Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sopronban egészségtelen a levegő

Sopronban a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt hétfőn veszélyesnek minősítette Debrecen és Kazincbarcika levegőjét, de több más településen is romlott a levegő minősége.

Az OKI honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték Debrecent és Kazincbarcikát. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm feletti, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít.
A levegő kilenc településen "egészségtelen", így a térképen narancssárga jelöléssel szerepel Sopron, Győr, Pécs, Budapest, Tököl, Putnok, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.
Zöld színnel jelölték, vagyis "kifogásolt" Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Esztergom, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján és Eger levegője. Az OKI térképe szerint Tatabánya és Hernádszurdok levegője "elfogadható".

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az "elfogadható" szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a "kifogásolt" szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban azt közölte az MTI-vel, hogy szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van - helyi rendeletben meghatározott - szmogriadó-terve. Számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadó-tervet készíteniük, például az egyik feltétel a település lélekszáma - ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező -, de egyebek mellett a légszennyezettséget is figyelembe kell venni.

Korábban több településen is szmogriadót kellett elrendelni a szálló por magas koncentrációja miatt. Legutóbb, múlt pénteken, Nyíregyházán és Miskolcon is visszavonták a riadót.

Olvasóink írták

 • 2. ifhorvth 2011. november 16. 06:40
  „kukac40. :)
  Ezeket az "eszetleneket" nevelni,átformálni már nem lehet. A közlekedés ilyen fog maradni hosszú évekig. Sajnos.
  A szolárium barna, okos telefonos, terepjárós anyuka természetesen a "tábláig" vinné a gyerekét.(csak azért is)
  Vagy még azon túlra is, ha éppen telefonál. Szerintem az iskolabusz sem lenne megoldás. A sok "terepjáró" miatt az iskolák közelébe se érne.”
 • 1. Kukac40 2011. november 14. 19:09
  „Amíg a város közlekedését eszetlenek szervezik, alakítják, addig nem is lesz jobb. Szülők nagyrésze a tábláig vinné a gyerekét, ha beférne az iskolakapun.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorta isznak és drogoznak a soproni fiatalok

Rendőrség szerint a buliba induló fiatalok potenciális ital- és, vagy drogfogyasztók lehetnek. Akció… Tovább olvasom