Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Sopronban csak készpénzt fogadnak el

A soproni kórházban betegellátó épületenként kialakított pénztáraknál történik a vizitdíj vagy a kórházi napidíj befizetése.
A soproni Erzsébet oktató kórház vezetése tegnap öntötte végleges formába a járóbeteg-szakellátás vizitdíja, illetve a fekvő betegek kórházi napidíja fizetésének mikéntjét. Február 15-től lép életbe az új rendszer.

Kell a tajkártya

– Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kórházi szakrendelésre, illetve fekvőbeteg-ellátásra feltétlenül hozzák magukkal a tajkártyát, ugyanis a vizitdíj, illetve a kórházi napidíj befizetésénél a nyugtára rá kell vezetni az illető nevét és a tajkártya számát. Csak ezt követően kerülhet valaki orvos elé, kivéve a sürgősségi ellátást – kezdte tájékoztatóját Tiborcz Sándor, a soproni Erzsébet oktató kórház gazdasági igazgatója. – Minden egyes betegellátó épületben lesz pénztár, ahol

egyelőre kizárólag készpénzt tudnak elfogadni, de megvizsgáljuk az automatás fizetési mód bevezetésének lehetőségeit is. A vizitdíj, illetve a kórházi napidíj térítését nyugtával igazolja az intézmény. A vizitdíjat az ellátás igénybevétele előtt, a napidíjat a kórházból történő elbocsátáskor kell rendezni. A páciensnek a nyugtát be kell vinnie magával az orvoshoz, aki azt bélyegzővel és aláírással fogja érvényesíteni. A nyugta megőrzése azért is fontos a beteg számára, mert a járóbeteg-szakellátásban a húsz alkalom fölötti rész visszaigényelhető a lakóhely, ennek hiányában a tartózkodási hely szerinti illetékes jegyzőtől.
Megjegyzendő, hogy amennyiben egy beteg a kórházban egy napon több szakrendelést is igénybe vesz, a vizitdíjat csak egyszer kell térítenie.

Ki fizet emelt vizitdíjat?

– A járóbeteg-szakellátásban a vizitdíj háromszáz forint. Emelt vizitdíj – hatszáz forint – fizetendő, ha a beutalóköteles szakrendeléseket a beteg beutaló nélkül veszi igénybe vagy más intézetbe szóló papírral jelentkezik – folytatta Tiborcz Sándor. – Ezerforintos, emelt vizitdíjat kell téríteni akkor, ha a beteg ügyeleti időben keresi fel az intézményt, s betegsége nem igényel rendeletben meghatározott sürgősségi ellátást. (Ilyen például az életet veszélyeztető vérzés, szülés, akut légzési elégtelenség, nyílt csonttörés.)
A fekvőbeteg-szakellátás napidíja háromszáz forint.

Amikor nem kell vizitdíjat fizetni...

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 év alattiak esetében; sürgősségi ellátáskor; terhesgondozás és szülés esetén; kötözésért, ha azt nem az orvos végzi. Nem vizitdíjas a gyógytorna, a fizikoterápiás kezelés, illetve a rosszindulatú daganatos betegségekben szenvedők oki és tüneti kezelése; a vesebetegek dialíziskezelése és az ezzel összefüggő vizsgálatok. Nem kell vizitdíjat fizetniük a veleszületett véralvadásos betegeknek a kezelésért; a véradással összefüggő vizsgálatokért, a cukorbetegség kezelésénél. Vizitdíjmentes a szerv- és szövetátültetésre várók és a szerv- és szövetátültetésen átesettek gondozása; a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek, továbbá a skizofrénia és a súlyos depresszió kezelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás az általános iskoláért

Fertőendréden az általános iskola alsó, Agyagosszergényben pedig a felső tagozat szűnik meg… Tovább olvasom