Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Sopronban is tankolhatunk már bioetanol üzemanyagot

Sopron - Már Sopronban is lehet E85-ös bioetanolt tankolni, sőt, a környezetbarát és a benzinnél olcsóbb üzemanyag optimális használatához szükséges készülék is beszerezhető.
Az E85 bioetanol névre hallgató üzemanyag 85 százalékban etanol, azaz alkohol, 15 százalékban pedig benzin. A megújuló energiaforrásnak számító anyagot magyar gabonából állítják elő, üzemanyagként pedig környezetbarát és olcsó. – Az etanolnak kisebb a fűtőértéke, mint a benzinnek, ezért 10–20 százalékkal többet fogyaszt belőle az autó, de a kocsi teljesítménye jobb a nagyobb oktánszám miatt, ráadásul csökken a motorolaj szennyeződése, meghosszabbodik a motor élettartama – magyarázza Sonkoly Tamás, aki olyan elektromos készülék beszerelésével foglalkozik, ami lehetővé teszi, hogy a személygépkocsi tetszőleges arányú benzin-bioetanol keverékkel tudjon üzemelni. A szerkezet nem nagyobb egy zsebszótárnál, kevesebb mint 40 ezer forintba kerül és típustól függően 5–10 ezer forintért beszerelik. Ráadásul, ha mégsem talál az autós E85 bioetanolt forgalmazó kutat, nyugodtan tankolhat hagyományos üzemanyagot is.

A környezetkímélő üzemanyag literenként 227 forintba kerül, míg a 95-ös benzin tegnap 304 forint volt a Somfalvi úti benzinkúton.

– Jelenleg kilenc kút van Magyarországon, ahol E85 bioetanolt lehet kapni, ezek egyike Sopronban a Somfalvi úti benzinkút – mondja Bognár Csaba vállalkozó, aki szerint az üzletben mindig jó elsőnek lenni, de hogy belevágott az olcsóbb üzemanyag forgalmazásába, abban a morális okok is közrejátszottak.

Olvasóink írták

 • 5. taal 2008. április 19. 12:45
  „ezek a magyarok. Valaki végre valamit tesz a környezetünkért és már is ocsárolni kell. Meg pénzemberezni. Kicsit olvassatok utána a dolgoknak. Autó értékesítőként dolgozm, és némi ismeretem is van az üzemanyagok terén. Egyértelműen jobb a bioetanol. Erről ennyit.”
 • 4. istván01 2008. március 05. 06:59
  „Most aztán adtak 1 jo ötletet a benzinkutasoknak.Hamár nem kárositja a gk-at akkormegtöltik a tartályok felét milyen jo nyereség lessz.literenként +70 ft”
 • 3. sziszifusz 2008. március 04. 23:02
  „Lof hozzászólásához:
  +még számítsuk hozzá a monokultúrás termelés "előnyeit", és azt, hogy ezért az őserdőből évente országnyi területeket vágnak ki, ami aztán néhány év alatt erodálódik, a termőföld helyén nagyjából sivatag marad. Csak ezt nem mondják el a marketingesek! Néhány pénzember a "biodivatot" meglovagolva ködösít !”
 • 2. Cseter János 2008. március 03. 09:24
  „Magyarországon, azt kell termelni amit el lehet adni! Igaz ahhoz olyan kereskedők kellenek akik értenek is a jó üzletkötésekhez nem csak az állásuk betöltéséhez. Az, hogy most olcsóbb a bioetenol mint a bezni csak átmeneti, hisz az észér pénzügyi lobbi - politikusok még nem nyúlják le a hasznot egészen. Persze, a környezetbarátség volna az első, akkor már régen a viz-plazma felbontással működő autók futhatnának az országban. Sőt lehet, hogy olcsóbban mint bármelyik müzemanyag.”
 • 1. Lof 2008. március 03. 09:08
  „Jó ez a reklámszöveg, de nem árt tudni, hogy a bioetanol semmivel sem környezetbarátabb a benzinnél és ha elkezdik tömegesen termelni, akkor szépen felmennek az élelmiszerárak, mert az élelmiszeripari növényektől veszik el a helyet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörföst kellett kimenteni a viharban

Sopront sem kímélte a szombat délután megyénken átvonult vihar. A tűzoltóság munkatársai… Tovább olvasom