Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sopronban is lesz új hangletapogató

Amerikából már érkeznek azok a mozifilmek, amelyek csak egy új fajta hangletapogató berendezéssel vetíthetők le. A soproni Elit Mozinak is át kell állnia az új technikára, hogy versenyben maradhasson.
Országszerte mintegy négyszáz mozinak okoznak gondot az új amerikai filmszalagok, amelyeket cián hangcsíkkal forgalmaznak. Tették ezt éppen a hagyományos szalagok környezetszennyező tulajdonsága miatt. Az új tengerentúli filmek ezért már csak modern hangletapogató berendezéssel vetíthetők le. A multiplexek már ilyen korszerű technikával működnek, a régebbi, városi mozik viszont nem.

– A soproni Elit mozinak is gondot okoz a legfrissebb amerikai filmek levetítése – mondja Kalmárné Horváth Adrienn cégvezető. – Ám rövidesen átállunk az új rendszerre, hiszen már két alkotás is bejött az országba, amelyek a hagyományos letapogatóval élvezhetetlenek. És sorra jön a többi is. Ez a technika azonban cseppet sem olcsó, a digitális készülék darabja eléri az egymillió forintot. Mi két termet is működtetünk, emiatt pedig a költségeink is megduplázódnak.

A könnyebb átálláshoz szeretnénk igénybe venni a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázati segítségét.
– Valóban az összes hagyományos mozinak át kell állnia az új letapogató rendszerre életben maradásuk érdekében – nyilatkozta Erdélyi Vera, a győri Cinema Filmiroda vezetője.

Megyeszerte megszűntek a kis mozik, ezért valójában csak a nagyobb városokban kell beruházniuk a mozitulajdonosoknak.
Győrben például már az új berendezéssel vetítették le Woody Allen Csak az a szex című legújabb filmjét a Lloydban.

A hírek szerint a leleményes magyar mozisok többféle leolvasót is kitaláltak a probléma megoldására. Állítólag olyan piros fóliát is használnak, amely néhány forint kiadásával szinte tökéletes megoldást nyújt...

A piros fólia felvetésre csak legyint Legenyei Pintér Géza hangmérnök. – Valóban létezik egy olcsóbb analóg leolvasóberendezés negyvenezer forint körüli áron, aztán néhány százezer forintért vörös lézer letapogató is vásárolható, a legkorszerűbb digitális készülék azonban egymillióba is kerülhet. Egyébként azoknak a moziknak, amelyek öt éven belül vásároltak filmvetítőt, nem kell aggódniuk, mert már az új technológiával készült filmek lejátszására is alkalmasak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsvihar az első bemutatón

Igazi nagy neveket, a Nemzet Színészeit, továbbá szokatlan módon, erősen direkt reklámbetétet is… Tovább olvasom