Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sopronban járt Orbán Viktor

Orbán Viktor Sopronban járt, ahol a Hallgassuk meg egymást rendezvénysorozat vendége volt.

 „Az árak, amelyeket az állam befolyásol, illetve a kormány dönt el, többszörösével nőnek, mint a piacon kialakuló árak. Soroljam? Gáz, villany, víz, közműszolgáltatások, kötelező felelősségbiztosítás, közlekedés. Az államadósság már a bajuszukat birizgálja."
Orbán Viktor
Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke tegnap este Sopronban a Hallgassuk meg egymást – 2005 legyen a konzultáció éve című rendezvénysorozat vendége volt. Az esemény előtt, amely egyben az április 24-i időközi országgyűlési választás fideszes kampányzárója is volt, interjút adott a Kisalföldnek.

– Elnök úr, közeleg a köztársaságielnök-választás. Eldőlt, hogy az MSZP Szili Katalint jelöli.

– Lehet, hogy fordítva ülünk a lovon. Nem az a kérdés, hogy egy-egy párt által javasolt személy alkalmas-e, vagy sem. Az igazán jó kérdés úgy hangzik: ki az Magyarország mintegy 10 millió állampolgára közül, aki leginkább alkalmas volna arra, hogy megtestesítse a nemzeti egységet, amikor veszekedünk, akkor békességet teremt, amikor széthúzunk, összefog bennünket. Ki az az ember, aki Magyarország első számú diplomatájaként tekintélyt, magabiztosságot, ismertséget tud szerezni mindannyiunknak, beleértve a határokon túl élő honfitársainkat is. Ezek után kellene a pártoknak állást foglalni.

Itt most minden fordítva történik – folytatta Orbán Viktor –,  mert néhány párt – a Fidesz-MPSZ ebben ártatlan, mert nem álltunk még elő a magunk javaslatával – előretolakodott a saját elképzelésével. Mi azt mondtuk, kérdezzük meg az embereket, adjunk esélyt, hogy elmondják, a kellő komolysággal felmerült nevek közül kiket tartanának alkalmasnak, hogy a vázolt nehéz munkát eredményesen végezze.

– Esetleg Szili Katalint tudnák támogatni?

– Megvárjuk, míg az emberek leadják szimpátiaszavazatukat, erre május 15-ig van lehetőségük, és csak utána foglalunk majd állást.     
– Hamarosan új pénzügyminisztere lesz az országnak, a kormány erőteljesebb reformtörekvéseinek megfelelően.

– Az elmúlt fél év során, mióta új miniszterelnök és új kormány van, 30 ezer ember veszítette el az állását.

– Tehát baj van. Most száz apró lépésről beszélnek. Szerintem száz tyúklépéssel nem jutunk sehova. Remélem, hogy a választásokig hátralévő  egy évben a kormány végre a legfontosabb kérdést helyezi a középpontba, ez pedig a munkahelyek teremtése. Ma is több mint tíz százaléka a keresőkorú embereknek aktív álláskereső, dolgozni szeretne, de nem talál magának munkát. A fiatalok esetében még rosszabb az arány, minden ötödik álláskereső. A legkevesebb, hogy a pénzügyminisztert menesztették, ennél sokkal radikálisabb változásokra is szükség lenne.

Vasárnap ismét az urnákhoz járulnak a soproniak. Ha nem sikerül újfent képviselőt küldeni a parlamentbe, ősszel újrakezdődhet minden. Ön szerint van jelentősége a mostani voksolásnak? –  hiszen egy év múlva általános választások lesznek. 

– Jó lenne, ha Sopron bele tudna szólni azokba az ügyekbe, amelyek érintik, de az országos kérdésekbe is. Ma nincs a városnak hangja a parlamentben. Magyarországnak változásra van szüksége, ellenkező esetben sok család kerül a mainál is nehezebb helyzetbe. Remélem, olyan képviselőt választanak a soproniak, aki már most is a változások mellett tör lándzsát. Ronald Reagan mondta: a recesszió az, amikor a szomszédod elveszíti az állását, a pangás, amikor te veszíted el az állásodat, a fellendülés pedig, amikor Jimmy Carter veszíti el. No ehhez kéne hozzájárulnia – átvitt értelemben – az új parlamenti képviselőnek, aki reményeink szerint Firtl Mátyás lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségek versenye a Petőfi Színházban

A Szépség Határok Nélkül szépségverseny soproni elődöntőjét ma este 7-kor rendezik a Petőfi… Tovább olvasom