tovább olvasom