Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Sopronban büntetett az ízlésrendőrség

Önt is zavarja, hogy a szomszédja püspöklilára festette a kerítését? Rondának talál egy-egy belvárosi romhalmazt? Elkapja a viszketés egy ízléstelen kirakat láttán? Tapasztalatait ossza meg velünk, addigis gyönyörködjön az általunk összegyűjtött csokornyi rondaságban. Ezúttal Sopronban büntetett az ízlésrendőrség.
A körülbelül három éve kitett hirdetés szerint garázsok és exkluzív lakások vásárolhatók az itt látható belvárosi romhalmazban. Valamilyen furcsa oknál fogva a ház tetőszerkezetét – cserepekkel együtt – felújították, de a lejjebb eső részek valamiért kimaradtak a szórásból. A macskakövek közük kikandikáló gaz külön imázst ad az összedőlés határán álló impozáns épületnek. Reméljük, eddig kevés lakásvásárló ölt nagyobb összeget az ingatlanba.

Garázsok és exkluzív lakások...
Garázsok és exkluzív lakások...

A kiváló ízlésre valló dizájnt, mellyel a soproni vásárcsarnok rendelkezik, még a szocializmusban álmodták meg. Ez a hiba bocsánatos lenne, ha legalább valami szívderítő motívumokkal megpróbálnák díszíteni a szürke szocreál oszlopokat. Akkor nem lenne az az érzésünk, hogy ottmaradtunk 1980-ban egy moszkvai buszpályaudvaron.

A soproni vásárcsarnok . Fotó: Mgasi Dávid
A soproni vásárcsarnok . Fotó: Ízlésrendőrség


Két nyilvános vécé is szerepel a top 6-os összeállításunkban, melyek évek óta üresen állnak. Már várjuk, hogy fogorvosi rendelőt, kozmetikát vagy plasztikai sebészetett nyissanak bennük, hiszen Sopronban sosem elég a szolgáltatóiparból. Az ízlésrendőrség különben is él-hal a szemöldöktetoválást és plazmafényes fogfehérítést bemutató óriásplakátokért.
Ez a ház a város szégyene – mondatott ki valamikor a kilencvenes évek elején, így az ízlésrendőrség nem átallja kommentár nélkül közkinccsé tenni az azóta nagy változáson keresztülment (beomlott a tető) épületet. Helyszín: Sopron, belváros.

Ez a ház a város szégyene - a kilencvenes évek eleje óta. Fotó: Magasi Dávid
Ez a ház a város szégyene - a kilencvenes évek eleje óta.


Telefonálni már nem lehet itt, de – ha kidobnak a lakótársak az albérletől – éjjeli menedéknek kiváló ez a három telefonfülke. A komfort és a keleti kényelem nem jellemző, de 170 centi alatt kinyújtott lábbal is el lehet férni benne.

Éjjeli menedék. Fotó: Magasi Dávid
Éjjeli menedék. Fotó: Ízlésrendőrség


Bónuszként adjuk közre a Fő téren, a város legszebb reneszánsz erkélyét díszítő karácsonyi dekorációt. A műanyag fenyőágakat ékesítő arany csengettyűk garantáltan ünnepi hangulatba hozzák Önt márciusban is!

A város legszebb reneszánsz erkélye márciusban.
A város legszebb reneszánsz erkélye márciusban.

(Meglepve tapasztaltuk a soproniak utcadíszítési kreativitását az Ógabona tér környékén. A VOLT Fesztivál óta nem volt részünk hasonló látványban, csak remélni tudjuk hogy éppen senki nem tartózkodott benne, míg szorgos kezek az árokba hajították a mobilklotyót.)

Csak remélni tudjuk hogy éppen senki nem tartózkodott benne.
Csak remélni tudjuk hogy éppen senki nem tartózkodott benne.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. SopronIDoma 2008. április 01. 09:54
  „Tisztelt Szerző!

