Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sopronban is több oromdísz leesett

Sopron - Meghalt Miskolcon egy ember, mert rázuhant egy épület stukkója. Sopron belvárosában az elmúlt időszakban két helyen is leestek oromdíszek. A Színház utca 23.-nál máig fennáll a balesetveszély.
Tavaly a Színház utcában két emelet magasságból zuhant alá egy kőkonzol darabja, s megsebesítette egy gyerekkocsit toló édesanya kezét. A Színház utca 23-as számú ház mészkőből faragott kőkonzolját azóta se állították helyre, hiánya feltűnően kirí a díszek sorából.

A Színház utcai társasház közös képviselője elmondta: az időközben elvégzett statikai vizsgálatok megállapították, hogy 1973-ban a tetőfelújítási munkák során szakszerűtlenül eltávolították a tömb tetőszerkezetének ellentartó gerendáit. Ennek következtében a tető teljes súlyával a homlokzati párkányra nehezedik. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy elvileg bármikor újabb oromdíszek eshetnek le. Elsődleges feladat lenne tehát a tető megjavítása belülről, ezzel párhuzamosan a kőstukkók leszedése, azok gipsszel való helyettesítése. Az ügy a fertődi építéshatósághoz került, ahol előírták, hogy „faalagúttal" fedjék be a járdát, ami legalább egymillió forintos költséggel járna. A stukkók javítása további kétmillióba kerülne. Kérték, hogy – mivel nem állagmegóvási hiányosságból, hanem az önkormányzat jogelődje 1973-as hibájából eredeztethető a konzol darabjának lehullása – a költségekhez járuljon hozzá a városvezetés.

A Színház utcában tavaly májusban zuhant le egy kőkonzol darabja, amely megsebesített egy babakocsit toló édesanyát. Azóta az épület állapota változatlan. Fotó: Gosztonyi
A Színház utcában tavaly májusban zuhant le egy kőkonzol darabja, amely megsebesített egy babakocsit toló édesanyát. Azóta az épület állapota változatlan. Fotó: Gosztonyi

A lakóközösség ügyvédje, dr. Koszorú István hozzátette: sürgető lenne a helyzet mielőbbi megoldása, az építésügyi hatóság pedig folyamatosan bírságokkal fenyeget ahelyett, hogy együttműködési szándékát mutatná.


Győrben is omlik az oromdísz - Fotó: Cseh Róbert

– Az épület nem az önkormányzat tulajdonában van – mondta a Kisalföld érdeklődésére Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője. – A tulajdonos feladata és kötelessége az épület homlokzatának felújítása, valamint az építéshatóság által előírt határozat betartása. Az önkormányzat tavaly pályázat kiírásával huszonegy magán- vagy vegyes tulajdonú, továbbá öt egyházi épület homlokzatfelújítását támogatta, több mint 30 millió forinttal. Minden érvényes pályázatot anyagilag segített a városvezetés, de az említett lakóközösség nem kívánt élni a lehetőséggel. Látva a homlokzatfelújítás sikerét, az önkormányzat a jövőben is tervez hasonló támogatási formát.

 Aládúcolták az erkélyt

A Templom utca egyik ódon háztömbjének stukkói közül is leesett már az egyik, szerencsére senki nem sérült meg. Néhány hónappal ezelőtt felállványozták a részt, nehogy egy újabb oromdíszesés életveszélyt okozzon.


