Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Sopronba indultak a soproni barátok

Két soproni barát  barát elhatározta, hogy felveszi a kapcsolatot  a horvátországi soproniakkal.

Krizanits István és Ragats Róbert
Két hűség városában élő  barát elhatározta, hogy felveszi a kapcsolatot  a horvátországi soproniakkal. Ma hajnalban indultak útnak,  hogy reggel már a szomszédos ország azonos nevű településének lakóit köszönthessék. 

– Régebben hittem is, nem is édesanyámnak és apósomnak, amikor mondták, hallomásból tudják, van Horvátországban valahol egy Sopron nevű kicsiny falu. Ugyanis azt  a települést nem találtam  Horvátország térképén – kezdte indulás előtt történetét a horvát anyanyelvű Krizanits István speditőr.

Letenyétől délre Horvátországban

– Nemrég egy számítógépes térképen végre sikerült kideríteni, hogy a horvát falu Letenyétől mintegy nyolcvan kilométerre, délre helyezkedik el. A két Sopron körülbelül kétszázhatvan kilométerre fekszik egymástól.  Civil soproniként telefonon felhívtam a horvát falu elöljáróját, Bozidar Kovacicot, s érdeklődtem Sopron hétköznapjai iránt – folytatta a kapcsolatfelvétel történetét a fiatalember.

Alig harminchat házból áll a község

– Nos, a horvátországi község alig harminchat házból áll. A falu tényleg a világ végén van: a Sopronba vezető út a községben véget is ér. Új keletű telefonos ismerősöm, aki mellesleg csirkefarmot üzemeltet, elmesélte: egyszer Németországból küldött haza csomagot, s nagyon meglepődött, hogy azt először a magyarországi Sopronba szállították. Számára is meglepetés volt egy másik Sopron léte, ezért jó szívvel várja a magyarországi vendégeket.

Ajándékokkal készülnek az útra

– Természetesen nem megyünk üres kézzel – vette át a szót az útitárs, Ragats Róbert.

– A soproni kékfrankos és soproni sörök mellé városunkat bemutató albumot és soproni Kisalföldet is viszünk. A látogatástól elsősorban azt várjuk, hogy megismerhetjük a horvát Sopron történelmi múltját, névválasztásának okait, s fölvegyük a kapcsolatot az ottani emberekkel. Tudtukra szeretnénk adni: további ötvenhatezer soproni gondol rájuk a határ túlsó oldalán...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörgyári részvény- ajánlat

A soproni sörgyárat 1994-ben vezették be a tőzsdére. Abban az esetben, ha a BÉT valóban kivezeti a részvényeket, véget ér egy több mint tízéves történet. A tőzsdei szabályzat szerint a részvények kivezetési kérelmével együtt vételi ajánlatot kell tenni az elsőbbségi részvényekre. Az ajánlattevő ezt 17.200 forintban határozta meg. Tovább olvasom