Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Sopronban is csökken a vérkészlet

Az elmúlt hetek intenzív vérfelhasználása miatt csökkenő szintet mutatnak a vérkészletek.

A Magyar Vöröskereszt ezért arra kéri a lakosságot, hogy minél többen jelenjenek meg a következő napokban szervezett lakóhelyi, munkahelyi, iskolai véradásokon - számolt be az okosnet.hu.

Gráczol Hajnalka, a Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Képviselője elmondta, hogy Sopronban és környékén mindig nagy számban jelennek meg a véradók, ezért ha országos szinten vérkészlet-hiány lép fel, akkor ezt a megyénkből is ki lehet pótolni.

A teljes cikk>>

Olvasóink írták

 • 10. karakter 2010. november 08. 16:59
  „A munkáltatók is így értelmezik.”
 • 9. egysoproni_ 2010. november 08. 11:25
  „1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről ami a mai napig hatályban van!!

  107. § Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól
  a) amíg állampolgári kötelezettségét teljesíti;
  b) közeli hozzátartozója [139. § (2) bekezdés] halálakor, esetenként legalább két munkanapon át;
  c) ha keresőképtelen beteg;
  d) a kötelező orvosi vizsgálat (ideértve a terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatot is) teljes időtartamára;
  e) amíg önkéntes, illetőleg létesítményi tűzoltóként tűzoltási vagy műszaki mentési szolgálatot lát el, feltéve, hogy a tűzoltás és a műszaki mentés nem munkaköri kötelessége;
  f) a véradás miatt távol töltött teljes időtartamra, a munkahelyen kívül szervezett véradás esetén legalább négy órára;
  g) ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a munkahelyén megjelenni;
  h) munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a munkáltató engedélye alapján;
  i) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés teljes időtartamára.

  Vagyis ha az adott munkahelyre kivonulnak pl: a vöröskeresztesek véradás miatt akkor csak a véradás időtartamára jár a távollét. Ha a munkahelytől távolabb történik a szervezett véradás (és ha mondjuk a minka végeztével már nem tudna valaki menni) akkor max. 4 órát lehet így távol valaki, legalábbis én így értelmezem!”
 • 8. karakter 2010. november 07. 20:06
  „Azt hogy "itt nálunk" úgy értem, hogy Magyarországon. A munka tövénykönyve tartalmaz valami ilyesmit.”
 • 7. egysoproni_ 2010. november 07. 19:06
  „6. karakter!
  Igen a szabadság... annyit kapunk mi is, hogy átmehetünk vért adni. Megkapjuk azt a kb. fél, háromnegyed órát.”
 • 6. karakter 2010. november 07. 18:13
  „Itt nálunk fél nap szabadság jár érte, azt hiszem. De nem tudom, hol van az a munkáltató, aki ezt meg is adja.”
 • 5. egysoproni_ 2010. november 07. 17:44
  „4. karakter!
  A véradás ingyenes is mind itthon magyarországon mind odaát a sógoroknál! Az önkéntes és térítésmentes véradás elve nem zárja ki a véradóknak nyújtott kompenzációt, amennyiben az a véradással kapcsolatban felmerült költségek térítését és a kellemetlenségek jóvátételét szolgálja. Több tagállamban is megtérítik az utazási költségeket. Csehországban az utazási költségeken felül a kiesett jövedelem is kifizethető, de erre a gyakorlatban ritkán kerül sor. A véradó kérhet adókedvezményt, ha a jövedelemkiesést nem igényli vissza véradáskor (ez véradásonként kb. 10 euró, évente legfeljebb 50-70 euró adókedvezményt jelent). Az adókedvezményt kérő véradók aránya a becslések szerint 60%, mivel sok véradó nem fizet adót (például mert diák). Egyes véradók időarányos kárpótlást kérnek.A magyarországi vérgyűjtő központok az indokolt és igazolt utazási költségeket térítik az országos vérellátó szolgálat főigazgatója által megállapított rögzített ráták szerint. Az útiköltségeket akkor is térítik, ha az önkéntes nem bizonyul alkalmasnak a véradásra. Amúgy meg 500 Ft jár alkalmanként utalvány formájában. Megjegyzem véradó vagyok közel 9 éve. Plazmát részben pedig a pépnzért adok részben pedig ezzel is segítek embereken. Míg magyarországon a leaditt vérből vonják ki a plazmát addig plAusztriában a vérplazmát is jobban gyűjtik mint nálunk. Ugyanakkor a vér pótolható más egyéb dologgal addig a plazma csak és kizárólag a plazmával pótolható! De plazmából gyógyszereket is készítenek. Pl: váralvadási faktorokat stb... 25 plazmadonor plazmája kell pl egy hemofiliás beteg 1 havi gyógyszerének az elkészítéséhez és akkor ez még csak 1 ember havi gyógyszer adagja és akkor még nem beszéltünk a súlyos égési sérültekről és egyén betegről akiknek a vérplazmára van szükségük. Úgyhogy lehet fikázni, de a pénz mellett ezzel embereken is segítek!”
 • 4. karakter 2010. november 07. 15:45
  „Én már töbször is adtam vért, de még nem kaptam soha. És fogalmam sincs, hogy mi történik azzal a vérrel, amit leadtam. Még az is lehet hogy gyógyszert készítenek belőle, aztán kiviszik külföldre.

  Egyébként érdekes, hogy Ausztriában tudnak érte fizetni, ugyanis egy EU alapelv alapján térítésmentes nálunk a véradás. És ha jól tudom, Ausztria is EU tag.”
 • 3. edriana 2010. november 07. 14:52
  „Mi lesz, ha egyszer nektek lesz rá szükségetek és mások mondják azt amit ti? Elhiszem, hogy kell a pénz, de már a vérünket is más országokba visszük? Nem az 500 forintos vagy akármennyi eurós fizetségért kéne menni!”
 • 2. egysoproni_ 2010. november 07. 12:37
  „500 Ftos TESCOS utalványt adnak! Ezért járok ki vérplazmát adni Ausztriába mert mott 15 - 115 Euro közti összeget fizetnek alkalmanként! Badam! Ha érdekel ki tudlak oda szerezni. Havi átlag 100 Euro kereshetsz meg vele.”
 • 1. badam 2010. november 07. 11:35
  „Füzessenek érte azt akkor majd elmegyek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kispálya - az utolsó forduló eredményei

Véget ért az őszi idény. Itt megnézheti, hogy mit játszottak a csapatok az utolsó fordulóban. Tovább olvasom