  Nem biztos, hogy Sopronban kellene keresni hiányosságokat, mert az mindenhol megtalálható, pláne nem hülye példákat!Amiket ide összegyűjtöttetek ennél vannak sokkal elképesztőbb látványok is , de ezek közt volt olyan is ami egyáltalán nem súlyos.A vásárcsarnok területét egyik pillanatról a másikra nem lehet megváltoztatni és nem égető fontosságú Sopronnak ez az esetleges felújítás. Ezer más fontosabb beruházás van / pill sopron életében.”
 • 28. Egy aggódó soproni 2008. április 01. 08:31
  „Tisztelt Városvezetés!
  Tisztelt Fórum!
  TIsztelt Hozzászólók!

  Azért tényleg elkeserítő ám, hogy Sopron belvárosában, a Hátsókapu utcában így kell kinéznie egy háznak. Nem egy, nem kettő, hanem már három éve húzódik ez az építkezés!
  Mostanra az építettető teljesen levonult, nem is várható ennek
  az épületnek a befejezeése! Hogyan tudja ezt a város vezetése, a különböző hatóságok elnézni? Miért nem tesz senki semmit ez ellen?
  Elkeserítő látvány! És mindez a belvárosban....

  Egy aggódó soproni”
 • 27. Hozzászóló 2008. március 31. 12:36
  „Kedves akadékos! Nem az a baj, hogy valaki észreveszi a rossz, csúnya stb. dolgokat és hidd el, a szaglásommal sincs semmi, én sem kedvelem a környezetem rombolását, csúfítását. A gond az, hogy szerintem egy-két kivétellel hülye példákat sikerült találni, pedig biztosan tudom, hogy vannak ennél cifrábbak is. Pontosan erre hívtam fel a figyelmet. Egy árokba borult WC az építkezésen, amit éjjel valami randalírozó beledöntött, délelőtt meg már ki is szedik, nem igazán jó példa a városképrombolásra. Ami a történelmi gazdanegyedben történik egy-két házzal, az inkább. Plusz arra akartam ráirányítani a figyelmet, hogy ha már az ocsmány dolgokat ilyen jól megtaláljuk, akkor legyünk fogékonyak a szépre is és írjunk arról is, hátha ragadós a példa. Ennyi.”
 • 26. deokrata 2008. március 27. 18:57
  „Ezekről mindannyijan tehetünk, a város elfáradt jegyzője,
  a 25 fős építésügyi hatóság ellenőrzésnek hiánya, sok város rendészeti munkahely pályáztatása, a városépítészeti bizottság nem mmegfelelő munkája, Fodor, Abdai, Havas és Simon volt Határőr Elvtársak egyéni áldozatvállalásnának nem megfelelősége. Sajnos nen nem teszik szebbé, tisztábbá, élhetőbbé a történelmi várost.
  Pályátzatoktól várják a pénzt, de narancsszinűkre tekintettel folyamatoan eredménytelenül.
  Nem hajlandóak saját költségtérítséüket, saját két keziű munkájukat munkaszüneti napokon az elvégzendő munkákra felajánlani”
 • 25. nézegető 2008. március 27. 17:11
  „A Várkerület szégyene a Hátulsó utcában levő ház. Most már lassan összedöl, de senkit sem zavar.Évek óta már ilyen állapotban van, senki sem foglalkozik vele.”
 • 24. bánfalvi 2008. március 27. 15:01
  „Jó példa a HOGYANVÉDEKEZZÜNKARÉSZEGENPISILŐK ellen a Bánfalvi út Hajnal tér felőli végén található volt virágüzlet "portálja" Érdemes megnézni, hogy egy üzlettulajdonos fantáziája és izlése mire képes. Ez a Közterületeseknek nem szúr szemet? A jó ízlésnek is van határa!”
 • 23. akadékos 2008. március 27. 14:03
  „Kedves Hozzászóló! Miért fáj neked hogy valaki észreveszi, hogy sz*r van a lépcsőfordulóban? Úgy látszik, neked elveszi a lokálpatriotizmus a szaglásod. Ezek a képek sopronban készültek, mert valakinek szúrták a szemét a lerobbant látvány. De szerintem jobbító a szándék...”
 • 22. Bazsa 2008. március 27. 14:02
  „Kedves hozzászóló! Kinek nem inge, nem veszi magára.