Olvasóink írták

 • 13. hpisti 2008. augusztus 31. 10:36
  „A társasházban lakók azt hiszik,hogy a bejárati ajtójukon túl már semmivel nem kell foglalkozniuk!A családi házban élőknek sem csinálja meg más a felújításokat!Legyen mindenki előrelátó és takarékoskodjon a későbbi költségekre!”
 • 12. Fjó 2008. augusztus 29. 11:44
  „Azért azt ne felejtsük el, hogy a többmillás felújítási költségen új lakást venni nem lehet! Biztosan kellemetlen dolog most sokat költeni a lepukkant házakban lévő lakásokra, de önkományzati lakás helyett albétletben lakni, hatalmas kölcsönre saját lakást venni, a kölcsönt 10 évig törleszteni sem volt leányálom. Valamit valamiért!
  Aki akkoriban kapott önkormányzati lakást és potom pénzért megvette, az most fizet, amikor fel kell újítani. Aki nem kapott és kénytelen volt albérletben lakni, meg nagy kölcsönt felvenni, az akkor fizetett. Ez van. Kormányunk is arra tanít, ne várjunk mindent az államtól, önkormányzattól, mi is tegyünk valamit. Hát, akkor nosza!”
 • 11. Rainbow 2008. augusztus 29. 09:00
  „Ok, igazatok van, aki saját tulajdonú családi házban él, annak senki sem segít, de annak nem is ül a nyakán a Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal és a Műemlékfelügyelet minden egyes anyag kiválasztásánál és fekújítási lépésnél. Az önkormányzat nem jó állapotú lakásokat adott el, a potom pénzről pedig annyt, hogy nem volt más megoldás, mint megvenni, ha tetszett, ha nem, igaz olcsó volt, de úgy kellett megvenni, ahogy van, különben kiraktak volna. Vagyis rossz állapotban lévő, vagyonokért felújításra szolruló házakat adtak el, levéve ezzel a vállukról a terhet.

  Most pedig szabályokat írnak elő, köteleznek, utasítanak és büntetnek. Mindenért. Kérdem én, ha valaki vesz egy családi házat és lehuppan egy darab vakolat, mi van? Semmi. Nálunk minimum 100 ezeres bírság. Akkor kinek is jobb?”
 • 10. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 29. 07:17
  „Ezeket a házakat önkormányzati felújítás nélkül nem lett volna szabad eladni!

  Szó volt az Újteleki utcai ök. házak eladásáról, ezek is olyan állapotban vannak, hogy bármikor tragédia történhet, ha nem az utcafronton, akkor az udvari részen! Az önkormányzat és a fenntartó Holding semmit nem csinál, majd talán akkor ha baleset lesz!!!

