Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Sopronban a legtöbb a luxus

Győr-Moson-Sopron - Idéntől a cégeknek, szervezeteknek is fizetniük kell 100 millió forintnál értékesebb ingatlanjaik után. Győrben nagyjából 1 millió forint, Sopronban kétmillió, Mosonmagyaróváron 280 ezer forint a „luxusbevétel".
Hiába lehet még most is tucatnyi, 100 millió forintnál drágább lakáshirdetést találni az újságokban, illetve az interneten; a megyében nem éri el a félszázat sem azoknak a száma, akik luxusadót fizetnek.

Sokan egyszerűen társasháznak minősíttették az ingatlant, mások a cég nevére íratták a házukat.

A 2005-ben elfogadott, luxusadóról szóló törvényt idén januárban éppen ezért szigorították: már nemcsak magánszemélyeknek, hanem cégeknek, szervezeteknek is fizetniük kell a tulajdonukban álló, 100 millió forintnál értékesebb ingatlanok után. De már most látható, hogy alapjaiban nem rendezi át a luxusadó-bevételeket ez a változás, mivel az adó 70–80 százalékát így is állampolgárok fizetik meg. De lássuk, a luxusadó-beszedés hogyan zajlik a valóságban:

A jogszabály felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy saját maguk állapítsák meg a települési átlagértékeket. Nézzünk példát: Győrben egylakásos lakóépületnél 150–350 ezer, többlakásosnál 140–320 ezer, üdülőnél 120–220 ezer forint közötti a négyzetméterenkénti forgalmiérték-határ – azaz a helyhatóságnak ezen értékek között kell meghatároznia a helyben jellemzőnek tartott értéket. A közgyűlés döntése szerint sorrendben 250 ezer, 220 ezer és 170 ezer forint szerepel; ez azt jelenti, hogy egy 400 négyzetméteres családi ház, egy 454,5 négyzetméteres társasházi lakás vagy egy 588 négyzetméteres üdülő még éppen adómentesnek számít. Akinek ennél nagyobb az ingatlana, az luxusadót kell hogy fizessen. Annak ellenére, hogy egy ingatlan értékét nemcsak a nagysága, hanem a felszereltsége – például lift, úszómedence megléte – is befolyásolja, a törvény szerint csak a négyzetméter vehető figyelembe.


Mosonmagyaróváron egy

A luxusadó bevezetése utáni első évben mindössze egy mosonmagyaróvári tulajdonos vallott önkéntesen a luxusingatlanáról, s fizetett is a Lajta-parti önkormányzatnak 280 ezer forintot. Ez azóta sem változott.

Az önkormányzatok feladata megállapítani a települési átlagértékeket.
Az önkormányzatok feladata megállapítani a települési átlagértékeket.

Győrben az ellenőrzés után hét

Győrben a tapasztalatszerzés után „bekeményítettek", s ellenőrzések után találtak is hét ingatlantulajdonost; ez a szám tavaly óta nem nőtt. Ők heten összesen 1 millió 80 ezer forintot fizetnek a város kasszájába. Összehasonlításul azért érdemes megjegyezni, hogy a város az iparűzési adóból 14 milliárd, építményadóból mintegy másfél milliárd, az idegenforgalmi adóból csaknem 50 millió forintos bevétellel kalkulál.


Sopronban harminchárom ingatlan

Sopronban harminchárom ingatlant érint a luxusadó – tudtuk meg dr. Dobos József jegyzőtől. Az önkormányzat ebből az adónemből idén kétmillió forintos bevételre számít.

A 2006-ban megalkotott, majd 2007-ben módosított helyi rendelet négy övezetre osztja fel a várost. A jogszabály alapján a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok (telekhányaddal együtt) tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték fél százalékát kell befizetniük az önkormányzatoknak. Az övezetek megállapítására azért volt szükség, mert a város egyes részein az ingatlanárak jelentősen eltérnek, és amennyiben az önkormányzat nem rögzíti a településrészi értékhatárokat, akkor kénytelen lenne egységesen alkalmazni a törvényi átlagot. Az övezeti besorolás alkalmazása feleslegessé teszi az értékbecslést is.

A Lövérek a legnagyobb négyzetméterárakkal bíró övezet, itt 350 ezer forinttal kell kiszámolni az ingatlan értékét az egylakásos házban, 320 ezerrel a többlakásos épületben és 220 ezerrel az üdülőknél. A kertvárosban és a Kutyahegyen élők 300 ezer, 270 ezer, illetve 170 ezer forinttal számolhatnak. A belváros és környéke, valamint a Jereván-lakótelep a harmadik övezet, itt 200 ezer, 140 ezer, illetve 120 ezer forint a négyzetméterenkénti érték. A negyedik zónába tartozik mindaz, ami az első háromból kimaradt, ideértve Balf, Brennbergbánya és Sopronkőhida ingatlanjait is. Ebben az övezetben 250 ezer, 220 ezer, illetve 140 ezer forinttal kell számolni. A rendeletben meghatározott átlagértékek segítségével mindenki kiszámolhatja, köteles-e luxusadót fizetni. Tudni kell – hívta fel a figyelmet dr. Dobos József jegyző –, hogy egy adótárgy csak egyszer adóztatható, ezért a luxusadó hatálya alá eső ingatlanok után az építményadóval csökkentett összeget kell befizetni.

Az önkormányzatok és az állam mentességet élvez a luxusadó hatálya alól, így Sopron város sem tartozik „önmagának" – például a Wallner-villa után – luxusadóval.

Olvasóink írták

 • 8. miracle 2008. október 17. 17:41
  „4.
  Ott nem is kell. Pl 350 000Ft *250 m2 = 87 500 000, az kevesebb, mint 100 milla.”
 • 7. Intel 2008. október 17. 17:06
  „Korrupt Apeh!

  Ennyi..”
 • 6. lolita 2008. október 17. 15:57
  „A nagy GOREK ugyanezt csinaljak CSALNAK,hat a kis emberek,mirt ne!DE ha egyszer rajönnek akkor mi van?!Hat az biztos ki lessz!”
 • 5. kutyu 2008. október 17. 12:20
  „ejnye apeh..megint alszol!!!”
 • 4. Helyszini felülvizsgálat! 2008. október 17. 10:12
  „A városnak végig kellen járni a helyszíneket legalább a lővéri részen, ellenörizni kellene, hogy elget tettek-e tulajdonsok, az adófizetési ötelezettségeiknek. Manninger utcában senki sem fizett a 200-300 négyzetméteres beépített ingatlanaikért.”
 • 3. Csabazs 2008. október 16. 20:47
  „Hát egen,egyesek tudják,hogy miként kell kibújni a fizetési kötelezettség alól!
  Itt a § -t kéne megváltoztatni, hogy aki egyszer lakásként használta a luxusvilláját,azt később ne lehessen társasházzá nyilvánítani + a cég nevére íratni!
  No meg az APEH sem áll ilyenkor a helyzet magaslatán!”
 • 2. Intel 2008. október 16. 19:38
  „Kérdezem én ilyenkor hol van az Apeh?
  Kicsi városokba mindenki korrupt, ezért nincs behajtás...”
 • 1. miracle 2008. október 16. 19:18
  „A megvalósítás tipikus magyar tutyi-mutyi.
  A Födhivatalnál meg van, hogy melyik ingatlan hány m2, tehát nem bevallatni (majd csodálkozni, hogy nem vallják) hanem kiszabni kell az adót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós adomány a dévai árváknak

Sopron - Átadták tegnap a hétvégén megtartott II. Soproni Szeretetnapok bevételét. A dévai árvák… Tovább olvasom