Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sopronban megszűnik a szolgálatvezetés?

A közeljövőben országos átszervezés következtében megszűnhet a soproni mentőállomáson a szolgálatvezetés.

A telefonhívások a megyeszékhelyre futnának be, innen értesítenék a soproniakat. A hűség városában nem tartják előnyösnek a változást.

Öt státusz Sopronban

Az Országos Mentőszolgálat még ebben az évben a szolgálatvezetési rendszer átalakítását tervezi. Az új koncepció szerint az országban lévő szolgálatvezetési pontok számát 25-re kívánják csökkenteni, a megfelelő technikai háttér kiépítése mellett. A változás következményeként egyes városokban megszüntetnék a szolgálatvezetői posztokat és feladatukat a megyeszékhelyen látnák el. Sopronban öt ilyen státusz van. A szolgálatvezető feladata 24 órában a segélykérő hívások fogadása, a betegszállítások megszervezése, valamint a mentésirányítás. Az egy évvel ezelőtti elképzelés szerint Sopron még szerepelt a megmaradó irányítócsoportok között.

„ Szakmailag nem indokolt"

– Szakmailag semmi nem indokolja az átszervezést – mondta el Lükő Péter soproni állomásvezető. – A nyugat-dunántúli régióban Győrön kívül Szombathelyen és Zalaegerszegen alakítanák ki a telefonos bázist, innen értesítenék az esetekhez legközelebb eső állomást. Ha valaki mobilról hívta eddig a 104-et, az is a megyeszékhelyre futott be, és a tapasztalatok azt mutatják, nagyobb arányú ezek között a pontatlan és téves riasztás. Volt rá példa, hogy a soproni egyetemi sportcsarnok helyett a győribe irányították a rohamkocsit, mondani sem kell, ez mekkora időveszteséggel járt a tényleges mentést tekintve. De a közelmúltban az elkerülőúton történt autóbalesetnél is pontatlan információt kaptunk, emiatt jó pár többletpercet vett igénybe, míg kiderült, hol is történt a baj. Ezek a percek pedig életet menthetnek!

Adottak a feltételek

– A sürgősségi betegellátás fejlesztésének koncepciója, a szakmai irányelvek és a jogszabályi háttér megszületett. Ennek megfelelve – jelentős áldozatok árán – létrehozták a központi ügyeletet a kórház területén, valamint a város egy új és korszerű állomást ad át a mentőszolgálatnak. A sürgősségi betegellátás úgynevezett „soproni modelljének" a teljes megvalósulását a közös irányítás jelentené. A tervezet ezt kérdőjelezi meg és rombolja le.

Arra is kell gondolni, hogy a csaknem kétszázmillió forintból megépülő új mentőállomás szolgálatvezetői központot is tartalmaz. Tehát a soproni szolgálatvezetésnek mind a személyzeti, mind a technikai feltételei adottak. Egyelőre az átszervezésről írásban nem kaptunk tájékoztatást. Addig is a városvezetőkhöz és az országgyűlési képviselőkhöz fordulok, hogy segítsenek közbenjárni a szolgálatvezetés megtartásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexanderre hosszú kezelés vár

Két nehéz hónapon van túl az Árvai család. Az első jeleket, hogy Alexander beteg, még decemberben vették észre. Először nem gondoltak komolyabb bajra, de a kisfiú egyre fáradékonyabb lett. Aztán következtek a neurológiai vizsgálatok és Debrecenben kiderült: agydaganata van, de nem lehet műteni. Tovább olvasom