Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Sopronba érkezett a berlini fal egy darabja

A húsz évvel ezelőtti magyarországi határnyitásra, illetve a páneurópai piknikre való közös emlékezés jeleként Sopronba költözik a berlini fal egy darabja.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere szerdán a Berlin, illetve Németország újraegyesülése legfőbb szimbólumának számító Brandenburgi kapunál vette át a mintegy 40 kilós faldarabot, amely két évtizeddel a berlini "bontás" után Sopronban, pontosabban Sopronpusztánál ismét felhasználásra kerül. A kő beépül abba a monumentális emlékműbe, amelyet Melocco Miklós készít a történelmi határnyitás, illetve a páneurópai piknik emlékére. A tervek szerint a Szabadság szobrának elnevezett emlékmű - amelynek alapkövét szombaton rakják le Sopronpusztánál - az évfordulóra, azaz augusztus 19-re teljes "pompájában" áll majd, megerősítve a berlini faldarabbal.

Galéria!


Fodor Tamás emlékeztetett arra, hogy a páneurópai piknik idején, 1989. augusztus 19-én néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ, s mintegy hatszáz egykori keletnémet jutott át Ausztriába. S felidézte a német egység kancellárjának, Helmut Kohlnak azt a történelmi szállóigévé vált mondatát, amely szerint a magyar határnyitás ütötte ki az első téglát a berlini falból. Azt pedig immár a német-magyar barátság, az európai egyesülés jelképének nevezte, hogy most egy "tégla", azaz egy 40 kilós faldarab Melocco Miklós emlékművét erősíti majd azon a helyen, ahol az akkori NDK-sok először léphették át a határt.

Az ominózus, mintegy 30x40 centiméteres kőtömb a krónikák szerint nem sokkal az 1989. november 9-én kezdődött "falomlás" után került lebontásra a főváros Tiergarten nevű negyedében. S jóval később egy berlini ház pincéjében talált rá Werner Fuhrmann, aki ma a Freundeskreis Europa Berlin elnevezésű szervezet vezetője, s aki Fodor Tamással és Melocco Miklóssal fő kezdeményezője volt a jelképes faldarab Sopronpusztára történő "költöztetésének". Eredetéhez - mint azt Werner Fuhrmann az MTI-nek hangsúlyozta - nem fér kétség. És hogy milyen céllal kerül most Magyarországra? Werner Fuhrmann szerint üzenet az ifjúságnak, a felejtés megakadályozására, az emlékezés érdekében. S a két ország közötti barátság jeleként.

Sorpon polgármestere a Brandenburgi kapunál vette át a német fővárost egykor kettéválasztó fal egy elemét a Freundeskreis Europa Berlin elnökétől. Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen Németország újraegyesítésekor Helmut Kohl kancellár úgy fogalmazott, hogy a Brandenburgi kapu alatt magyar föld van, ezzel utalva a Páneurópai Piknik eseményeire.

A Magyar Turizmus Zrt. és a külügyminisztérium meghívására Sopronba érkeztek a vezető német sajtóorgánumok képviselői, hogy a Páneurópai Piknik 20 évvel ezelőtti eseményeiről és az idei jubileumi ünnepségsorozat részleteiről tájékozódjanak.

Húsz évvel ezelőtt Sopronnál megnyíltak a határok; a Kelet- és Nyugat-Európát elválasztó vasfüggöny pedig végleg lebomlott. Sopron önkormányzata és a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány szeretné méltó módon megünnepelni a határáttörés 20. évfordulóját, ezért nemzetközi jubileumi rendezvénysorozattal készülnek.

Augusztus 17-én és 18-án neves történészek és résztvevők segítségével dolgozzák fel az akkori eseményeket, míg augusztus 19-én a színes könnyűzenei programok mellett az Európa koncerten felcsendül Szokolay Sándor Corvin-lánc és Kossuth-díjas zeneszerző erre az alkalomra komponált nyitánya. Az évforduló napján avatják Melocco Miklós szobrászművész „Áttörés" című alkotását, amelynek május 16-án, szombaton 17 órakor lesz az alapkőletétele a Piknik Emlékhelyen.

Az alapkőletételen beszédet mond dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, dr. Magas László a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, dr. Szájer József Európai Parlamenti képviselő, Werner Fuhrmann a Freundeskreis Europa Berlin elnöke és Melocco Miklós szobrászművész. A rövid ünnepség részeként Sopron polgármestere átadja a berlini fal darabját Melocco Miklós szobrászművésznek.

Május 16-án, az alapkőletételt követően hivatalosan is kezdetét veszi a „Nyitott határok – Páneurópai Piknik 2009" projekt, melynek eredményeként tovább bővülhet az idei jubileumi rendezvénysorozat. A partnerszervezetek a helyszínen ismertetik a projekt főbb elemeit.

Közönségtalálkozó a szobrászművésszel

Melocco Miklós szobrászművész május 16-án, szombaton 14 órakor közönségtalálkozót tart a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Petőfi termében, ahol a készülő Áttörés emlékműről, valamint a művész életútjáról és értékrendjéről hallhatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 4. joco 2009. május 16. 07:48
  „Jo hogy azért ment Berlinbe a "többtizmillásbalsikerdijas" mert most ö a polgármester, de talán gesztusbol vihetett volna magával egy olyan embert is ki tényleg aktiv szervezöje volt a "pikniknek. Ja és tényleg a fenti "sikerdijas" vajon mit is csinálhatott a "piknik" idején?
  Ő is csak egyszerüen "alámerült" ?”
 • 3. 13.István 2009. május 15. 18:36
  „Urak ! A cikk minden elemét elkell olvasni és értelmezni , fény derül a Berlin -ből érkező faldarab
  szerepére a Meloccó Miklós szobrászművész leendő alkotásában.
  Tessék már végre tudomásul venni a határáttőrés világtörténelmi esemény volt és lesz.!!!

  Ne felejtsük az időpontot: Sopronpuszta 2009 augusztus 19.”
 • 2. ASHER 2009. május 14. 16:36
  „eppen mint a "masik"fal!!

  lasd; -"a nagy kinai fal!!!-a kis kinai az nem mindig fal?"-”
 • 1. Csabazs 2009. május 14. 16:09
  „Most Szabadság szobra vagy Áttörés emlékmű?

  Azért a képből ítélve nincs az a faldarab 40kg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iváni romák csak egy napot melóztak Angliában

Iván–Birmingham - A tervezett fél év helyett mindössze egyetlen napot dolgozott az angliai… Tovább olvasom