Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sopronban járt a király, s a híres unoka

Sopron - Habsburg György hétfői soproni programja részeként megkoszorúzta nagyapja, az utolsó magyar király, IV. Károly emléktábláját a Petőfi téri Pejachevich-házon, később előadást tartott s misén vett részt.

Habsburg Györgynek Sopronban meglepetésben is volt része. – Az újdonság erejével hatott rám, amikor hallottam, hogy az itteni programban IV. Károly király emléktáblájának megkoszorúzása is szerepel. Bár viszonylag gyakran látogatok ide, mégsem tudtam, hogy ez létezik. Azt sem tudtam pontosan, hogy Sopronban is élt és nevelkedett a nagyapám. Ami nem is csoda, hiszen a családunk sokat vándorolt. Köszönettel tartozom a soproniaknak azért, hogy egy ilyen kellemes meglepetéssel lettem gazdagabb – mondta. Mint kiderült, IV. Károly 1893–96 között gyermekként a Pejachevich-házban vendégeskedett, ahol magyarul tanult Tormásy János soproni tanítótól.

A városhoz fűződő élményei kapcsán elmondta, jóval a rendszerváltás előtti időkre datálódik első soproni emléke. – Édesapámmal Burgenlandban jártunk, akkor beszélt róla, milyen szörnyű dolog ez a vasfüggöny, itt van pár kilométerre Sopron és mégsem tudunk átmenni. Azóta szerencsére leomlottak a falak, s gyakori látogató vagyok itt. Sopron neve legközelebb a Páneurópai Piknik kapcsán vésődött az emlékezetembe. A történelmi jelentőségű eseménynek apám, Habsburg Ottó volt az egyik fővédnöke, a nővérem pedig szobrot készített, amelyet Fertőrákoson állítottak fel. Rendszeresen járok az emlékhelyre barátaimmal is – fogalmazott.

A királyra emlékezett az unoka: Habsburg György tegnap Sopronban járva megkoszorúzta nagyapja, az utolsó magyar király, IV. Károly emléktábláját a Petőfi téri Pejachevich-házon. Fotó: Magasi Dávid
A királyra emlékezett az unoka: Habsburg György tegnap Sopronban járva megkoszorúzta nagyapja, az utolsó magyar király, IV. Károly emléktábláját a Petőfi téri Pejachevich-házon. Fotó: Magasi Dávid

Habsburg György az MDF európai parlamenti képviselőjelöltjeként érkezett a városba. Előadásán ismertette véleményét az unióról, az abban való szerepünkről. Azt hangsúlyozta, a mostani választás az Európai Unióban való dolgunkról és lehetőségeinkről szól, nem pedig a belpolitikáról.


A király Sopronban

IV. Károly Ausztriában született 1887-ben. 1893–96 között három éven át Sopronban nevelkedett. Ő volt a Habsburg–Lotharingiai-ház utolsó uralkodója, osztrák császár, cseh király. Magyarországon IV. Károly néven került trónra 1916-ban. A Monarchia szétesését követően elűzték trónjáról, 1922-ben halt meg Madeira szigetén, ott temették el. Zita hercegnőt 1911-ben vette feleségül, nyolc gyermekük született, közülük a legidősebb Habsburg Ottó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráfizettek a fogvatartottak

Sopron–sopronkőhida - Fegyőrök ellen tettek feljelentést elítéltek bántalmazás miatt. A… Tovább olvasom