Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Sopronban csökkent a határsértők száma

Az országos tendenciával ellentétben Sopronban és térségében idén az elmúlt nyolc hónapban csökkent az illegális határátlépők száma.
Az elmúlt nyolc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest országos szinten mintegy negyven százalékkel nőtt az illegális bevándorlók száma. A Győri Határőr Igazgatóságnál is hasonló mértékű emelkedést tapasztaltak. Ezzel ellentétben a Soproni Határrendészeti Kirendeltség területén csökkent azok száma, akik törvénytelenül akartak külföldre jutni. Összehasonlításul: az elmúlt évben augusztus végéig 330-an, míg idén 230-an próbálkoztak meg a határon átszökni.

Hamis okmányokkal

– Az elkövetési módszerek tekintetében továbbra is jelentős a hamis vagy meghamisított európai uniós, ezen belül a schengeni okmányok, vízumok, tartózkodási engedélyek felhasználása – mondta el lapunk érdeklődésére Gonda Katalin főhadnagy, a Győri Határőr Igazgatóság szóvivője. – A hamis olasz tartózkodási engedély felhasználásával elkövetett közokirat-hamisítások száma az év elejétől csökkenő tendenciát mutat. Felerősödött azonban a fényképcsere módszerével meghamisított, illetve személycsere módszerével felhasznált közokirat-hamisításos ügyek száma. Az embercsempészés miatt indított ügyekben az első negyedévben a közokirat-hamisításhoz kapcsolódó módszer, majd az „elbújtatásos" módszer volt a meghatározó. Az embercsempészek leggyakrabban 1–3 fős csoportok határátlépéséhez nyújtottak segítséget.

Ukrán a legtöbb

– Az embercsempészéssel gyanúsított személyek többsége magyar, ukrán és osztrák állampolgárságú volt. Az illegális migrációhoz kapcsolódó cselekményekről elmondható, hogy az állampolgársági összetétele lényegesen nem változott. Továbbra is az ukrán (39 százalék), a román (15 százalék), a szerb (9 százalék), valamint a moldáv (5 százalék) elkövetők száma volt a legnagyobb.

Országosan több mint fele

A szóvivő hozzátette, az országosan felfedett, illegális migrációhoz kapcsolódó cselekmények közül a közokirat-hamisítások 56 százalékát, illetve az embercsempészéssel összefüggő esetek 40 százalékát a Győri Határőr Igazgatóság illetékességi területén fedték fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet az iskola

Nagyot változott a világ egy nap alatt Fertõszéplakon. Csütörtökön este még úgy tûnt, meghiúsul az az elképzelés, hogy ingyenlakásért iskolájukba íratnak legalább tizenkét ötödik, hatodik és hetedik osztályos gyereket annak érdekében, hogy megmaradhasson a nyolcosztályos iskola. Mostanra azonban már kiderült: 54 család szeretné gyermekét a helyi iskolába íratni. Tovább olvasom