Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Sopronban hetvenen haltak meg a rossz levegő miatt

Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány számításai szerint tavaly a rossz levegő miatt Sopronban hetvenen haltak meg.

Meglepő adatokat hozott a Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány kutatása. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a levegő szennyezettsége miatt hányan veszítették életüket tavaly.

Az 55 ezer lakosú Sopronban ez a szám 2010-ben hetven volt.

- A lakosság számára a kutatás azt jelzi, hogy a légszennyezés, környzettudatos életmód milyen kihatással van a mindennapi életre - mondta el portálunknak Szuhi Attila, az alapítvány szakértője. - Már az egyén is sokat tehet azért, hogy tisztább levegőjű környezetben éljünk. Lehetőség szerint az avart komposztálja és ne égesse el azt. Ezen túl ajánlatos korszerűsíteni a fűtési rendszert a nyílászárókat. Mindezek egyszer nagyobb befektetést jelentenek, de hosszú távon mindenképpen megtérülnek.

A szakértőtől megtudtuk, hazánk fekvése a Kárpát medencében is speciálisnak mondható. Sok esetben, például szélcsend idején megreked Magyarország felett a szmog. Azaz mindig van valamekkora háttérszennyezettség.

Sopronban hetvenen haltak meg a rossz levegő miatt. Fotó: Magasi
Sopronban hetvenen haltak meg a rossz levegő miatt. Fotó: Magasi


A módszertanról

- Az egyesült államokban végeztek ilyen kutatásokat, s az innen kapott tapasztaltok alapján lehet következtetni a hazai adatokra - folytatta Szuhi Attila. - Sopron és a többi város esetében lekértük a levegő szennyezettségi adatokat, valamint a halálozások számát. S egy algoritmus segítségével kaptuk meg számokat. A módszer megbízhatónak mondható.

A kutatásról

A légszennyezés.hu által végzett kutatás a 2010-es év szálló por szennyezettségének egészségügyi hatását vizsgálta, és 23 mérőállomással rendelkező város légszennyezettségi adatait elemezte ki. A számításokat az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott módszertannal végezték el.

A Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány számításai szerint mintegy 5000 ember halt meg idő előtt a kis méretű légköri aeroszolok, vagy közismertebb nevén a szálló porok káros egészségügyi hatása miatt. Budapesten 2720, Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset vezethető vissza statisztikailag a levegő szennyezettségére.

Portált is indítottak

Az összes város adata megtalálható a légszennyezés.hu oldalon, ahol a korábbi év adatai is visszakereshetőek, térképes formátumban. A lakossági megkeresésekre reagálva elindították ingyenes e-mailes szmog-riasztásukat is, amelyre bárki feliratkozhat, és egy órán belül e-mailben értesül, amennyiben településén határérték felett alakul a levegő szennyezettsége. Céljuk ezzel javítani a lakosság tájékoztatását, és segíteni a káros hatások kivédését.

Olvasóink írták

 • 12. @méhecske@ 2011. március 03. 18:26
  „Szómóru hogy ijen megtőrténhetet”
 • 11. soproni 2011. január 04. 13:01
  „Ez valami vicc ? Valaki a hasára csapott,vagy utánajárt a hír valódiságának és konkrét tényeket közölt? Vajon a 70-ből mennyi dohányzott és milyen volt az egészségi állapotuk,mennyi idősek voltak.....? Hány millió ember halálát okozza a dohányipar,mert engedik forgalmazni az általuk előállított mérget? Arról nincs statisztika?”
 • 10. 1soproni 2011. január 04. 08:53
  „Csery!
  Az általad linkelt oldalon olvasható: Győr (168)”
 • 9. Alpokalja 2011. január 03. 20:18
  „Valamelyik sötétzöld megint álmodott valamit...”
 • 8. karakter 2011. január 03. 20:10
  „Ahol a halálok az öregség, ott mindenhol lehet mondani, hogy a rossz levegő miatt haltak meg. Mert mondjuk jó levegő esetén az életük pár hónappal hosszabb lehetett volna. De ha azt nézzük, hogy régen, amikor még nem volt ennyi légszennyező dolog, az emberek mégis rövidebb ideig éltek, mint most, akkor mégiscsak azt mondhatjuk, hogy nem olyan rossz az, ahol most tartunk.”
 • 7. xen 2011. január 03. 20:10
  „hülyeség”
 • 6. csery 2011. január 03. 18:14
  „http://legszennyezes.hu/hirek/61-legfrissebb-hirek/241-5000-ember-halt-meg-a-legszenyezettseg-miatt-2010-ben
  Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset vezethető vissza statisztikailag a levegő szennyezettségére. Győri adatokra is kíváncsi lennék.”
 • 5. bleee 2011. január 03. 16:13
  „Igazatok van Cseszneki és Freddi/S nemde?”
 • 4. bobo 2011. január 03. 15:54
  „Érdekes számok. Ugyanakkor a hivatkozott korábbi tanulmányukban http://www.legszennyezes.hu/szuhi.pdf oldalakon keresztül sorolják a bizonytalansági tényezőket.

  Ráadásul nem derül ki a szövegből, a halálozási adatokba mit vettek bele. Mert aki nem soproni lakos, csak itt hunyt el, arra a soproni levegő nem lehetett nagy hatással. Ugyanígy a balesetek áldozatait is ki kéne hagyni és még sok más halálokot (dohányzás stb.)

  Talán úgy lenne a helyes, ha azt mondanák, kb. 70 soproninál a légszennyezés is közrejátszhatott a halálukban.”
 • 3. Csetneky 2011. január 03. 15:38
  „Szerintem azért ezt elég nagy bátorság ilyen kategórikusan kijelenteni. Egyébként milyen lenne a levegő szennyezettsége, ha valamiféle ipari tevékenység is lenne a környéken?”
 • 2. józanparaszt 2011. január 03. 13:19
  „Minden óceán kicsi vízcseppekböl áll! aki teheti, gondolja meg mikor KELL a kocsi, és mikor lehetne mással is közlekedni...feltétlen szükségem van a többszáz, vagy többezer kilométert utaztatott termékekre? mi lenne, ha a közelben gyártott/termelt árut venném? stb..stb”
 • 1. FREDDY/S 2011. január 03. 12:55
  „Amíg nem ismerik fel az illetékesek az alternatív energia környezetkímélő hatását, addig sokra nem lehet számítani, mert az eltévesztett beruházások is jelentősen segítik a környezetszennyezést, mint például a tehermentesítő út és az aranyhegyi iparterület elhelyezése is, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődhet a kerékpárút építése, hitel nélkül

Újabb előrelépés történt a Répcevis és Zsira közötti kerékpárút megvalósítása érdekében. Tovább olvasom