  Attól a tény még nem változik, hogy valaki esetleg győri, vagy soproni újságíró. Szerintem.Kérlek javíts ki ha tévedek.”
 • 21. Hozzászóló 2008. március 27. 13:36
  „Végül pedig a volt MATÁV épület tudtommal hasznosításra vár, talán el is adták. A telefonokat nyilván leszerelték. Mégis mit kellett volna még tenni? Valóban nem szép a jelenlegi állapot, de senki nem szokta átalakítani vagy kifesteni a házát mielőtt továbbad rajta. A szerző bizonyára győri, mert ott megszokott látvány a fülkékbe vagy az igazolványkép készítő automatába befészkelt hajléktalanok színes kavalkádja pl. a vasútállomáson. Tisztelt Ízlésrendőr! Ez itt Sopron, az ország legszebb városa, és akárhogy is van vagy lesz, büszkék vagyunk rá és megőrizzük.”
 • 20. Hozzászóló 2008. március 27. 13:29
  „A "mobilklotyóval" kapcsolatban egyenesen sértőnek találom a szerző azon megjegyzését, miszerint meglepődik a soproniak utcadíszítési kreativitásán. Egy véletlenül elkapott állapotot a város szépséghibájaként minősíteni elég erős, nem beszélve arról, hogy egyesek rongálási hajlamát a soproniakra általánosítani pedig kikérem magamnak.”
 • 19. Hozzászóló 2008. március 27. 13:22
  „A piaccal kapcsolatban az a véleményem, hogy kétségtelen, hogy a nem lefedett tér nem praktikus sem az árusítás, sem pedig a vásárlás szempontjából, ugyanakkor helytelennek tartom a moszkvai buszpályaudvar hasonlatot. Először is a szerző összehasonlíthatna egy-két orosz metróaluljárót a budapestiekkel mielőtt díszítésről kezd papolni az oroszokat leszólva, másodszor pedig a nyers beton a piac építésének idején modern és építészetileg messzemenőkig támogatható, elfogadott megoldás volt. Ez annak a kornak a lenyomata. Lehet, hogy sokaknak nem tetszik vagy bántja a szemét, mégis ez egy letűnt korszak (ha úgy tetszik) építészeti öröksége, csupán a szerző szubjektív véleménye nem indokolja annak átalakítását, vagy ahogy írta, szívderítő motívumokkal való díszítését.”
 • 18. Hozzászóló 2008. március 27. 13:11
  „Egyébként ha szégyenfalat csinálunk, akkor be kellene mutatni korunk (reklámszlogennel élve) kisnagy hőseit is, akik saját pénzükön bizony-bizony tesznek a városkép megóvása érdekében. Nyugodtan lehetne névvel is, hátha a jó példa ragadós. Ne feledjük, hogy elkészült a Gyógygödör épületének felújítása, a Szent Orsolya iskola felújítása, a Hillebrand-ház felújítása, a Gazdanegyed egy romos házából létrejött az Erhardt-étterem, folyamatosan újul a Szentlélek-templom, elkészült a Széchenyi gimi, előtte a Berzsenyi, szép állapotban tartják a Wollner-szállót, a Körmendi-galériát stb. stb. Lehet, hogy nem túl szép a Gambrinus-házon a karácsonyi műfenyű díszvilágítás, amit ott felejtettek, de téli időszakban kivilágítják a Templom utcát, valaki a házához tartozó reichnit is, érdekességként. Mindez a jóérzésű soproni, de néha nem is csak soproni polgároknak, lakóknak, vállalkozóknak köszönhető. Azért ilyen is van.”
 • 17. papesz 2008. március 27. 12:03
  „Az az igazság,ha csak a saját házuk előtt rendbe tennék az ott lakók a környezetüket már mindjárt jobb és szebb lenne minden.Ettől függetlenül a város nagyon egyhelyben toporog vagy inkább visszafejlődik.Nem látom,hogy ez a városvezetés valamit tenne.Hol vannak a munkahelyteremtő beruházások??Olyan bőszen hírdették,hogy mit kell csinálni!Lehet csak vak vagyok ,de nem látom.”
 • 16. szerk 2008. március 27. 10:39
  „A fotókat az online@kisalfold.hu címre várjuk.”
 • 15. Hozzászóló 2008. március 27. 10:34
