Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

''Sopronban eddig és ne tovább!''

„Sopronban eddig és ne tovább! Jó, hogy nyugdíjas lettem, s nem kell tovább dolgoznom a mostani egészségügyi struktúrában."

Így fogalmazott dr. Scherfel Tibor, a soproni Erzsébet-kórház sebészeti osztályának nyugdíjba vonuló osztályvezető főorvosa, akinek több mint két évtizedes eredményes soproni tevékenysége kivívta a szakma országos elismerését. Az orvostársadalomban, a sebészek egymás közt nemes egyszerűséggel „a soproni modell" kifejezéssel illették az osztályvezető főorvos munkásságát.

Dr. Scherfel Tibor – Debrecenből történt idejövetele, 1985 óta – mindenekelőtt bevezette a sebészeti osztályon az „elsődleges és végleges" megoldások alkalmazását. Ennek lényege: történjen akár hétköznap délelőtt, vasár- vagy ünnepnap késő este bármilyen sebészeti beavatkozást igénylő orvosi eset vagy baleset, sokoldalú felkészültségük révén a soproni sebészeknek már az elsődleges műtéteknél is a végleges és optimális megoldásra kell törekedniük. Korábban, ügyeleti időben például csak az ideiglenes jellegű ellátásra volt mód, ezáltal a későbbiekben esetleg több plusz beavatkozást kellett elvégezni. Ez a gyakorlat alaposan megváltozott Dr. Scherfel Sopronba érkezése után, aki a sebészeti munka feltételeit is javította.

Tömören összefoglalva: klinikai szintre emelte a soproni sebészeti osztály munkáját. Persze, mindehhez a sebészek igen sokoldalú és komoly felkészítésére volt szükség. Az osztályvezető főorvos a huszonkét év alatt huszonegy szakorvost nevelt ki, ennek köszönhetően az osztály igen színes spektrumon tud dolgozni: a sebészet mellett az ortopédia, a baleseti, az ér- a gerincsebészet, illetve a protetika és a plasztikai sebészet területén. Ez a teljesítmény ugyancsak kivívta a szakma országos elismerését.

– Azt hittem, a műtőszike úgy fog kiesni majd a kezemből, ha jön a vég, de már örülök, hogy nyugdíjas leszek. Mert ami most szakadt az egészségügyre, az minden józan észnek ellentmond. Számomra megkönnyebbülést jelent, hogy egy percet sem kell tovább dolgoznom az új struktúrában – mondta a főorvos, aki részletezte: nyugdíjasként végre hozzáfoghat annak a több száz könyvnek az elolvasásához, amelyeket hivatásának gyakorlása miatt eddig még nem tudott kézbe venni. A festészet művelését is újrakezdi, s ami a legnagyobb öröm: sokkal több időt szánhat két unokájára, a 14 éves Milánra és a hétéves Botondra.

– Van a Tisza partján egy kis faházunk, most végre elérkezett az idő, hogy a természet szépségének jobban átadjuk magunkat. Soproni otthonunkat sem fogjuk feladni: a város életem részévé vált.

Gosztonyi M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad Sopronban a sörgyár

Szó sincs arról, hogy a soproni sörgyár termelését leépítik, illetve Szlovákiába helyezik át – értesült a Kisalföld. A Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt. további fejlesztéseket tervez. Mégis, Sopronban makacsul tartja magát a hír, hogy a termelést fokozatosan leépítik, majd áttelepítik Szlovákiába. A jól értesültek tudni vélik, hogy az új gyárat már építik északi szomszédunknál. Tovább olvasom