Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Sopronban járt a kazánkirály

Morvai Ferenc, a „kazánkirály" az országban 50 kombi típusú referenciakazánt kíván üzembe állítani.
Morvai Ferenc
Morvai Ferenc, a „kazánkirályként" ismert vállalkozó ismét nagyszabású elképzelés megvalósításán, a szarvasi kutatóintézet által kifejlesztett, kis részecskékre aprított, majd összepréselt energiafűből készült úgynevezett pellet tüzeléstechnológiájának magyarországi elterjesztésén fáradozik.

Olcsóbb a hő előállítása

– Az automata üzemmódban bioenergiával, pellettel is működő kombi típusú lemezkazánok meghonosítása országos érdek, hiszen Magyarországnak néhány éven belül tizenkét százalékkal kell csökkentenie földgázfelhasználását – nyilatkozta lapunknak Morvai Ferenc. – Magyarországon nemrég kifejlesztettük azokat a kiegészítő berendezéseket, amelyekkel a több évtizede gyártott, fával, fahulladékkal üzemelő kazánok alkalmassá válnak a pellet automatizált elégetésére, hasznosítására.

Országszerte most ötven referenciakazánt állítunk üzembe, hogy a lakosság „testközelben" ismerkedhessen meg a bioenergia új fűtési technológiájával, amely meleg vizet is biztosít. A fogyasztók szempontjából nem elhanyagolható az ár kérdése: a szarvasi energiafűből készült pellet felhasználásával egységnyi hő előállítása 23–30 százalékkal is olcsóbb lehet a földgáztüzelésnél. Környezetvédelmi szempontból megjegyzendő: a kifejlesztett berendezésből távozó füstgáz károsanyag-összetétele átlagosan a 40 százalékát sem éri el a környezetvédelmi rendeletben megszabott maximális értékeknek.

Támogatandó elképzelés

Morvai Ferenc mindehhez hozzátette: a szarvasiak felmérése szerint energiafüvet hazánkban a mostani negyvenezer hektárral szemben mintegy 1,2 millió hektáron lehetne elvetni, a termés hőenergiává alakítása pedig fölöslegessé tenné az erdők kivágását.
Morvai Ferenc soproni látogatásával kapcsolatban Vida László, a Sotáv ügyvezetője elmondta: az elgondolást országos jelentőségűnek és támogatandónak tartják. A részletek tisztázása után valószínűleg már a nyár folyamán elkészülhet a soproni referenciakazán, amely által a soproniak és a környékbeliek megismerkedhetnek a bioenergia új fűtéstechnológiájával.

Lezáratlan még a Petőfi-kutatás

Morvai Ferenc – aki 1994–98 között független országgyűlési képviselőként a parlamentben is tevékenykedett – már kiábrándult a politikából. Mint mondta: „Hazánkban a pénz határozza meg a demokráciát, s ezzel már nem tudok azonosulni." Mindazonáltal szakértőként a mindenkori kormányok számára ajánlásokat tesz országos szintű energetikai ügyekben. Morvai Ferenc nevéhez fűződik Petőfi Sándor feltételezett barguzini sírjának a megtalálása is. „A bizonyítási eljárás még nem zárult le, hogy valóban a halhatatlan költő holttestéről van-e szó, jóllehet tizenegy ország antropológusainak véleménye szerint a földi maradvány kétségkívül Petőfié. Mivel a Petőfi-bizottság sem akar egy burját embert újratemetni, a mindent eldöntő DNS-vizsgálat előkészítése folyamatban van, hiszen Petőfi édesanyjának holtteste a Kerepesi úti temetőben nyugszik. A DNS-minták tehát összevethetőek" – zárta Morvai Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Henrik és Becket története

Nem a főszereplőkön és a rendezőn, hanem leginkább néhány mellékszereplő haloványabb teljesítményén múlott, hogy a Becket avagy Isten becsülete című Anouilh-színmű soproni premierje végül is nem sikerült abszolút tökéletesre. Nagy várakozás előzte meg Jean Anouilh: Becket avagy Isten becsülete című darabjának soproni színrevitelét.  Tovább olvasom