Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Sopronba érkezett az IKSZ interaktív környezetvédelmi kiállítása

Sopronban az italos kartondobozokat a szelektív szigeteken a műanyag gyűjtőedénybe kell gyűjteni.

Ingyenesen látogatható, interaktív környezetvédelmi kiállítást nyitott meg Sopronban az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és az STKH Kft. A kiállítással a környezettudatos fogyasztói magatartásra, a hulladékképződés megelőzésének fontosságára, valamint a hulladékká vált italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyűjtésének és újrahasznosítatásának jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet a szervezők.

Az érdeklődők számára azt is bemutatják, hogyan készíthető szelektíven gyűjtött italos kartonból újrapapír. A színes, gyerekek és a nagyobb korosztály számára is érdekes, gazdagon illusztrált, tejesdobozokat mintázó két méter magas installációk Sopronban május 14-től 18-ig tekinthetők meg a Fő téren.

A kiállítás szervezői a keletkező hulladékok, ezen belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és hasznosításának fontosságára kívánják felhívni elsősorban a gyermekek és rajtuk keresztül a szülők figyelmét.

Az ingyenesen látogatható kiállításra a város összes óvodája és iskolája meghívást kapott, ahonnan mintegy 50 csoport, azaz közel 1.500 gyermek jelezte részvételi szándékát. Az iskolások és óvodások számára tárlatvezetést biztosítanak a szervezők és bemutatják a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok újrahasznosítási folyamatát.

„Az IKSZ elsősorban gyerekeknek szóló szemléletformáló és figyelemfelkeltő kampányokkal igyekszik hosszú távon jó eredményeket elérni az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása terén" - mondta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója.

„A most Sopronban megvalósított kiállítás célja is az, hogy tudatosítsuk a hulladékképződés megelőzésének fontosságát, és tovább növeljük a szelektíven gyűjtött hulladék arányát" – tette hozzá az igazgató asszony a kiállítás megnyitóján.

A megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón Kosztka László, az STKH Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a hulladékot Sopronban 29 gyűjtőszigeten, valamint számos oktatási intézményben is gyűjtheti szelektíven a lakosság. A szelektív hulladék nem kerül a lerakóra, hanem megfelelő kezelést, utóválogatást követően újrahasznosítják.

A hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt, ugyanakkor ennek a mennyiségnek csupán 21%-át, azaz családonként 26 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven.

A szelektív gyűjtés révén kell csökkentenünk a környezet terhelését, a hulladéklerakók telítődésének ütemét, és az újrahasznosítás révén pedig az új termékek gyártásának alapanyag és energiaigényét.

Az italos kartondobozok újrahasznosítható anyagokból, papírból, műanyagból és alumíniumból készülnek. Ennek a csomagolóanyagnak 75%-a papír, amelyből szelektíven gyűjtve majd újrahasznosítva, papírgyárakban újrapapír termék, például hullámkarton doboz, füzet, kéztörlő vagy toalett papír készülhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafikügy: Sopronnal példálózott az MSZP

A Parlamentben az azonnali kérdések során a trafikpályázatokról is szó esett. Sopronnal példálózott… Tovább olvasom