  „Ha csak ezt a pár szélsőséges példát sikerült találni, akkor nincs nagy baj. :)
  Valaki írta, hogy száguld Győr. Járt már abban a városban?!
  Kedves Csatkay! Ne gyalázzuk meg nagyjaink nevét azzal, hogy nem tudjuk helyesen leírni! Szegény Csatkai i-vel írta a nevét.
  Az itt a gond kedves soproni választópolgárok, hogy hőzöngeni mindenki nagyon tud, de mindenki addig nagy soproni városvédő, amíg a szomszédjáról van szó és nem saját magáról. Orrba szájba rontják a tisztelt honpolgárok és vállalkozók a városképet a bődületesen ocsmány és rossz minőségű "felújításaikkal", a "csak az üzlet nevét tartalmazó" reklámtábláikkal, de a másikra mutogatni mindegyik nagyon tud. A védekezés pedig az, hogy erre volt pénz, ezt diktálja a gazdasági érdek, stb. Érdekes, ilyenkor egyből mindenki megfeledkezik a városképről. Ebben messzemenőkig igaza van soproni lánynak. Aki igazán durva dolgokat akar látni, az nézze meg a gazdanegyedet! Mindettől függetlenül szívesen kapnék választ arra, hogy miért nem dogozik az Építéshatósági Osztály, miért nem ellenőriznek, sőt, miért csukják be a szemüket és nem tartatják, sőt, tartják be a saját rendezési tervüket?! Összetett a probléma, de egy biztos, hogy anyázással és egymásra mutogatással nem lehet megoldani.”
 • 14. rolo 2008. március 26. 20:50
  „A legszebb magyar városban gyalázat! és még hány ilyen fotóm van... szerk. hova küldhetem?”
 • 13. Bazsa 2008. március 26. 17:00
  „Kedves 9.-ik hozzászóló soproni lány senki nem várja el a város vezetésétől, hogy ingyen oldjanak meg mindent. Ha jól tudom nekik is van fizetésük.Ha te vállalsz valahol munkát, akkor a tőled telhető legjobbat produkálod (feltételezem).Ha viszont nem így teszed rövid időn belül megvállnak tőled.Ha te nem is láttad, hogy a civil ember oda állt volna, és még többeket hívott volna, akkor elárulom neked, hogy a városnak így lett fedett uszodája is többek között.És tudod mi lett a köszönet, hogy a sok ember összefogott? Csupán hazaszeretetből ? Tudod mi a baj a MAGYAR gondolkodással? KIÜRÜLT A KASSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. pcsira60 2008. március 26. 16:40
  „Első sorban a sopron holdingot kellene megbüntetni Ahogyan kinéznek a házak az gyötrelem”
 • 11. levelező 2008. március 26. 11:34
  „Talán, ha a város vezetői vállalt feladataikkal, az adófizető állampolgárok ügyes-bajos dolgaival, kérelmeik határidőben történő elintézésvel lennének elfoglava és nem illetményük és költségtérítésük felemelésével, akkor városunk eredményesebb lehetne.
  A vezetők állmodoznak, aztán talán majd egyszer felébrednek!
  Mindannyijan tősgyökeres soproniként a korábbi évekhez képest visszafelődést tapasztalunk, sok köritéssel.”
 • 10. Csatkay 2008. március 26. 10:58
  „Soproni Lakótelepek erkélyeit engedély nélkül beépítik, homlokzat szélén redönnyel, légkondicinálóval, parabola antennával , napernyővel diszitik. Ezáltal a társasházak városképi összhatás, az épületek megjelenését, építési engedély, lakóközösségi hozzájárulás nélkül, helyrehozhatatlanul és végévényesen, önkényesen megváltoztatják.
  Sajnos nincs a helyzet magaslatán a város jegyzője a város fejlesztési bizottság, valamint az elsőfokú építésügyi hatóság sem.
  Fokozott ellenörzésre és következetes hatósági eljárás lenne szükség. Talán még nem késő!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fából vaskarima - Formatúra Sopronban

Sopron - „Formatúrára" várják az érdeklődőket a napokban átadott AMI Deák téri Design… Tovább olvasom