Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sopronban is tüntettek az egyetemisták - fotók

A soproni hallgatók egy csoportja szerdán este az egyetem B épületétől vonult át a Fő térre. Közben hangosan kiabálták: "Le a tandíjjal".

A Nyugat-magyarországi Egyetemen szenátusi ülést tartott. A hallgatók egy csoportja emiatt gyűlt össze a B épület előtt. A részt vevőket arra kérték ugyanis, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Prof. dr. Faragó Sándor rektor röviden szólt a megjelentekhez. Kiemelte: a hallgatók mellett áll. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az értelmiségi léthez méltón demonstráljanak.

Sopronban is tüntettek a tandíj ellen. Fotó: Magasi


Ezt követően a HÖK nevében Gáspár Gergely és Keresztes Gábor szólt a mintegy kettőszáz hallgatókhoz.

Közülük többen gyertyát, mécsest gyújtottak. A végezetül, rendőri felvezetés és félpályás útzár mellett a kollégiumok felé indult a menet. Itt további hallgatók csatlakoztak.

Az Erzsébet utcai közgazdaság tudományi karnál elénekelték a bányász himnuszt. Majd a Fő tér felé vették az irányt.

Menet közben többen transzparenst fogtak, mások pedig bekiabálták: "Le a tandíjjal".


A Fő téren, ahol éppen az adventi vásár tart, a hallgatók ismételten rá akarták venni a politikusokat, hogy személyesen vegyék át a nyílt levelet. Mivel ez nem történt meg, így a hétfő estéhez hasonlóan most is felolvasták azt. Ekkor mintegy háromszázan lehettek.

Gáspár Gergely, a HÖK elnöke lapunknak elmondta, nem a város ellen vannak, hanem azt szeretnék elérni, hogy közösen dolgozzanak a helyi felsőoktatásért. Közeleg a Hűség napja, mikor is eldőlt, hogy Sopron Magyarország része maradt. Ebben nem kis szerepe volt az egyetemistáknak. Ők akkor kiálltak a városért, most üdvözlítő lenne, ha a város állna ki értük.

Úgy tudjuk, a héten több ilyen jellegű megmozdulás nem lesz Sopronban.

A már említett Hűség napján, a pénteki rendezvényeken a hallgatók méltóképp fognak megjelenni. Ám, a jövő héten további demonstráció várható, attól függően, hogy miként alakul az országos helyzet.

Korábban:

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni hallgatóinak mintegy százfős csoportja gyűlt össze hétfőn délután a város Fő terén.

A megmozdulás célja az volt, hogy így hívják fel a figyelmet felsőoktatást érintő, szerintük rossz kormányzati döntésekre.

Rövid beszédet Gáspár Gergely, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke mondott. Ezt követően felolvasta Sopron polgármesterének, Fodor Tamásnak, valamint Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek címzett nyílt levelet, tolmácsolva a hallgatóság és a városi ifjúság hangját.

Soproni egyetemisták a Fő téren. Fotó: Magasi


–„ A hallgatói szerződés, amelyet röghöz kötésnek is nevezhetünk, a bújtatott tandíjként bevezetett ön- és részönköltséges képzés, az államilag támogatott férőhelyek drasztikus csökkentése azt mutatja, hogy a döntéshozók nincsenek tisztában a magyar családok anyagi tűrőképességért" – mondta el egyebek mellett Gáspár Gergely.

A nyílt levél teljes terjedelmében itt érhető el >>

– „ (..) Az új rendelkezések miatt óriási veszély fenyegeti a soproni felsőoktatást. Budapesten valószínűleg nem látják, hogy milyen szerepet tölt be egy ekkora város életében az egyetem" (..)

„Felkérjük önöket, hogy a város fiataljainak, gyermekes családjainak és a felsőoktatásból megélő lakosainak képviselőjeként álljanak mellének és segítsenek az elmúlt időszak kormányzati döntéseinek megváltoztatásában. Ezúton kérjük önöket, hogy tájékoztassanak minket, hogy egyetemi tanárként, valamint egy egyetemi város képviselőjeként, mit tettek azért, hogy a soproni felsőoktatást veszélyeztető rendelkezéseket módosítsák." (..)

A levél elhangzása után a négy kar képviselője megkoszorúzta Sopronyi- Thurner Mihály szobrát, amelyre gyász szalagot is kötöttek.

Így szimbolizálták az oktatás ellehetetlenítését. Néhány hallgató mécsest is gyújtott a talapzaton. Végezetül a karok képviselői bementek a városházára. A címzettek nem tartózkodtak az épületben, így a levelet a polgármesteri titkár vette át.

Az eseményt követően Gáspár Gergely portálunknak elmondta: a politikusok mindig is hangsúlyozzák, hogy Sopron egyetemi város, és fontosnak tartják a felsőoktatást. Most arra kérik őket, hogy álljanak ki a hallgatókért, és tegyenek közösen a Nyugat-magyarországi Egyetemért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heineken-díj: a polgárőröké a fődíj

Kiosztották a Heineken Sopronért idei jótékonysági programjának díjait. A kiválasztott… Tovább olvasom