  A régi "potom" pénzen megvásárolt házakról meg csak annyit, hogy azért adták el mert nem akarták felújítani, könnyebb most a lakókra ráverni a többmillás felújítási költségeket!!!”
 • 9. Virgács 2008. augusztus 28. 21:51
  „Sajnos az Önkormányzati lakásokat eladták. Áron alul azért, ha valami baj van, akkor a lakóközösségnek kell kijavítani.Azt senki nem vette figyelembe, hogy azeket a lakásokat fillérekért vették meg tulajdonosaik, most meg reklamálnak, ha valamit kell csinálni. Lehet itt szidni az Önkormányzatot, de azért kapták meg olcsón, ha kell a javításokat elvégezni, akkor az a Lakóközösség gondja. .Itt megkapták az 50 %-os kedvezményt, nekünk nem volt semmi mikor a saját lakásunkat vettük meg. " Semmi sincs ingyen"l Miért kéne bárkinek fizetni- mármint az Önkormányzatnak- ? a vételárban benne volt a felújítási költség! Ja kérem olcsó húsnak híg a leve.!!!!Nem kellt volna megvenni!! Náunk a 40 év alatt annyi bevétel nincs, hogy feújítást végezzünk a házunkon, akkor Ök mit is várnak?!Ez nem reklamáció, de miért is mit vártak, benne volt a pakliban, hogy felújításokat kell végezni.!Az új lakóközösségeknek nincs annyi pénzük, mivel mindenki csak keveset akar fizetni.!”
 • 8. miracle 2008. augusztus 28. 20:56
  „Ha valaki egyedüli tulajdonosa egy családi lakásnak és ott valami gáz van a tetővel ki csinál(tat)ja meg ? Ő maga.
  Ha egy társasházzal van gond, szerintem is a tulajdonosoknak, vagyis a lakóknak kéne vele törődnie. Mondjuk nem úgy, hogy 40 évig semmit se, utána meg siránkozás, hogy most már 2 milla lesz. Az se mentség, ha valaki később költözött oda, sok mindent mérlegelni kell egy használt lakás vásárlásánal, ahogy ezt is. Ismét csak: ha valaki vesz egy használt családi házat, 20 évig rá sem hederít, utána összedől, akkor ki a hibás?”
 • 7. soproni 2008. augusztus 28. 15:44
  „"előírták, hogy ,,faalagúttal" fedjék be a járdát, ami legalább egymillió forintos költséggel járna. A stukkók javítása további kétmillióba kerülne"
  Csak kérdezném...:mennyit ér egy emberélet és mennyi kártérítést kapna egy esetleges tragédia áldozatának a családja?”
 • 6. FREDDY/S 2008. augusztus 28. 15:43
  „Nem csak adót kell beszedni, hanem a felújításokra is biztosítani kell a megfelelő összeget, mert különben csak egymásra kell mutogatni, és a tragédia sajnos az ártatlan személyeken csattan, nemde...”
 • 5. LALA 2008. augusztus 28. 14:25
  „Az önkormányzat elfelejti, hogy az épület felújításakor még nem a mostani lakók voltak atulajdonosok, Tehát a felújítást sem ők rendelték meg, nem ők ellenőrízték a kivitelezőt, amely lehet, hogy az önkormányzat cége volt. A pályazatokról pedig csak annyit, hogy jók, még több kellene belőlük, valamivel nagyobb támogatási összeggel. Viszont elfelejtik, hogy az önkormányzattól, a mostani tulajdonosok többsége, csupán a probémát vette meg. Vagyis az önkormányzat méga megoldás előtt, időben adta azt el.
  Továbbá azt sem kellene elfelejteni, hogy sok helyen hiába tervezi a közösképviselő a felújítást, vagy karbantartást, mert ezt a tulajdonosok általában leszavazzák. Nagyon sok helyen, a közüzemi számlák kifizetése is gondot jelent, közösképviselőnek.”
 • 4. Rainbow 2008. augusztus 28. 12:49
  „Zs, ez idővel oda fog vezetni, hogy nem lesz a járdán közlekedés ....”
 • 3. Zs 2008. augusztus 28. 12:29
  „Ha tudják hogy még mindig balesetveszélyes, sőt életveszélyes a homlokzat, akkor továbbra is el kellene keríteni a gyalogosforgalom elől a ház előtti területet, nehogy immár tényleg tragédia történjen.”
 • 2. Figyelemfelhívás! 2008. augusztus 28. 09:44
  „Nem csak a Szinház ucába, hanem a II. Rákoczi ferenc utca és az Erzsébet utca sarkán is log a levegőben a 20 méter magas épület oromdiszei. Múltkor ott állt alatta és beszélgetett Fodor Tamás polgármester és mégse vette észre.”
 • 1. Rainbow 2008. augusztus 28. 09:00
  „Most kezdődik az, amire senki nem gondolt, mikor potom pénzekért eladták az önkormányzati ingatlanokat a belvárosban. Felújítás kell, mit kell, kötelez rá a város - noha nem tulajdonos már -, pénzt pedig minimálisan ad. A felújítás feltételeit megszabják, a KÖH ellenőriz mindent, mindenbe belekotyognak, ami persze az egekbe emeli a költségeket. Szép és jó az 50% önrész+50%támogatás dolog, de ezelnél a házaknál az önrész is több millió forint, amit a lkaóközösségek csak nehezen vagy sehogyan sem tudnak előtermeteni. Ha pedig igen, akkor inkább költenék a tetőszerkezet felújítására, az ereszek javítására, mintsemhogy a homlokzat javítására.
  22 csapdája az egész.
  Mi a homlokzatot az említett pályázat segítségével felújítottuk, de semmi másra nem maradt pénzünk, évkre ellehetetlenedett a közösség, a tető pedig lassan a fejünkre omlik.
  Szép, szép a támogatási rendszer, de kevés a pénz. Előbb-utóbb rengeteg ház lesz, ahol kötelezettségek vannak, teljesíteni nem tudják őket, jön a büntetés, amit nem tudnak fizetni, a városkép meg csak romlik és romlik. A 90-es évek közepén kellett volna észnél lenni és nem kiárusítani a várost....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az iskola, változik a menetrend

Sopron - Napokon belül megkezdődik az iskola, a vakáció után minden visszazökken a régi… Tovább olvasom