Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Sopron visszakapja épületeit

Sopron vagyona több milliárd forinttal – értékes épületekkel és felbecsülhetetlen értékű múzeumi, levéltári tárgyakkal – gyarapodhat, ha a megyei közgyűlés is szentesíti Walter Dezső polgár- mester és Firtl Mátyás tegnapi megállapodását az intézmények átadásáról-átvételéről.
Walter Dezső polgármester és Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke tegnap elvben megállapodtak, hogy a megye átadja a városnak a Soproni Múzeum és a levéltár fenntartását, az épületekkel együtt. Sopron polgármestere még nyár elején kereste meg dr. Szakács Imrét, a megyei közgyűlés elnökét, hogy a városban lévő múzeumi hálózatot és a levéltárat – amelyek megyei fenntartásban vannak – adják vissza a városnak. A múzeum jelenleg tizennégy épületegyüttesben működik. Az ingatlanok – kivéve a Tűztornyot és a Patika Múzeumot – a megye és az állam tulajdonában vannak.

Az egyeztető megbeszélést követően Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, aki a parlamenti elfoglaltsága miatt távol maradó Szakács Imrét helyettesítette, sajtótájékoztatót tartott a Storno-házban. (Erről Walter Dezső utólag értesült, mert őt nem hívták meg.)

Egyetértenek a javaslattal

– Ami Sopronban van, az a soproniaké – tolmácsolta egyetértően az elnök véleményét Firtl Mátyás. – Ezt azt jelenti – mondotta –, hogy a megyei közgyűlés vezetése egyetért a soproniak javaslatával. A megyei fenntartású helyi közgyűjtemények kerüljenek vissza a városba, az épületek tulajdonjogával együtt. A megye természetesen csak azokat az ingatlanokat adhatja vissza, amelyek saját tulajdonában vannak. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében lévő épületeket az államtól kell visszaigényelni.

Ahhoz, hogy a tegnapi elvi megállapodás valósággá váljon, a megyei közgyűlés döntése szükséges. A város és a megye tovább folytatja a tárgyalásokat, mert az intézmények fenntartásához szükséges összeget is kéri Sopron.

Jobb körülmények között

Walter Dezső polgármester – aki Kalmár István alpolgármesterrel együtt tárgyalt Firtl Mátyással – a Kisalföldnek elmondta, szeretné, ha ebben a kérdésben minél előbb döntene a megyei közgyűlés. A városvezetés természetesen a működtetéshez szükséges pénzeszközökre is igényt tart. A Soproni Múzeum költségvetése ebben az évben 123, a levéltáré pedig 30 millió forint.

– Nem csupán arról van szó, hogy visszakérjük az épületeket és az intézmények működtetéséhez szükséges pénzt – jelentette ki Walter Dezső. – Szeretnénk, ha az ország egyik legnagyobb múltú múzeumi hálózata és rendkívül gazdag levéltára jobb körülmények közé kerülne, s kiállításaik szervesen illeszkednének a város kulturális és turisztikai kínálatába.

Múzeumi épületek

A Soproni Múzeum épületei közül a város tulajdonában csak a Tűztorony és a Patika Múzeum épülete található. Az államé a Storno-, a Tábornok-, a Fabricius-ház és az Új utcai régi zsinagóga. A Deák téri néprajzi gyűjtemény otthona, a Csatkai utcai raktár, a Lábasház, a Bécsi úti egykori Storno-műhely, a fertőrákosi Mithrasz-szentély, Pék Múzeum, a brennbergi bányászati múzeum és a fertőszéplaki tájházak (összesen öt) megyei tulajdonban vannak, éppúgy, mint a Rejpál-ház, amely eredetileg múzeumi célokat szolgált volna, de a terveket nem sikerült megvalósítani. A levéltár önkormányzati épületekben (városháza, volt megyeháza) működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák uraknak keresik az igazit

Egy magyar hölgy nyitott Bécsben társkereső irodát. Az exkluzív partnerközvetítő jól szituált… Tovább olvasom