Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Sopronban is ketyeg a svájci (frank) óra

Sopron adósságállományának 22 százalékát érinti a svájci frank árfolyamának szárnyalása.

Az árfolyam-emelkedés hatása évente növekvő többletkiadást jelent az önkormányzatnak.

A svájci valuta árfolyamának egekbe szökése sok magyarországi család számára a felvett hitel törlesztőrészleteinek emelkedését okozta, a kezdeti részlet az idei hónapokban akár a duplájára is nőhetett. Családok adósodtak el, otthonok kerültek kalapács alá. De mi a helyzet az önkormányzatokkal? Fenyegetheti-e csőd a településeket is a válság hatása és a svájci frank szárnyalása miatt, hiszen a legtöbb helyen már vettek fel hitelt. Sopronnak például több mint 14 milliárd forint a hitelállománya, ideértve a folyószámlahitelt és a kötvényeket is.

Az adósságállománynak 22 százalékát érinti a frank árfolyamának változása.
– Talán célszerű a 2010. június 30-i időpontot alapul venni ahhoz, hogy precízen válaszolni tudjak – kezdte magyarázatát Nagy István, az önkormányzat közgazdasági osztályának vezetője. – Erre az időpontra készült a féléves beszámoló. Az önkormányzat adósságállományának összege 2010. június 30-án 14.434 millió forint volt. A teljes adósságból viszont csak 3204 millió került svájci frank alapon kibocsátásra, a többi hitel- és kötvénytartozás forintalapú. Az adósságállománynak tehát 22 százalékát érinti a frank árfolyamának változása. A svájci valutaalapú kötvénykibocsátás döntő része, 87 százaléka 2006 júliusában, a többi 2007 októberében történt. Az árfolyam a kibocsátáskori szinthez képest azóta mintegy 40 forinttal emelkedett, a svájcifrank-alapú kötvény tőke- és kamatösszegének fizetése a magasabb árfolyamon történik. Az árfolyam-emelkedés hatása – ha a 40 Ft/CHF árfolyam-emelkedéssel számolunk – a 2010. éves költségvetésre 50,4 millió forint többletet jelent – mondta el a pénzügyi szakember.

Nagy István szerint ha már számolunk, számoljunk precízen. Mert a teljességhez hozzátartozik, hogy a svájcifrank-kamatszint a kibocsátáskori szinthez képest mintegy 1,6 százalékkal csökkent. Az éves kamatösszeg a teljes svájcifrank-alapú kötvénytartozásra vonatkozik.

Tehát míg az árfolyam-emelkedés kiadásnövelő tényező, amely csak az időszaki tőke- és kamatösszegre vonatkozik, addig a kamatcsökkenés a teljes tőkeösszegre vonatkozik és kiadáscsökkentő hatása van. Mindez számokkal: az árfolyam-emelkedés hatása a 2010. évi költségvetésre 50,4 millió forint; a kamatcsökkenés hatása pedig idén 48,9 millió forint. A soproni önkormányzatot tehát nem fenyegeti pénzügyi válság a frank szárnyalása miatt.

– A kötvénykibocsátások tőketörlesztési türelmi ideje mindegyik kötvényszerződésben 36 hónap. A 2007. évben kibocsátott kötvény teljes tőketörlesztése csak a 2011. évben lép be, melynek hatása jelen árfolyammal számítva 11,7 millió. A kamatcsökkenés kiadáscsökkentő hatása évről évre kisebb, mivel a tőketörlesztéssel a kamatszámítás alapja, a tőkeösszeg csökken. Tehát a következő évekre – feltételezve a jelenlegi árfolyam- és kamatszintet – az árfolyam-emelkedés hatása egyre nagyobb mértékben haladja meg a kamatcsökkenés hatását, évente egyre növekvő többletkiadást jelentve az önkormányzatnak – tájékoztatott Nagy István, hozzátéve, mindez a jelenlegi számokkal érvényes, s ki tudja, hogy áll a frank–forint aránya két év múlva...

Olvasóink írták

  • 1. ssmd 2010. október 07. 21:01
    „Noha a város egyik legnagyobb problémája az adósság- és hitelállomány nagysága, a kampányban sem a szocik, sem a jelenlegi Városvezetés nem ismertette reális megoldási javaslatait a soproniakkal ebben a kérdésben. A Városvédőknek voltak egyedül javaslataik:
    http://www.sopronivarosvedok.hu/programunk/varosvedk-a-felels-gazdalkodasrol.html

    http://somogyimiklos.blogspot.com/2010/10/adossagallomany.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxizni is lehet a kékfrankkal

Több tízmillió kékfrank van forgalomban Sopronban és környékén, a kibocsátott utalványok értéke év… Tovább olvasom